Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Preventivni pregled dojk Clanek o BreastScan

Clanek o BreastScan

Spostovani,

ali ste morda prebrali clanek na temo BreastScan v januarski st. revije Lepa in zdrava? Ali ga lahko morda pokomentirate?

Manja_

Na članek sem bil opozorjen od kar lepega števila naših strank, za kar se jim najlepše zahvaljujem.
Članek žal še enkrat prikazuje slovensko ozkost in škodoželjnost ter ponovno kaže obnašanje slovenske “stroke” do novosti v medicinski tehniki.
Smo namreč vsakomur na razpolago. z veseljem odgovarjamo na vsa vprašanja, vsakemu strokovnjaku in “strokovnjaku” z veseljem demonstriramo našo aparaturo, vendar raje iščejo druge poti, samo da bi diskreditirali metodo, podjetje kot tudi mene osebno.
Zelo sem bil razočaran nad člankom in sem potreboval kar nekaj dni, da sem odgovoril. Pristojni pri reviji so mi obljubili objavo odgovora v februarski številiki, moj odgovor pa v celoti prilagam:

“Obiskovalkam centrov MOGY

S takim tendecioznim naslovom je bil v prejšnji številki vaše revije objavljen članek, ki je imel cilj omadeževati podjetje MOGY in diskreditirati metodo za zgodnje odkrivanje bolezni dojk, ki jo uporabljamo tudi v naših centrih. Napad je bil celo bolj na podjetje, kot na samo metodo, česar sploh ne razumem. Pri tem naj povem, da se metoda ne uporablja le v centrih MOGY, s čimer je bil naslov popolnoma zgrešen.

Prispevek je osnovan na tem, da je dr. Us našel na promocijskem materialu Instituta RES iz Moskve kot referenco Onkološki znanstveno raziskovalni center Akademije medicinske znanosti Rusije N.N. Blohina (v nadaljnem tekstu center Blohin) v Moskvi, nato kontaktiral z dr. Korženkovo iz tega centra in objavil njeno pismo, v katerem navaja, da se metoda v centru Blohin ni temeljito raziskala.
Gre za zelo velik center, dr. Korženkova je le vodja enega od mnogih diagnostičnih oddelkov in očitno nima pregleda nad tem, kaj se v Institutu dogaja, zato me čudi, da je soglašala z objavo njenega pisma, ne da bi določene stvari preverila.

Resnica je seveda popolnoma drugačna:
Center Blohin je kot referenca omenjen, ker se je tam v času od 10.2. do 14. 5. 1998 izvajal eden prvih kliničnih preizkusov za omenjeno napravo. Izdan je bil protokol s sledečimi rezultati metode RTM:
· Občutljivost metode je 89,6%
· Natančnost metode je 86,4 %
· Specifičnost metode je 81,8 %
Gre za zelo dobre rezultate, na osnovi meritev je v protokolu izdano sledeče mnenje:
Metodo priporočamo za medicinsko uporabo za screening v onkoloških ordinacijah in specializiranih onkoloških in mamoloških centrih za odkrivanje raka dojke kot tudi kot metodo za spremljanje zdravljenja.
Priporočamo serijsko produkcijo naprave
Protokol so podpisali:
Prof. M.I. Davidov, dr. med. znanosti, takrat direktor znanstvenih raziskav, danes generalni direktor centra Blohin
Prof. Komov D.V., dr. med. znanosti
Prof. Hailenko V.A., dr. med. znanosti

Na osnovi tega protokola je bil 14.4.2000 nato na Ministrstvu za zdravje Ruske federacije izdan certifikat za uporabo metode RTM v medicinske namene.

Sicer se pa z večino trditev dr. Korženkove strinjam, predvsem s to, da metoda RTM ne nadomešča mamografije, kar tudi nikdar nismo trdili. Vsekakor ima metoda RTM veliko prednosti pred mamografijo in jo s tem odlično dopolnjuje ravno tam, kjer mamografija odpove (pri ženskah do 40 let, v zgodnji fazi bolezni pred nastankom tumorja, pri raznih benignih obolenjih, pri določanju vnetnih procesov itd), ob tem pa je metoda še popolnoma neinvazivna, neboleča za pacienta in bistveno cenejša.
Mislim, da nima smisla razpravljati, katera metoda je boljša, saj gre za popolnoma različen način diagnostike, nima smisla zaradi tega netiti vojne med nami, raje se povežimo skupaj v naši skupni vojni proti raku dojke, zato ponovno vabim vse strokovnjake, da tudi v Sloveniji naredimo korak v tej smeri in naše sile usmerimo v razvoj metode in ne v obrekovanje po medijih.
S tem bomo za naše pacientke naredili največ.
Spoštovane Slovenke! Kam boste šle na pregled dojk, se odločite same.

MO-GY d.o.o.
Ivan Zrimšek, univ. dipl. ing.”

Pošlji oblikovano (06-02-05 17:01)

MO-GY d.o.o.: Ivan Zrimšek, univ. dipl. ing.

Gospod Zrimšek je lepo opisal trenutno situacijo, ki vlada v zdravstvu. Z njegovim mnenjem se popolnoma strinjam.
Žal je situacija taka kot je. Peščica ljudi le počasi potiska “težak” voz naprej, pa naj se še tako zavzeto trudi… Res je tudi, da ta voz potiska vedno več ljudi, vendar je glede na resnost situacije, ta napredek vse prepočasen. In s skupnim sodelovanjem, bi lahko dosegli veliko več na tem področju.
Omenila bi še zame pomembno stvar, ki pa v praksi velikokrat šepa in o njej tudi ne govorimo veliko in za katero smo si krive, po mojem mnenju, kar ženske same oz. naša “ženska narava”.
V vse prehitrem tempu in obilici dela ter skrbi za svoje najbližje, velikokrat pozabimo nase in si ne določimo prioritet, ki so pomembne tako za nas, kot posledično tudi za naše najbližje. In skrb za zdravje je sigurno ena od teh prioritet.
Katero od teh prioritet bomo izbrale in kako jih bomo uvrstile po pomembnosti in se jih potem tudi sistematično držale, pa odločamo same in noben drug…

New Report

Close