citrus aurantium-sinefrin
Pozdravljeni. Zanimam se za nakup fatburnerja. Opazila sem, da je v veliko teh sestavina citrus auratnium, ki vsebuje sinefrin. Druga imena so bitter orange, pomarančevec. Zmotilo me je, ker sem na enem forumu prebrala, da ta sestavina ni dovoljena. Pregledala sem še veliko internetnih strani, vendar povsod drugje o njem govorijo kot o dovoljeni sestavini, tako da mislim, da je legalna, bi se pa rada prepričala. Mi lahko pomagate?
Pozdravljena!
Nisem prepričana, da Vam bom v veliko pomoč, ker ne poznam vseh sestavin izdelka, ki ga nameravate kupiti. Pa vendar Vam bom posredovala nekaj dostopnih informacij.
Citrus aurantii je pomaranča. Bitter orange pomeni grenko pomarančo.
Sinefrin pa je učinkovina, ki je strukturno podobna hormonu epinefrinu, ki je hormon nadledvične žleze. Ta hormon pospešuje delovanje in moč srčne mišice, posreduje pri pretvorbi glikogena v glukozo. To je glukogeneza, ki poteka v jetrih. Sproži tudi osvobajanje maščobnih kislin iz mastnega tkiva, te pa aktivirajo encim lipazo in pospešijo lipolizo.
Sinefrin, ki je izoliran iz grenke pomaranče, deluje podobno kot epinefrin. Prepovedana sestavina podobnih izdelkov, ki se na žalost tudi dobijo na trgu, je efedrin, ki deluje na smpatični živčni sistem. Vendar to ni sinefrin. Ta snov je prepovedana.
Nevarnost izdelkov za zmanjšanje telesne mase pa vidim še v drugih sestavinah kot so dijodtirosin, L-tirozin in kofein. To so hormoni, ki zmotijo delovanje ščitnice, kar ima lahko zelo negativne posledice za organizem.
Ti izdelki niso varni izdelki. Vsako poseganje v normalno funkcioniranje organizma s pomočjo hormonov se lahko bridko maščuje. Zato Vam priporočam premislek in posvet z Vašim zdravnikom, če je problem s preveliko telesno težo resen. Sicer pa je najbolj primeren režim zdrava prehrana, neobremenjevanje organizma s hrano zvečer in manjši vnos kalorij. Običajno jih vnesemo več kot jih porabimo. Premislite!
Lep pozdrav!
Tablete ki me zanimajo, vsebujejo citrus aurantium, krom, gvarano in HCA (garcinia cambogia). Če pravite, da so to hormoni, ali lahko vplivajona delovanje kontracepcijskih tablet?
“. Prepovedana sestavina podobnih izdelkov, ki se na žalost tudi dobijo na trgu, je efedrin, ki deluje na smpatični živčni sistem. Vendar to ni sinefrin. Ta snov je prepovedana.” ta del mi je pa malo nerazumljiv, je sinefrin torej prepovedan ali ne? Tudi kofein je nevaren?
Pozdravljena!
Verjetno se nisva dobro razumeli. Izdelek, ki ga navajate oziroma sestavine, k jih navajate, niso hormoni. V zadnjem odgovoru sem Vam navedla, da sem zasledila nekaj izdelkov s podobnim lipolitičnim učinkom, ki vsebujejo hormone ščitnice (dijodtirozin in L-tirozin), kar ocenjujem za nevarno. Zato je zaradi varnosti potrebno preverjati sestavine izdelkov.
HCH pa je hidroksicitronska kislina, derivat citronske kisline, ki se pridobiva iz rastline Garcinia Cambogia. Njeno delovanje temelji na začasnem zaustavljanjem sinteze maščob in preprečevanju pretvorbe zaužitega sladkorja v maščobo. Obenem pa naj bi nižala vrednost holesterola v krvi, kar pa bi moralo biti potrjeno z ustreznimi študijami.
Glede efedrina vsekakor drži, da gre za snov, ki je v prosti prodaji prepovedana.
Sinefrin ni hormon, je alkaloid ( močno učinkovita rastlinska snov, ki vsebuje dušik). Deluje lipolitično – razkraja maščobe. Z dokumentom z dne 9.12.2002, ki ga je izdal Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez – Nacionalna antidopinška komisija, ni več na listi prepovedanih snovi.
Kofein tudi pospešuje izgorevanje telesnih maščob. Njegovo delovanje pa postaja telesu neprijazno v odvisnosti od odmerka. Skodelica kave vsebuje običajno 80 mg kofeina. Priporočljivi sta pri zdravem organizmu največ dve skodelici na dan. Tako si sami lahko izračunate varen odmerek.
