Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija Cistoskopija – zastojni urin pri ženski

Cistoskopija – zastojni urin pri ženski

Spoštovani !

Stara sem 40 let in zaradi težav, ki se mi pojavljajo sem bila na cistoskopiji. Moje težave so v tem , da kadar me na vodo močno tišči je pri lulanju curek tenak in zelo malo vode. Imam občutek,kot ,da v mehurju še vedno ostane voda. To se mi dogaja zlasti vsako jutro ,ko imam občutek močnega tiščanja na vodo, nato pa grem malo- prebližno od 1,5- 2 dl. Čez nekaj časa ( približno po 10 minutah) pa lahko grem še enkrat in takrat je vode še vedno 1-1,5 dl. Tudi čez dan kadar dalj časa sedim je podobno. Zdi se mi ,da ko se gibljem je odvajanje boljše.

Cistoskopija je pokazala , da gre za stenozo sečnice in pa da je mehur nekako sploščen oziroma metuljasto oblikovan. Na trigomu je opaziti tudi levkoplak.

Po posegu sem za zaščito dobila Nolicin. Kontrolo imam čez 5 mesecev. Urolog mi je dejal ,da se je s cistoskopijo tudi sečnica malo rastegnila in ,da upa ,da bo sedaj bolje.

Prosim vas za informacijo, kaj se še da narediti , če se stanje ne bo izboljšalo in kaj pomeni levkoplak.

Lep pozdrav

Spoštovani!

Primerno je, da na dan polulate približno 1200 – 1800 ml urina. Naenkrat pa naj bi polulali 250 – 450 ml urina. Če je dvom, ali ste v tem območju ali ne, morda en dan zbirate urin in merite – urinirate v lonček in tako ugotovite, kje ste.

Levkoplakija – morda je to povezano s ploščatocelično metaplazijo – je med drugim odvisna od tega, v katerem delu menstruacijskega ciklusa je bila cistoskopija opravljena. Na to je mogoče vplivati z lokalnim estrogenskim preparatom (npr. OrthoGynest), kar najbolj pogosto predpisujejo ginekologi – morda bodo nekoliko zadržani glede vaše mladosti – vendar – če ni kontraindikacij (rak dojk) se splača za omejen čas, npr. 2 meseca, poskusiti.

Tudi ženskam lahko pomaga k izboljšanemu izpraznjevanju mehurja alfa-blokator, npr. tamsulozin (npr. Omnic Ocas ali Tanyz).

Če je ugotovljena zožitev sečnice, je moč zunanji meatus incidirati prečno in vzdolžno zašiti – manjša operacija.

Možno se je naučiti samokateterizacije – vsak dan zjutraj greste na stranišče, izpraznite mehur in nato vstavite kateter ter preverite, ali ste bili praznjenju mehurja uspešni in koliko urina je ostalo – cilj je, da ostane manj kot 50 ml. Navadno se s časom zmanjša količina ugotovljenega zastojnega urina. Priporočam katetre EasyCat podjetja Coloplast (Sanolabor). Te katetre morate doplačati (običajne, ki jih je treba namazati, pa dobite zastonj na naročilnico za tehnični pripomoček. O postopku vas poučijo pri vašem urologu (navadno sestre, ki so za to posebej zadolžene na urološkem oddelku bolnišnice). Večkrat se zgodi, da sčasoma ugotovite, da je vse manj zastojnega urina, manj kot 50 ml in potem razmake med kateteriziranji povečate in nato morda tudi prekinete.

Nekatere študije poročajo, da je akupunktura lahko uspešna pri zmanjševanju težav z zastojnim urinom pri nekaterih ženskah.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Hvala vam za odgovor.

Glede levkoplaka na trigumu me zanima sledeče. Napisali ste ,da je odvisno v katerem delu menstrualnega ciklusa je bila cistoskopija narejena. Cistoskopijo so mi delali 20 dan od prvega dneva menstruacije. Zanima me kje je sploh predel trigum , kjer bi ta levkoplak naj bil?

Poleg tega hormonska krema Orto ginest , ki jo omenjate, kako bi lahko ta pomagala pri odpravi levkoplaka? Ne vem , ampak ali ni ta levkoplak v mihurju in kako se naj bi ta krema orto ginest uporabljala?

Pri urologu nisem dobila drugega kot pa Nolicin tablete za zaščito.

Še nekaj običajno polulam na enkrat okoli 200 ml urina. Ali je to normalno?

lep pozdrav

Spoštovani!

Ne vemo, kaj natančno je v vašem primeru mišljeno z besedo “levkoplak”, zato je vse na to temo ugibanje. Spreminjanje sluznice mehurja je lahko posledica kakšnega draženja (kamenček…), lahko pa tudi del normalnih hormonskih dogajanj pri ženski.

