čokoladna cista – poseg ali ne?
na samoplačniškem pregledu mi je ginekologinja našla čokoladni cisti – po eno na vsaki strani (2,5 in 3,2 cm) – na podlagi pregleda je predlagala poseg za odstranitev, za katero pa potrebujem napotnico osebnega ginekologa iz zdravstvenega doma. Ista ginekologinja mi je odsvetovala zanositev pred odstranitvijo (možnost da poči in vpliva na zanositev, donositev,…)
Osebni ginekolog pa je na podlagi izvida, menil, da je odstranitev tega pretirana, če še niti nisem poskušala zanositi in da se samo zaradi 2 cist ne splača delati posega in da naj raje najprej poskušam zanositi – če uspem, da se ciste lahko zmanjšajo/izginejo, da če ne uspem zanositi po vsaj pol leta poizkusov pa naj se odločim za poseg. Napotnico za poseg sem vseeno dobila.
Ker se mi zdi, da sem dobila 2 čist nasprotujoči se mnenji, ravno tako pa ne razmišljam o zanositvi v kratkem (vendar verjetno bo v roku 1-2 let), da bi testirala drugo teorijo, sem zdaj precej zmedena – ne želim delati nepotrebnega posega v telo, sem pa precej laik in se zanašam na zdravniško mnenje – kljub temu, da nimam med menstruacijami čisto nobenih težav (menstruacija praktično brez bolečin, le v času ovulacije me kakšno uro/dve rahlo zvija) pa ne bi rada tvegala in čakala na čas ko bi želela zanositi in da se do takrat zadeva še ali poveča in začne povzoročati težave ali v primeru nepredvidene nosečnosti povzroči težave.
Prosila bi za mnenje na podlagi vaših izkušenj – verjamem da njuni različni mnenji imata vsak svojo težo in sta bili podani na podlagi preteklih izkušenj, ki sta jih imela s svojimi pacienti in verjetno ima vsak po svoje prav. Ker pa sem jaz tista, ki se mora na koncu odločiti, bi potrebovala dodatno mnenje da mi pomaga pri odločitvi (razen če vam uspe podati še tretje mnenje, kar v bistvu ne vem kako glede na to, da sta opciji le 2 🙂 tako da upam, da to ne bo :-))
Lep pozdrav,
Tina
Spoštovani,
vsako od obeh mnenj je treba razumeti v svojem kontekstu, bom pa še sam dodal kratek komentar. Kot prvo se z UZ ne da zanesljivo ugotoviti, za kakšno vrsto cist gre. Virtualno namreč lahko zelo podobno izgledajo ciste z zelo različno vsebino (takoimenovane čokoladne ciste – endometriomi, mucinozne ciste, teratomi – dermoidne ciste in luteinske ciste. Slednje praviloma izginejo same, ostale 3 zvrsti pa ne in jih je smiselno odstraniti. Če gre res za endometriome, ta sam od sebe ne bo izginil, kvečjemu se bo še povečal, hkrati pa to pomeni prisotnost endometrioze, ki je res eden od možnih ovir pri zanositvi. Tudi sam bi torej priporočil, da še nekaj tednov oziroma mesecev počakate in bo iz dinamike dogajanja mogoče z boljšo zanesljivostjo sklepati, za kakšne ciste gre. Če bo situacija v zgodnji jeseni(september) enaka, potem gre za eno od zvrsti cist, ki ne izginejo same in bo res smiselna operacija, glede na velikost (majhnost) pa bo mogoče stanje sanirati laparoskopsko.
Zdravo,
ponovno imam vprašanje, ki pa ne vem če je povezano s cisto ali ne.
V zadnjem tednu sem imela krvav izcedek, ki pa ni bil čisto krvav ampak je izgledalo bolj kot stara kri in strdki, hkrati pa me je desni jajčnik konstantno po malem bolel. Izcedek je bil blag, toliko da je dnevni vložek zadoščal.
Včeraj pa sem (po koledarju na 26. dan po prejšnji) dobila menstruacijo, ki je bila tudi precej boleča (bolečina je prenehala po enem nalgesinu in parih urah) še posebej na desni strani. Je možno, da čokoladna cista poči in povzroči bolečine in izcedek?
Lp, Tina
ne, čokoladna ciste izjemno redko poči spontano, je pa znak prisotne endometrioze, ki lahko boli ob M drugje, ne zaradi ciste. Predmenstrualni izcedek pri endometriotični cisti je posledica motenj ciklusa, ki jih lahko povzroča takšna cista nad jajčniki in hormonsko “komunikacijo” med različnimi deli reprodukcijske osi.