Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Citopataloški izvid nodusa

Citopataloški izvid nodusa

Pozdravljeni,

prosila bi za razlago izvida. Da nebom predolga, vam kar napišem.

ULTRAZVOK ŠČITNICE S PUNKCIJO

Desno paraistmično se nahaja 6 mm velik izoehogen nodus, lateralno od njega v spodnjem delu desnega šč. režnja 7 x 6 mm velik hipoehogen nodus, nekoliko nepravilne oblike.
V zgornjem polu desnega šč. režnja se nahaja 1,2 x 8 mm velik anehogen nodus, katerega punktiram, pri punkciji dobim drobno krvavo kapljo, iz katere pripravim 2 stekelci.
Levi šč. reženj je brez nodusov, ščitnično tkivo je sicer v celoti hipeohogeno, nehomogeno s prečnimi hiperehogenimi trakstimi odboji.

CITOPATOLOŠKI IZVID

Mikroskopski opis:
A. Nodus v desnem režnju ščitnice, UZ vodena aspiracijska biopsija s tanko iglo:
Številne polimorfne limfatične celice, prevladujejo drobni limfociti. Maloštevilni skupki folikularnih cleic s povečanimi jedri, ki nekoliko variirajo po velikosti, mestoma se palisadijo in prekrivajo, citoplazma je slabo pregledna. Nekaj onkocitno spremenjenih celic, večjedrna velikanka. Kri v ozadju.

DIAGNOZA/MNENJE:
Atipija foliuklarnih celic. Limfocitni tioriditis (Bethesda III.)

KOMENTAR:
Atipične celice so maloštevilne, priporočamo bodisi ponoven odvzem vzorca s citopatološko preiskavo za natančnejšo opredelitev atipije, ali pa spremljanje bolnice.

DODATNI IZVID:
Citološki izvid punktata desnega šč. režnja govori za atipijo folikularnih celic – Bethesda III., scintigrafsko je sicer to področje toplejše.

Prosila bi, če mi lahko malo “po domače” poveste, kaj tale izvid pomeni. Ker imam ponovno punkcijo komaj septembra, se nimam za mnenje kam obrniti, saj me je že pošteno strah, kaj se z mano, oziroma mojo ščitnico dogaja.
Do sedaj je bila moja diagnoza Hashimotov tioriditis. Stara sem pa 26 let.

Že vnaprej se vam najlepše zahvaljujem za čimprejšnji odgovor,
Mojca

Spoštovani!

Glede na navedeno gre najverjetneje za citološke spremembe v sklopu Hashimotovega tiroiditisa. Priporočam spremljanje in ponovno biopsijo v primeru rasti lezije v desnem režnju.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close