Najdi forum

Cockta

Spoštovani!

Danes sem v franšizni prodajalni kupil 4 plastenke po 1,5 L Cockte. Doma sem slučajno sem pogledal na zamašek kjer piše rok uporabe. Na dveh plastenkah je datum 25.01.09 na dveh pa 12.08.08. Zanima me ali lahko vrnem ti dve plastenki v trgovino, da mi ju zamenjajo? Rok uporabe je namreč potekel pred 2 mesecema. Bi bilo kaj narobe, če bi ti dve plastenki nevede popil?

P.S. zadnje čase opažam, da je na policah vse več izdelkov, ki jim je potekel rok uporabe. To kaže na malomarnost ali pohlep po dobičku pri trgovcih?

Lp

Spoštovani,
pravilnik pravi, da so vsa živila s pretečenim rokom trajanja higiensko oporečna, zato lahko ta živila mirno vrnete v trgovino in vam ju morajo zamenjati.
Če bi ta živila nevede zaužili? Mislim da se kaj hudega vam ne bi smelo zgoditi, vsaj če živila niso bila že na pogeld spremenjena. Morda v “tolažbo” informacija, da rok trajanja proizvajalci določajo tako, da določen čas spremljajo živilo in ga občasno analizirajo, Ko pride do kvara živila, je to skrajni rok uporabe, vendar za svojo varnost vsi proizvajalci ta rok skrajšajo. Torej, če je živilo bilo ustrezno hranjeno (to pa je pogoj, sicer se lahko pokvari še v roku trajanja) nekaj dni preko roka, ne bi smelo biti z njim še nič narobe. Upoštevati morate tudi vrsto živila, če je jogurt teden dni preko roka je zagotovo večje tveganje, kot če so testenine ali moka ali kak drug trajnejši izdelek.
Ali prodajalci na ta način, da prodajajo živila s pretečenim rokom trajanja varčujejo? Težko bi temu verjela, saj so kazni za dajanje v promet takih živil zelo visoke in se jim že iz tega vidika to zagotovo “ne splača”.
Zakaj so ta živil na polici? Menim da je problem predvsem v osebju, ki je zaposleno v določeni prodajalni, saj je odgovorno tudi za izvajanje nadzora nad živili, kar pomeni tudi redno spremljanje rokov trajanja.
Vsekakor je moje priporočilo, da ste pozorni pri nakupu živila, da pogledate tudi rok trajanja in da načeloma vsa živila s pretečenim rokom trajanja raje zavržete.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

New Report

Close