Lepo pozdravljeni!
Najlepša hvala za pojasnilo. Vseeno pa me zanima še vpliv na delovanje kontracepcijskih tablet. Trentuno namreč ne želim zanositi, zato me pred jemanjem takega izdelka zanima, ali lahko vpliva na učinkotvitost KT. POzabila sem omeniti, da vsebuje še white willow, belo vrbo mislim (salicin piše zraven).
Pozdravljena!
Na zmanjšano delovanje hormonskih kontracepcijskih tablet lahko vplivajo pripravki iz šentjanževke (na primer v obliki čaja za pomirjanje), ki povečajo presnovo zdravil in s tem zmanjšajo njihovo koncentracijo v krvi in posledično zmanjšajo njihov učinek.
Učinek kontracepcijskih tablet zmanjša tudi sočasno jemanje antibiotikov, na primer ampicilina, tetraciklina in grizeofulvina ter rifampicina (zdravila proti tuberkulozi). Zmanjšan učinek kontracepcijskih tablet je opisan tudi pri sočasnem jemanju zdravil proti epilepsiji ( primidon, fenitoin, barbiturati). V takem primeru se priporoča še dodatna mehanska zaščita.
Za učinkovine, ki jih vsebujejo opisani izdelki za hujšanje, (tudi white willow, ki je res vrba), nisem zasledila, da bi vplivale na delovanje kontracepcijskih tablet.
Lep pozdrav!
Lepo pozdravljena ga. Nada-Irgolič!
Nekaj časa nazaj sem si kupila fatburner Olimp Thermo Stim v želji, da bi mi pomagal pri izgubi telesnih maščob. Od dneva nakupa ga še nisem uporabila, ker me je malo zaskrbelo zaradi vseh na škatlici naštetih sestavin, ki so sicer vse rastlinske vendar ne vem kako bi ob redni uporabi učinkovale na telo. Zato bi vas rada prosila, če mi lahko prosim svetujete, glede na spodaj naštete vsebine, ali bi uporaba tega izdelka kakorkoli lahko škodovala oz. negativno vplivala na moje telo, organe,…oz. kaj vi menite o njegovi uporabi?
SESTAVINE VELJAJO NA 1 KAPSULO (dnevno so priporočene 1-3)
energijska vrednost 0,44 kcal / 1,84 kJ
beljakovine 0,11 g
ogljikovi hidrati 0,06 g
maščobe 0 g
nasičene maščobne kisline: 0g
vlakna 0g
natrij:0 g
”SINETROL” 150mg-od tega:
izvleček pomaranče 75 mg
izvleček grenivke 37,5 mg
izvleček rdeče pomaranče 22,5 mg
semena gvarane 15 mg
“THERMOCORE MTRX” 352 mg- od tega:
izvleček grenke pomaranče 178 mg
izvleček zelenega čaja 40 mg
izvleček pravega kakavovca 33,3 mg
izvleček malinjaka 33,3 mg
izvleček kajenske paprike 30 mg
izvleček ingverja 25 mg
izvleček zrn zelene kave 10 mg
izvleček črnega popra 3 mg
kofein 67 mg
vitamin C 30 mg 50 %
vitamin B6 1 mg 50 %
pantotenska kislina 4 mg 66,7 %
Pozdravljena!
Izdelek, ki ste mi ga predstavili je najverjetneje prehransko dopolnilo. Težko si predstavljam, da bi bilo na trgu kot varno zdravilo, čeprav se izdelki, s katerimi želimo zmanjšati telesno težo, štejejo po zakonu o zdravilih, med zdravila.
Izdelka vam ne bi mogla priporočiti iz dveh razlogov. Pri prehranskih dopolnilih se pogosto ugotavlja, da vsebnost snovi, ki je navedena na ovojnini, ne odgovarja navedbi včasih ne po vrsti, velikokrat pa tudi ne po količinah. Garancije za verodostojnost pri takem izdelku nimate.
Glede vrste učinkovin pa naslednje. V sestavi je navedeno, da izdelek vsebuje 67 mg kofeina. To je večja količina, kot jo vsebuje zdravilo Caffetin v eni tableti (50 mg). Poleg tega vsebuje kofein tudi gvarana in sicer precej več, kot ga vsebujejo semena kave. Naslednji sestavini, ki vsebujeta kofein sta še zelena kava in zeleni čaj. Točne količine kofeina v teh dveh sestavinah niso znane, niti ni znana skupna količina kofeina.
Res je, da kombinacija učinkovin iz pomaranče, gvarane in samega kofeina poveča energetski izkoristek, vendar odmerki v tem izdelku niso odmerjeni. Zato sem mnenja, da izdelek še zdaleč ni varen, zato ga vam ne priporočam.
Za izvlečke grenke pomaranče pa je v literaturi opisano toksično delovanje.
Vem, da je povečana telesna teža problem, vendar obstajajo drugi načini, cenejši in varnejši, o katerih se veliko piše in govori na TV. Prisluhnite jim.
Lep pozdrav!
Najlepša vam hvala. Vsekakor bom upoštevala vaš nasvet. =)
Pozdravljeni,
Tole temo bi si sposodil, ker nikjer nisem našel česar podobnega. Gre pa prav tako za fatburnerje. Pred kakšnima 2 mesecema sem naredil eno kuro z Animal Cuts fatburnerji – sestava:
Niacin 15 mg
Vitamin B6 2 mg
Termogenični kompleks (Sinefrin, Oktopamin, Tiramin, Epigalikatecin galat (EGCG), L-Teanin, PEA (peniletilamin) 575 mg
Lipotropični kompleks (Holin citrat, Betain HCI, Inositol Monofosfat) 75 mg
Metabolični kompleks (Guarana – 22% kofein, L-Karnitin) 900 mg
Diuretični kompleks (Dandelinov ekstrakt (taraxol, taraxerol), Uva Ursi ekstrakt (arbutin, metil.arbutin))
750 mg
Tiroidni kompleks (Guggul (2,5% guggulsterona), sojini izoflavoni 175 mg
Inzulinski stimulatorji (Alfa-Lipoična kislina, Krom Polinikotinat, Krom Pikolinat) 100 mg
Regulatorji Nukleotidov (Fosfat, Inosin, Fosfatdikolin 300 mg
Regulatorji Nevrotranzmitorjev (St,Johns Wort (0,3% hipericin), L-Tirozin 250 mg
Animal Cuts kompleks (Citrilen (-HCA), grenivkin ekstrakt (naringin, naringenin), Bela Vrba (lubje), Fenilalanin, ekstrakt korenine Ingverja (gingeroli, shogaoli) 812mg
Po kakšnem tednu jemanja sem opazil “vroče/hladne mravljince na levi roki (predel zapestja) in na levem licu. Ker so ti simptomi trajali zgolj nekaj sekund, temu nisem posvečal preveč pozornosti. V zadnjem tednu jemanja pa se je tem simptomom pridružilo tudi mrtvenje desne noge v predelu zgornje mišice. Danes je en mesec odkar sem prenehal s temi faburnerji a ti mravljinci in mrtvenje noge so ostali. Pojavljajo se skupaj in trajajo nekaj sekund nato izginejo. Zdi se mi da počasi pojenjajo a vendarle. Je kakšna sestavina kriva za te simptome? Bo to samo od sebe čez čas izginilo ali bom moral le obiskati zdravnika?
Hvala in lep pozdrav.
Sašo
Pozdravljeni!
Ne vem zakaj ste prepričani, da morate jemati razna dopolnila k hrani in kaj pričakujete od njih. Za ohranjanje zdravja je prehrana zelo pomembna in ni vseeno, kaj jemo in s čim obremenjujemo naš organizem. Vsak nenaraven poseg v naše telo lahko povzroči nepopravljive posledice.
Ne bom razmišljala, katera sestavina je zakrivila simptome, ki jih navajate, še posebno ne, ker niti vi niti jaz ne veva, katere snovi so bile še dodane v tem izdelku. Že sama sestava izdelka pričaj o tem, da se zgodba ne more končati brez posledic na zdravju.
Zato vam svetujem dvoje: pojdite k zdravniku in mu natančno razložite kaj ste jemali (ne zavajajte ga), in takim izdelkom se v bodoče na daleč izognite.
Lep pozdrav!
Nada Irgolič, mag. farm., spec.
Pozdravljeni, tudi mene zanima ali so sestavine in kolicine tega fatbernerja skodljive zdravju.
http://www.the-nutrition.com/store/index.php?page=prdetails&pg=1&pid=88&stype=3&search_category=0&search_pattern=fatburner
Najlepsa hvala za odgovor.
Tina
Mislim, da se morate malo poučiti o sestavinah. Sinefrin je, čeprav ni na doping listi, izjemno nevarna sestavina. Proizvajalci so začeli po prepovedi menjavati efedrin s sinefrinom. Le-ta pa izjemno rad povzroči aritmije. Pri efedrinu je efekt viden, pri sinefrinu pa ni…dokler ni usodno.
Marsikatera snov ni škodljiva, še več, nekatere so superhrana in primerna za vsakodnevno uživanje. Sinefrin je prva, ki bi si je mogli izogibati, daleč pred prepovedanim DMAA. Lp, Marko
Forum je zaprt za komentiranje.