Claritine sirup
Moja 3 mesečna hči je bila 3 dni čisto flekasta po ličkih in bradici. Zjutraj je bilo hujše kot tekom dneva. Pomislila sem, da se ponoči kaj drgne ob rjuho, ker je spala na trebuščku. Od takrat naprej spi na hrbtu in flekci so izginili. Po tem pa sva imeli zdravniški pregled in zdravnica me je vprašala, če sem pri punčki opazila kakšne znake alergij, glede na to, da je njen dedek alergičen na alkohol in njen stric astmatik. Povedala sem ji za flekce in ona mi je napisala recept za Claritine sirup 1/4 žličke na dan. Ker sama nisem pristaš “kemije”, ter zato ker na deklaraciji sirupa piše, da niti varnost, niti učinkovitost tega sirupa pri otrocih mlajših od enega leta nista dokazani, me skrbi. Ne vem če bi ji ta sirup dajala. Potrebovala bi še eno mnenje.
Najlepša hvala za vaš odgovor.
Spoštovani!
Ravno danes sem na televiziji videl zgoržene govore o nevarnosti, da bi otroke zdravili zdravniki družinske medicine, zato si skorajda ne upam dati odgovora.
Proti takemu načinu “ordiniranja” se z našim izobraževanjem vztrajno borimo. Vsekakor bi moralo biti zdravilo predpisano v soglasju s starši. Pa tudi kar počez zaradi rdečih ličk ni nobene pametne osnove za zdravilo. Zelo verejtno je šlo zgolj za učinek potu, toplote in kemikalij, ki ostanejo v perilu. Če se bodo taki izpuščaji pojavili še kje in še kdaj, potem dajte otrokvo perilo v stroju splakniti še enkrat po pravnju brez mehčalcev, ki pa jih na splošno močno omejite.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Spoštovani!
Glede na Vaš odgovor Patriciji: sama sem veliko več zvedela na tem forumu in svojemu malčku, tudi ko je bil dojenček, veliko bolj pomagala – torej ste mu Vi – kot pa pediatrinja, ki ne zna kaj dosti več, kot napisati recept za antibiotik (še preden otroka pregleda).
Mogoče bi Vas bilo potrebno klonirati, dr. Pušenjaka tudi :-)) in Vaju zaposliti v vseh ZD-ih.
Spoštovani!
Hvala za zaupanje. Vesel sem, da kakšen nasvet rodi dobre sadove. To je tudi namen te svetovalnice.
V situaciji, ko nekdo dobi že neko mnenje, je še ob neposrednem pregledu težko biti prepričan v drugo možnost, kaj šele zgolj na podlagi posredovanih podatkov. Kolegi pa so zelo čuječi, da bi imeli material za očitke, kako slabo delamo. Upam, da se še spomnite unicefove gonje, da bodo otroci zaradi nas (zdravnikov družinske medicine) v Sloveniji umirali. To je bilo večkrat v medijih in se prime. Ko pridejo ljudje iz drugih krajev z otrokom v Kranjski Gori v ambulanto, se moram ukvarjati tudi s tem problemom, čeprav sem do pred dveh let lahko mirno pregledal otroka ali odraslega. Pritisk na nas pa je neprijeten. Nekateri zdravniki so pomešali čustva staršev, svojo sprevrženo politiko in strokovno delo vseh zdravnikov, koristi pa od tega nima nihče.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik