Čistokrvni brez rodovnika
Mi ne sedejo taki psi, sem bolj za kakšne prvobitne pasme, potem pse tipa bull, terierje… Ne vem, morda iz slabih izkušenj, kjer bi pa opozorila še na nekaj, kar ne vem, ali si omenila ti ali kdo drug (berem več stvari hkrati). NO imaji itak vsi npr. V bistvu ga ima malokdo, je pa res, da je ogromno mešancev z njimi in ogromno nekontrolirane vzreje, kar s sabo prinese tudi težave… Osebno se ne bojim psov, ampak, če vidim karkoli podobnega NO me odnese na drugo stran pločnika.
S HW nimam dosti izkušenj, samo z enim, pa niso bile ravno pozitivne, švicarji so mi vizuelno všeč, ampak jih premalo poznam, da jih ne bi povezovala z NO, s katerimi imam pa po defoultu slabe izkušnje.
Pa nasploh take pasme smatram kot pasme, namenjene za neko delo, trening, karkoli že, ki mi ni pisan na kožo.
Ampak to so moje izkušnje, upam, da se oglasi še kdo, ki živi s tema pasmama.
Pa da ne bo pomote, to ne pomeni, da je kaj narobe, napisala sem ti zgolj zato, ker se res moraš odločit sama. Ti boš s psom živela in je prav, da izbereš res pravega.
Vidiš, nasprotno, meni so pa pastirji karakterno blizu, absolutno pa ne razumem nobenega lovca. In ga raje ne bi imela, ker bi se mučila oba. Z našim ne preveč redoljubnim življenjskim stilom sta se odlično poklopila oba bokserja, ampak to so pa res izrecno stanovanjski psi. Zdaj z ovčarjem se moram kar malo prisilit, da se držim reda.
Osebno poznam samo enega hovawarta, ki je še mlad in je totalna faca. Pa enega švicarja, ki je tudi še mlad in malo raztresen, ampak zelo lepo vzgojen. Je pa to žal premalo, da bi lahko karkoli svetovala.
Čim manj. Sploh pri velikih pasmah in še če so nagnjene k težavam s sklepi. Predvsem po stopnicah dol je za psa zelo težavno gibanje. Priporoča se nositi 6 mesecev oz. čim več časa, kolikor ga zmoreš nositi.
Tudi dolgi sprehodi in pohodi z mladičem niso ravno najboljša izbira. Lahko se preveč utrudi, nezanimivo je, in sploh nima nič od tega, da prestavlja nogo pred nogo. To pride v poštev kasneje, da zadovolji potrebo po hoji. Za mladiča je pa bolj pomembno, da se veliko igra, spoznava meje možnega in dovojenega, spoznava čim več različnih ljudi in situacij…Torej kratki sprehodi, povezani z igro, učenje skozi igro itd.