Cistogram
Pozdravljeni!
Imela bi eno vprašanje glede cistograma, in sicer me zanima kam se lahko obrnemo da to preiskavo opravimo. Namreč moj sin bi moral biti operiran v Lj (pred OP pa opravljen cistogram) in so nas poslali domov, češ da aparat ne deluje. Datuma novega nismo dobili, ker ne vejo kdaj ga bojo popravil.
Torej ali mi lahko poveste kje še lahko opravimo ta pregled in da seveda to opravijo tako dobro kot v UKC LJ?
Lep pozdrav
Spoštovani!
Tudi če bi vedel, koliko je sin star, kakšne težave ima, kako se zdravi sedaj, za kakšno bolezen gre v tem primeru ter kakšna operacija je sploh predvidena in ali se je urolog res že odločil za operacijo ali pa gre zgolj za mnenje pediatra, da bodo, če bo preiskava kaj našla, otrokov primer šele potem predstavili urologu, ki se bo šele na podlagi preiskave odločal, ali bi kakšna od operacij prišla v poštev ali ne, vam ne bi mogel jasno odgovoriti na vaše vprašanje.
Če ni imel sploh še nobenega cistograma in je mali otrok, potem nič ne škodi ultrazvočni cistogram, ki ga lahko napravijo v številnih ultrazvočnih ordinacijah, seveda pa UZ kontrast ni poceni, pa tudi vprašanje je, kdo se je pripravljen lotiti kateterizacije dečka. Drugo vprašanje je, če je že imel UZ ali scintigrafski MCUG in potrebuje urolog pred operacijo rentgenskega.
Načeloma delajo direktni rentgenski mikcijski cistogram (napolnitev mehurja s kontrastnim sredstvom in nato slikanje med uriniranjem) na vseh radioloških oddelkih vseh bolnišnic, tudi na primer v Murski Soboti. Je pa cistogramov več vrst, obstaja tudi indirektni rentgenski, direktni in indirektni scintigrafski ter direktni ultrazvočni. Najbolj klasičen je sicer rentgenski, vendar bi predlagal, da preden se podate na “lov” za to preiskavo drugje, pri vašem pediatričnem nefrologu (pišete, da gre za sina, se pravi sklepam, da je še otrok), preverite ali je to potrebno in kakšen cistogram je bil sploh mišljen. Teoretično pa bi bilo seveda najboljše, da bi zdravnik, ki ga bo operiral (tu je v UKC Ljubljana glavni urolog g. dr. Sedlar) povedal, katero preiskavo točno potrebuje, da se bo odločil za operacijo, kako se mudi in kakšne so alternative.
Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje – CenterUROL