CLOMID
Pozdravljeni,
39 dan mi je test pokazal nosečnost, sprejete sem bila v petek v bolnišnico, BHCG je bil 568, ultrazvok ni pokazal nič. V soboto sem lahko odšla domov, danes sem morala na odvzem krvi in BHCG je poskočil na 1468, ponovno so mi delali ultrazvok in ker ni ginekologinja nič videla mi je rekla, da moram biti v bolnišnici in biti tešča da imam jutri abrazijo. S tem se nisem strinjala in sem podpisala da grem domov. Težav nimam, nič več me ne boli trebuh, krvavim ne. Jaz menim da je še prehitro, nevem. zafnja men.je bila 22.10., mislim da sem zanosila 9.11. Ne želim se prenaglit, ker je to željeni otrok.
se strinjam, ampak vseeno ne bi hodil daleč okrog. dokler se nosečnosti ne vidi v maternici, je namreč lahko tudi izvenmaternična nosečnost. Pri zaželeni nosečnosti po mojem abrazija ni pravi pristop. Abrazija namreč zgolj odstrani nosečnost z maternice (tam pa je pri vas zaželena), na IMN pa ne vpliva. Trenutno ßhCG raste, torej gre za živo nosečnost. Priporočam ponovni UZ čez 3 ali 4 dni.
Spoštovani dr. Pušenjak.
Ginekologinja mi je predpisala jemanje treh tabletk Klomifena dnevno od 3. do 8. dne ciklusa. Pred tem sva poskusili z dvema tabletkama od 5. do 9. dne ciklusa pa ni bilo vidne nobene reakcije (spremljala me je z ultrazvokom).
Nisem vprašala, ginekologinja pa tudi sama ni omenila, kako naj jemljem tri tabletke. Vse skupaj ali zjutraj, popoldan in zvečer? Pri dveh tabletkah sem jemala eno zjutraj in drugo zvečer.
Prosim za vaše mnenje glede jemanja treh tabletk Klomifena dnevno ter kako jih naj jemljem.
Hvala in lep pozdrav.
Spoštovani,
o učinku bolj odloča najvišja raven kot celokupna količina, zato miselim, da bi bilo bolje, če se ves dnevni odmerek vzame naenkrat. Sicer pa se klomifen jemlje 5 dni (ne 6!), torej od 3. do 7. dneva… priporočam zvečer, ker vam je ob tem odmerku po zaužitju lahko slabo in boste lažje težave prespali kot bili ob slabem počutju na nogah.
Pozdravljeni,
zaradi pco sem jemala clomid 5.-9. dne po 1 tbl zjutraj in 1 zvečer. 12. dan sem bila tudi na uz in ginekologinja mi je rekla, da sem reagirala in pridelala mislim da 7 foliklov, od katerih je največji meril 12 mm. Danes sem 21. dan cikla in do ovulacije še ni prišlo (delala sem teste in so bili vsi negativni), tudi jajčnikov nič ne čutim. Sem pa zadnje dva dni opazila malo vlečljive sluzi. Ali je sploh še kaj upanja ta cikel, da pride do ovulacije?
Hvala in lep pozdrav
ne vem, ker kot prvo ni nujno, da test ujame LH vrh in kot drugo 12 mm folikel še ni zagotovilo, da ste se res ustrezno odzvali. Za pozitivni odziv mora biti najmanj 1 folikel velik najmanj 18 mm. Za ustrezen odgovor bi morali v naslednjih dneh preveriti raven progesterona ali z UZ dokazati obstoj rumenega telesca.
Dr. Pušenjak,
je možno hkratno zdravljenje s Cycloprognovo in Klomifenom?
Cycloprognovo jemljem za ureditev ciklusa, zdaj pa mi je ginekologinja predpisala še Klomifen, 3 tabletke dnevno (v prvi rundi 2 tabletki dnevno). Na enem izmed forumov sem namreč zasledila, da zgoraj navedena zdravila naj ne bi šla najbolj skupaj.
Hvala vnaprej.
Spoštovani,
Vsaj v ciklusu, v katerem računamo na učinek klomifena, je CP nesmiselno jemati, ker pač računamo na lasten ciklus. Umetnega takrat ne rabimo. Zdravila se sicer med seboj ne “tepejo”. Če že ne zaupamo v kakovosten drugi del ciklusa, se ob klomifenu od 15. dneva dalje lahko doda še progesteron.
Spoštovani, prosila bi vas za nekaj odgovorov.
