Čistokrvni brez rodovnika
Zakaj predvidevati, da si je prej netravmatiziran pes nabral travmatične izkušnje v zavetišču? Če to lahko predvidevamo, potem zavetišče očitno deluje pod vsakim zakonskim minimumom.
Mnogo bolj verjetno je, da je imel pes travmatično izkušnjo od prej. Koliko psov je, ki so odvzeti iz premakjnih boksov, kjer so v lastnih iztrebkih stali celo svoje življenje. Koliko je takšnih, ki so bili leta zaprti v lopah in drvarnicah in niso videli dnevne svetlobe.
Seveda. Zato pa je edino prav, da gre potencialni posvojitelj skozi postvojitveni postopek, kjer je natančno izprašan o svojih izkušnjah, življenjskem slogu, željah in tem, kaj lahko živali nudi. Tako delujejo kvalitetna zavetišča, ki psa ne dajo prvemu, ki pride mimo, ampak se trudijo zagotoviti svojim varovancem primerne domove in posvojiteljem tudi vso podporo in nasvete, ki jih v časih prilagajanja živali na nov dom te potrebujejo.
Posvajanje iz kvalitetno delujočih zavetišč ni noben bavbav, seveda pa se ne ne smo posvajati glede na izgled in na prvo žogo, kot želijo posvajati mnogi in so nato popolnoma ogorčeni, ker jim nekje “niso dali” določenega psa ali mačke.
Brenski planšarji imajo visoko tveganje raka (veliko višje kot druge pasme in nekaj kar je zelo težko predvideti/testirati), ter na splošno krajšo pričakovano življenjsko dobo od drugih pasem (v povprečju cca 6-8 let). Poleg tega so dovzetni za obolenja mišičnih tkiv ter kosti – artritis, kolki itd…
Torej previdno – izberite dobrega rejca, ki nima omenjenih bolezni v liniji!
Zdravo,
hvala za hiter odgovor!
Moram reči, da sem na http://www.mojpes.net pregledala pogojno priznane pasme. Všeč mi je beli švicarski ovčar. Morda veš kaj o njem?
Pogledala sem tvoj link. Prosim, če bi mi ti svetoval kakšno pasmo (vem, da je izbira psa individualna zadeva, a vsak nasvet je dober).
Kaj pa praviš o kraševcu? Načeloma velja za zdravega psa.
LP in hvala še enkrat.
Beli švicarski ovčar je bela barvna varianta nemškega ovčarja – in je bolj zdrav od sodobne razstavne različice NO. Ker gre za pasmo, ki je nepriznana, oziroma pogojno priznana, je popolnoma odvisno od vzreditelja, kako zdravi bodo psi – zelo težko je govoriti o splošnem stanju pasme. Načeloma je BSO po zdravju in stanju pasme primerljiv z NO, preden so ga uničili zaradi razstav (ni pa to pravilo).
Kraševci so dokaj zdravi, z dolgo življenjsko dobo (12-15) let, vendar mogoče niso najbolj primerni psi za začetnike – znajo biti kar dominantni. Obvezno šolanje! Sicer so pa prijetni odlični družinski člani, tudi do otrok, znajo pa biti nezaupljivi do tujcev in pogojno agresivni do drugih psov – potrebujejo dobro socializacijo in šolanje!
Jaz svetujem mešanca – se jih oddaja cel kup, pozanimaj se o starših in tako lahko sklepaš na približno velikost in karakter psa. S tem rešiš eno življenje ter dobiš zdravega psa 🙂
Bolj je pes mešan – manjša je možnost genetskih napak – te se še pojavljajo v prvem rodu, v vseh naslednjih se že praktično izničijo.
Pri meni je dom našlo že precej psov, azilanti, mešanci, tudi rodovniški. Trenutno si me lasti en čisto navaden mešanec z vprašljivim poreklom (“čistokrvni” nemški pinč x “čistokrvni” škotski ovčar), ki je izjemno zdrav in v svojih slabih 10 letih ni še nikoli obiskal veterinarja, razen za cepljenje 😉 Njegov bratec je prav tako še vedno živ in zdrav, prav tako nikoli obiskal veterinarja, prav tako sta živa in zdrava oba starša. Psa (mladiča) sem dobil za 0€ in ga rešil grde in negotove usode.
Ammmm. Kako naj potem jaz za moji dve izvem, kdo so starši? Ena naj bi bila pinč x pekinezer, podobna je pa tibetancu. Druga je cigančica, za mamo vem, katera je, seveda mix v nevemkateri generaciji, foter neznan. Njena polsestra (naslednje leglo) popolnoma drugačna tako od mame kot od “moje”. Moj “škot” iz zavetišča, seveda brez rodovnika… Boga pitaj, kaj še ima v sebi, glede na to, da je od povprečnih samcev iste pasme višji za vsaj 10cm…
[sub][/sub]
Torej je nekdo načrtno paril dva psa, katerih potomca imaš doma ali kako?
Večina mešančkov je produkt nenadzorovanega parjenja psov, ki niso pod nadzorom. Kako neki potem vedeti, kdo so starši?[/quote]
Hja, ni bilo ravno načrtovano. Ampak so snubca dobili pri dejanju :)))
Vem, da se pri večini mešančkov ne ve kdo so starši (vsaj za očeta ne), v mojem primeru se pač ve. In verjetno še v kakšnem. Zato ne kar apriori trditi, da se pri mešančkih ne ve za starše.
Pri veliko mešancih se točno ve od kje prihajajo ter kateri psi so se sparili, seveda pa to ne velja za mešance iz zavetišč. Ponavadi gre za skoke čez sosedov plot.
Glede genetike pa, res lahko preskoči koleno in je prvi rod samo nosilec, vendar kar sem želel dejati je, da je z vsakim rodom genskih napak manj. Prvi je seveda najbližje staršem in najbolj dovzeten za dominantne napake – recesivni geni pač lahko pridejo na plano kasneje – vendar je z vsakim novim (mešanim) leglom verjetnost za to manjša.