Cistokela, rektokela
Pozdravljeni, v zadnjih dveh tednih sem imela nekaj nevšečnosti “tam spodaj”, stara sem 20 let. Ker sem občasno dvigovala težke stvari (sumim da zaradi tega), imam v notranjosti nožnice “tesno” in nekako “bulasto”, prav tako mislim da je “cervix” nekoliko bolj spodaj.
Prejšnji teden sem imela menstruacijo in simptomi so bili težavni (predvsem 1 teden pred menstruacijo), nisem mogla do konca izprazniti mehurja, spremljal me je pekoč občutek, sumila sem tudi na kakšno okužbo sečil. Med menstruacijo se je stanje mehurja postopoma nekoliko izboljšalo. Sedaj je težava z uriniranjem bolj ali manj mimo, ampak še vedno čutim neko gladko okroglo tkivo v globini nožnice, ki se mi zdi novo.
Poleg tega imam neko bulo tudi v zadnjem delu vagine, za katerega sumim, da je rektokela. Imam nek občutek neizpraznjenja (tudi občasno zaprtje), če pa skozi vagino s prstom pomagam izločiti blato, se lahko skozi anus prikaže tudi majhen del črevesja(?). Sicer ne boli in “gre nazaj noter”, ampak je psihično zelo neprijetno, še posebej na stranišču.
Če bi bili moji sumi potrjeni, bi me gin. usmerila na operacijo? Iskreno bi mi to bilo skoraj bolje. Bojim se, da me ne bi vzeli resno in raje predlagali vaje, ki morda ne bi zadostovale.
To je bilo (je) zelo stresno obdobje zame in ne vem kaj naj pričakujem.
Prosim za odgovor.
Iz vašega opisa težko sklepam, kaj je vzrok za spremembe, ki jih opažate. Pri 20-let starih dekletih so rekto in cistokele izjemno redke, sploh pri tistih, ki še niso rodile. Predlagam obisk pri ginekologu.
srečno, lp, N