Zaradi izostanka ovulacij (PCO) mi je ginekologinja predpisala Clomid – shemo za štiri cikle (pred pol leta sem 3 cikle jemala Dabroston, vendar se mi menstruacija ni nič uredila, cikli so bili dolgi). Prvi cikel sem jemala 1/2 tbl na dan od 3.-7. dne in Dabroston 3 tbl na dan od 16.-26. dne. Menstruacijo (zelo močno) sem dobila 29. dan. Drugi cikel sem jemala Clomid prav tako 3.-7. dan, vendar 2 x 1/2 tbl na dan, Dabrostona nisem imela, prav tako nisem bila spremljana z UZ. Danes je 52. dan, menstruacije še vedno nimam. Test sem naredila okrog 34. in 40. dan, oba sta bila negativna. Naj še omenim, da me je od 16.-18. dne cikla zelo špikalo v jajčnikih in 9. dan po tem špikanju sem opazila malo rjavega izcedka. V tem tednu (od rjavega izcedka naprej) so me bolele prsi, bila sem napihnjena, ponoči sem zelo slabo spala, oblivala me je vročina. Postopoma so “težavice” pojenjale, zdaj se počutim normalno.
Sedaj pa vprašanja:
1. Obstaja možnost, da nisem reagirala na Clomid, zato tudi ni menstruacije?
2. Obstaja možnost, da se mi je naredila kakšna cista?
3. Bi morala poklicati ginekologinjo in se naročiti na pregled ali naj počakam, da se menstruacija prikaže sama od sebe?
4. Kdaj naj bi nastopila ovulacija pri jemanju Clomida? Nekje sem prebrala, da naj bi nastopila med 12. in 17. dnevom, je to res? Lahko ovulacija nastopi kasneje?
5. Je to stalna praksa, da se Dabroston uporabi samo prvi cikel pri taki shemi?
Že v naprej se vam zahvaljujem za odgovore in vas lepo pozdravljam 🙂
obstaja možnost za vse našteto, več kot ugibati pa se da le na podlagi pregleda in dodatnih preiskav, spremljanja ciklusa ipd. Če klomifen deluje, običajno do ovulacije pride nekje med 12. in 17. dnevom, so pa tudi izjeme, da se ovulacija pojavi kasneje. Stalne prekse ni. Vse je namensko in ginekolog bi naj pacientki praviloma pojasnil, kaj misli in kakšen namen ima s posamezno terapijo. Običajno se z Dabrostonom ali drugim progestagenom obravnavo začne zato, da se sproži M, ki je pred tem dalj časa morebiti ni bilo, da se lahko začne šteti nov ciklus in se lahko tempira začetek uporabe klomifena.
Pozdravljeni,
tudi meni je ginekolog zaradi želje po čimprejšni zanositvi (sva oba stara že 40) po UZ pregledu in posvetu predpisal jemanje 1 tablete Clomida na dan od 3-7 dne ciklusa, 10 dan pa ponovno kontrolo pri njemu. Na navodilih za uporabo sem opazila, da ne priporočajo zdravila, če imam cisto na jajčniku. Pri UZ je zdravnik videl cisto na desnem jajčniku, glede katere je rekel le, da jo bo, če začne delat probleme, potrebno odstranit. Zaradi prebranega v navodilih, pa sem nekoliko skeptična glede uporabe Clomida. Bi bila zelo hvaležna za vaše mnenje.
Lep dan želim.
Spoštovani,
navodilo je zelo splošno, sam pojem “ciste” pa še ne pove nič o naravi takšne tvorbe. Skratka, prisotnost ciste na jajčniku še ni absolutna kontraindikacija za uporabo klomifena. Sicer pa se nekateri kolegi prehitro opredelijo za pojem ciste na jajčniku čeprav bi morebiti tvorba bolj zaslužila ime “folikel”? Če je “cista” < 3 cm bi je absolutno ne smeli poimenovati s cisto, če pa se nekaj že tako imenuje, brez hkratnega podajanja velikosti, zgradbe in drugih lastnosti podatek žal nima velike vrednosti.
Pozdravljeni,
ginekologinja mi je zaradi želje po zanositvi in nerednih menstruacijah predpisala enomesečno terapijo s CP, in nato jemanje Clomida. Pred parimi meseci so mi odstranili pregrado in od takrat M ni bilo… Sedaj sem pri koncu jemanja CP iz te škatlice, ki mi je bila predpisana.
Problem je: kolikor se spomnim, mi je ginekologinja naročila, da naj jemljem Clomid od PRVEGA dne ciklusa – pet dni. Na recept pa je navedla, in enako mi je napisala gospa v lekarni, da naj jemljem Clomid od 5-9 dne ciklusa. Sedaj sem zmedena?? Ali je možno, da bi bilo potrebno jemanje Clomida od prvega dne M??
Hvala za odgovor
ne. klomifen se ne uporablja od 1. dneva ciklusa ampak najprej od 3. dneva, standardni način pa je od 5. do 9. dneva ciklusa.
Spoštovani
prosim vas za vaš odgovor, saj sem se zbegala, glede katerega dne začnem jemati Clomid.
Ginekolog mi je predpisal 2 tableti na dan, ki se jih jemlje pet dni.
Prvi dan menstruacije sem imela v nedeljo. Na škatlici od Clomida piše jemanje od 4. – 9. dne. Popolnoma sem pomešala in nisem prepričana, kdaj torej začnem jemati tablete.
