človeška glista
Pozdravljeni,
na vas se obračam za pomoč, ker imate pediatri s tem največ izkušenj.
Namreč, 2 dni nazaj sem opazila glisto, dolgo cca.8 cm. Prijateljica (dr.med). je rekla da gre za navadno človeško glisto, napisala mi je recept za Vermox 100 mg. Jemljem jih torej že 2 dni. Nič se nisem počutila slabo, tudi med blatom ni bilo ničesar opaziti, le ščemelo me je okrog anusa in kar naenkrat je bila zunaj. Pojma nimam kje sem to dobila, ker sem nora na higieno.
Sedaj pa me zanima par stvari:
-Bi morala kljub vsemu na test blata za dokazovanje parazitov? Ali je dovolj če grem na test po kuri, ki jo bom imela ponovno čez 14 dni?
-ali je možno, da so ličinke v grlu ali nosu? Imam namreč občutek, da je povsod….groza.
-ali se po koncu zdravljenja pojavijo še kakšni znaki ali s tabletami zdravljenje zaključeno?
Hvala za pomoč.
Ker ste glisto videli in začeli zdravljenje, sedaj nima prav nobenega smisla testirati blato na gliste. Jemljite Vermox 2x dnevno 1 tableto 3 dni, ponovite zdravljenje čez 10-14 dni. Potem bi morda naredili preiskavo, da se potrdi eradikacija.
Življenjski cikel človeške gliste je pač takšen:
http://www.dpd.cdc.gov/dpdx/html/ascariasis.htm
z zdravljenjem pa gliste odstranimo. Seveda je možno, da so tudi kje drugje in ne le v črevesju.