Trigonum je spodnji del mehurja, pravzaprav izhod iz mehurja, del med “ostijema” (torej med mestoma, kjer se izlivata cevki iz ledvic – sečevoda – v mehur) in sečnico – torej del, ki je najbližje nožnici, del, kjer se sluznica sečnice (nožnice) spremeni v sluznico mehurja. Če je sluznica nožnice “suha” oziroma iz različnih razlogov nekoliko bolj občutljiva, se to lahko “pozna” tudi v tem delu mehurja – na trigonumu. Zato pri ženskah po 40-tem letu starosti oziroma v menopavzi s težavami sečil pogosto predpišemo hormonski preparat – estrogensko kremo, ki se namaže v nožnico 3x tedensko npr. 2 tedna, nato pa 1 teden premor oziroma vaginalete, ki se vstavljajo v nožnico – kako natančno se uporablja, predpiše ginekolog. Hormonski preparat “izboljša” sluznico nožnice in s tem posredno ugodno vpliva tudi na sluznico sečnice in trigonuma – pogosto nato pri kontrolni cistoskopiji opazimo, da se je sluznica na izhodu iz mehurja (na trigonumu) spremenila, da je ploščato-celična metaplazija izginila. Seveda pa je levkoplakija lahko nekaj povsem drugega, tako da ne vem…

Načeloma (razen v izjemnem primeru, npr. po hudih operacijah) urologi ne predpisujemo lokalnega estrogenskega zdravljenja pri mlajših od 40 let.

200 ml urina je primerno, še bolje bi bilo, da bi naenkrat polulali malo več, na primer 300 – 400 ml. Gotovo pri vsakem uriniranju ni enako in to je povsem normalno. Res pa je, da če morate na dan polulati 1,4 litra urina in vsakič izpraznete 200 ml, je to 7x dnevno, če pa vsakič 300 ml, pa to pomeni 5x dnevno. Primerno je do 8x prek dneva in ne več kot 500 ml naenkrat.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Hvala vam za odgovor.

Pozabila sem vam omeniti ,da mi je bila zaradi kroničnega vnetja vulve in pokanja presredka v letu 2006 bila delana biopsija presredka, ki je pokazala diagnozo atrofična vulvarna distrofija. Dermatolog je dejal ,da gre za lihen sclerosis. Ne vem če vam je ta diagnoza znana, vendar posledišno lahko menda vpliva tudi na sečila. Kot terapijo uporabljam ob težavah kortikosteroidne kreme( Diprosone, Elocom, Locoidon), odvisno od težav.

Sedaj bi imela še eno vprašanje. Po cistoskopiji mi je bil za preventivo predpisan antibiotik Nolicin. Pojedla naj bi celo škatlico, vendar mi je osebna zdravnica rekla da je dovol če ga jemljem 1 teden. Po 1 tednu – torej v nedeljo zjutraj sem vzela zadnjo tableto. Danes zjutraj,ko je od tega minilo 3 dni pa imam nekakšen čuden občutek pri uriniranju, zlasti na koncu se mi zdi ,kot da bi se sečnica krčila in povzročala neprijeten občutek. Po uriniranju imam še več ur nekakšen čuden občutek,ki ga ne znam dobro opisati ( mogoče kot neko krčenje ali rahlo pekočino).

Zanima me kaj naj storim oziroma ali sem z Nolicinom prehitro prenehala oziroma ali naj pojem še tablete do konca( imam jih še za 3 dni).

lep pozdrav,

Spoštovani!

Glede Nolicina ne vidim posebnega problema, če ga, potem ko ste ga jemali že 7 dni, jemljete še 3 dni ali pa ne. Če se zdi, da je problem in Nolicin dobro prenašate, potem najbrž poskusite in vzemite.

Lahko da gre za dogajanje v sklopu bolezni (lichen), kot ste navedli. Tu pa bo Nolicin deloval zgolj proti bakterijam, za drugo pa že imate pripravke s strani dermatologa, ki jih uporabljajte po njegovem navodilu.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Hvala vam za odgovor.

Danes sem se po telefonu pogovarjala z ginekologu in mu povedala kakšen je bil izvid pri urologu. Glede kreme orto ginest mi je dejal ,da bi bila smiselna uporaba , vendar mi je dejal naj se obrnem na urologa in ga vprašam za nasvet .

Glede na to ,da imam 41 let in redne menstruacije mi je dejal ,da bi bila smiselna uporaba orto ginest kreme samo tako , da bi si kremo namazala na vhod v nožnico in na vhod sečnice. Zanima me ali bo uporaba hormonske kreme imela sploh kakšen učinek ,če jo bom nanašala samo na zunanji del sečnice. Glede dolžine terapije ( koliko krat na dan oziroma na teden in kako dolgo ) mi je ginekolog rekel naj odloči urolog.

Prosim vas za nasvet.

Lep pozdrav

Spoštovani!

Glede estrogenske kreme – pomembno je, da redno pregledujete dojke (rizik raka na dojkah) in da se redno pregleduje in UZ pregleduje endometrij – ginekološko (rizik raka). Če imate še menstruacijo potem ginekolog ve in odloči, da morate prekiniti uporabo lokalnega estrogenskega pripravka (mazila ali vaginalne tabletke) vsaj en teden v mesecu (ginekolog vam pove, kdaj glede na menstruacijo). Sam priporočam preizkus – mažete prvi in drugi teden vsak dan, nato pa 2-3x tedensko 2 tedna, nato teden pavze. Potem se pa že vidi – če vam ustreza in se vam zdi, da vam dobro pomaga, potem nadaljujete (ob rednih ginekoloških pregledih) , sicer pa ne.

Kam jo nanašate – kar se urologije tiče, jo potrebujete na zunanjem delu sečnice in tam okoli – saj hočete epitelij tega predela okrepiti. Problem pa je, če boste kremo dobili, če bodo vaginalne tabletke, boste jih pa tako ali tako morali dajati v nožnico.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

New Report

Close