Ali to pomeni, če sem imela menstruacijo v nedeljo in, ker se ta dan šteje kot prvi dan, sem vzela Clomid v sredo (1. je ned, 2. je pon, 3. je tor in 4. je sreda)? Zbegana pa sem, ker piše na škatlici do 9. dne. Ali to pomeni, da bi morala vzeti v četrtek terapijo?
Bom počakal vaš odgovor, bi pa vam kar v tem postu vprašala še to, v primeru, da mi odgovorite, da sem v sredo napačno pričela s terapijo.
Glede na to, da sem vzela v sredo in če bi morala v četrtek, ali terapija v tem mesecu ne bo učinkovala? Ali sem s tem, ko sem vzela v sredo naredila večjo napako?
Kaj mi svetujete, kako naj vzamem terapijo za naslednja dva meseca ali v sredo kot sem prvo terapijo ali v četrtek? (vzela sem, kot da bom vse mesece dobila M v nedeljo, zato vas sprašujem samo ali je pravilna sreda ali četrtek, bom že sama prilagodila dneve)
Hvala za čas, ki ste si ga vzeli in mi odgovorili.
Lepo pozdravljeni
Spoštovani,
klomifen se uporablja 5 dni, lahko pa se z njim začne kadarkoli med 3. in 5. dnevom ciklusa. torej od 3. do 7., 4. do 8. ali 5. do 9. dneva.
Pozdravljeni,
Stara sem 30 let, mož 34.zanositi se trudiva 2 leti. Leta 2013 oktobra sem bila na laparo in histero( odstranili endometriozo,odmašili desni jajcevod ter odstranili 2,5cm pregrado). Menstruacije imam redne na 29 dni, brez posebnosti,a ginekologinja je po treh zaporednih ultrazvokih rekla,da nimam ovulacij (jajčnika sta bila oba polna drobnih cistic) in predpisala klomifen.Mož je zdrav, spremiogram ni nadpovprečen, ni pa med najslabšimi.
Za mano je četrti mesec jemanja klomifena. Pri prejšnjih treh ciklusih je bila M točna, vedno na 29. dan, zdaj pa je še nisem dobila (zadnjo M sem imela 25.4.) oz na 30.dan ciklusa sem dobila zelo zelo minimalen rjav izcedek,ki je prisoten 2 dneva. Ne verjamem,da gre za lutealno cisto, saj mi je ginekologinja z ultrazvokom potrdila ovulacijo za ta ciklus (imela sem dva folikla,na 15.dan je bil eden velik 22mm, eden pa 10mm). Sluznica je bila debela 13 mm.Nimam nobenih drugih znakov, značilnih za nosečnost, tudi dojke me ne bolijo, kar me vedno v času M. Kar mi je bilo nenavadno, je bilo to,da me je cel teden špikalo v predelu jajčnikov. Test nosečnosti je na 30.dan ciklusa negativen.
Vem,da je težko govoriti o razlogih in vzrokih, zakaj tako, a vseeno me zanima Vaše mnenje, je možno,da sem zanosila? Kdaj naj grem na krvni test in koliko mora pokazati,v primeru,d asem zanosila? Zanima me tudi, ker ni bilo niti kaplje sveže krvi, kako je z jemanjem klomifena naprej? seveda bom jutri poklicala ginekologinjo in jo povprašala, mi pa Vaše mnenje veliko pomeni, saj ste mi že velikokrat pomagali. Hvala in lp, Nina
Spoštovani,
veliko možnosti ni. Če vse deluje, kot treba, če je prisotna maternična sluznica in je bila ovulacija ter niste zanosili, potem je izostanek M lahko le posledica vztrajanja rumenega telesca, to pa ne vztraja brez razloga. Razloga ste le dva:
– nosečnost in
– luteinska cista
slednje nastane tudi ob ovulaciji, samo da ob ovulaciji namesto sprostitve jajčeca folikel luteinizira ne da bi počil.
Tretja, ampak le začasna možnost bi bila kasnejša ovulacija in s tem tudi toliko kasnejši propad RT ter M.
Najlepša hvala za hiter odgovor, vsekakor upajmo, da je razlog nosečnost! 🙂 Ker ste omenili, da je možno, da folikel ne poči, me zanima,če je to zelo pogost pojav v praksi? Ginekologinja je namreč v enem od prejšnjih ciklusov videla razpok folikla na 22.dan, res pa je,da ni pa gledala vseh ciklusov.ali to pomeni,da ni nujno ,da folikel vedno poči? Tudi pred klomifenom sem imela redne menstruacije na 28-30 dni, zato mi je res čudno,če ni razlog nosečnost, zakaj rjav izcedek. Ali bi jutri na 32.dan ciklusa, krvni test že zaznal morebitno nosečnost?
mislim, da se preveč ukvarjate z vsako malenkostjo. Ne rabimo vedno vsega vedeti “v nulo”. Obstaja neskončno možnih motenj v ciklusu, ki so praviloma naključne in nimajo dolgoročnih posledic. Test postane pozitiven, ko je v krvi dovolj nosečnostnega hormona, ta pa se večinoma zviša nekje okrog 14 dni po oploditvi.