Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Citološka punkcija

Citološka punkcija

Živjo!

Mene zanima kaj je to citolška punkcija in ali so res prisotne velike bolečine ob tem postopku???

Lp, Mateja

Sama sem dala skozi citološko punkcijo bezgavk (vratne,dimeljske) in ščitnice. Ob samem vbodu, te malo zaboli oz.zapeče. Vse skupaj pa je zelo hitro opravljeno. Moje izkušnje niso slabe. verjetno pa je odvisno od praga bolečine, ki ga imaš in pa tudi od osebe, ki ti punkcijo naredi.
Kar pogumno !
Srečno
Tina

Hvala, zanima me pa še samo to ali ti izvide naredijo še isti dan oz. na kak način ti potem povejo ali gre za tumor (benigni ali maligni) ali pa da so pač samo povečane bezgavke oz. da gre verjetno za kronično vnetje????

Mene je namreč zelo strah……sem slišala, da baje kar lepo boli in da še imaš bolečine kasneje ko injekcija popusti……..ali bi bila tako dobra in bi mi celotno stvar na širše objasnila?Bila bi ti zelo hvaležna……….

Lp, Mateja

Mateja !
Se opravičujem vendar me ni bilo v službi, zato se ti oglašam šele danes. Punkcijo bezgavk sem imela v bolnici Izoli. Potekalo pa je tako; kar nekaj časa sem čakala, da pridem na vrsto. Ko so me poklicali noter mi je zdravnica pregledala in pretipala vse bezgavke. Odločila se je,da bo punktirala dve in sicer, vratno in dimeljsko. Sestra ti razkuži in zdravnica z precej dolgo iglo naredi punkcijo. Vratna bezgavka me ni nič bolela, le malo zapeklo, ko je zbodla. Dimeljska bezgavka pa je kar bolela in je punkcijo morala trikrat ponoviti, ker je ni zadela, saj je bila bezgavka majhna in precej globoka. Punkcije so meni naredili brez anestezij. Malo je bolelo, vendar se da preživeti. Nato sem šla domov. Na mestu punkcije pa sem imela kar nekaj časa modrico, to pa je tudi vse, malo me je bolelo na odtip, drugače pa nič. Izvid sem dobila čez en teden. Z njim sem šla k osebni zdravnici. Pri meni so na srečo ugotovili, da nič hudega, le vnetje.
Ne boj se, ker res ni strašno in vse se da potrpeti, pa srečno !
Lep pozdrav
Tina

Mateja, le pogumno in ne pusti se strašiti. Tini pa se iskreno zahvaljujem za to osebno zgodbo, saj sama postopka ne morem opisati iz “prve roke”!

Lep pozdrav!

Irena

Pozdravljena Tina!

Najlepše se ti zahvaljujem za razlago……..res sem ti zelo hvaležna…..sem zdajle malo bolj mirna glede vsega tega…………hvala še enkrat in lep dan še naprej , Mateja

Pozdravlejni,

po citološki punkciji na vatu na bezgalkah je po tem normalno, da je bolečina prosotna npr.kot da zaskeli pro mestu vboda če žepim npr.kaj pojesti.Koliko časa ponavadi če traje bolečina, skelenje pri mestu vboda, ko pogoltnem slino hrano,..

 

Hvala za odgovor

 

Pozdravljeni,

po citološki punkciji bezgavk na vratu je bolečina lahko prisotna še nekaj dni, v nekaterih primerih pa tudi bistveno dlje. Odvisno od mesta punkcije, globine punkcije in oživčenosti z drobnimi nevroni na tistem mestu. Odvisno je tudi od posameznikovega praga bolečine. Ob tem pa je seveda treba upoštevati tudi strah pred izvidi preiskave in same težave, zaradi katerih je bila punkcija opravljena.

Če se bolečina stopnjuje in imate zaradi tega več težav, vam svetujem obisk pri zdravniku.

Vse dobro,

Jana Pahole

Svetlika, integrativna onkologija Jana Pahole, dr. med., spec. int. onk. I Mail: [email protected] I Telefon: 030 647 321

New Report

Close