cistitis
Spoštovani gospod doktor!
Lepo vas prosim za vaš nasvet: pred dvemi meseci sem rodila s carskim rezom. po operaciji mi je bil vstavljen kateter. Pri vstavljanju le-tega me je bolelo. Po prihodu domov sem imela že 3 krat vnetje mehurja-dvakrat smo ga zdravili z Amoxiklavom, enkrat s Primotrenom-po vsakem antibiotičnem zdravljenju je dobro 1 teden, nato se vnetje ponovi. Po Sanfordu so izolirali E.coli, antibiogram je pokazal občutljivost na oba doslej predpisana antibiotika. Problemi z mehurjem so se začeli že pred leti, vendar sem imela vnetja samo dvakrat letno, zadnji dve leti pa sploh nikoli-pila sem borovničev kompot oz. brusnični sok (ki naj bi zaradi prisotnih proantocianov vezal E. coli, da se ne bi mogla vezati na steno mehurja). Mislite, da so vetja, ki se mi kar naprej ponavljajo zdaj, povezana z operacijo oz. vstavljanjem katetra? Naj povem še to, da sem pred leti opazila, da so bila vnetja povezana s spolnimi odnosi-tudi pri možu so izolirali E.coli, tudi on je bil zdravljen vedno takrat kot jaz, a cca 14 dni po prenehanju jemanja ustreznega antibiotika je bil izvid brisa vedno pozitiven na E.coli. Naj povem še to, da po carskem rezu še nisva imela odnosov, tako da tokrat to ne more biti vzrok. Pred leti sem bila pri urologu, pa niso ugotovili nič posebnega-vse je bilo ok; opravljen je bil tudi uzv sečil-vse bp.
Lepo vas prosim za vaše mnenje in nasvet!
Prav lepa vam hvala. Lep pozdrav.
Spoštovani!
To je eden izmed križev žensk – zelo kratka sečnica in vsaka “manipulacija” okoli tega predela lahko pospeši napredovanje bakterij iz predela okoli anusa in nožnice v sečnico. Spolni odnosi so tak primer, pa tudi poseg s katetrom. Najbrž ste kandidat za jemanje enega odmerka antibiotikov (promotren) ob spolnem odnosu (ko jih boste imeli) in ob pojavo znakov v drugih primerih. E. coli se ne da odpraviti, zato tudi ni potrebno zdravljenje obeh, saj so takoj po prenehanju zdravljenja spet prisotne pri obeh, ker so to normalni prebivalci našega črevesa. Pogosto pa si tudi s pretirano “higieno” povzročimo te težave. Med to sodi uporaba tekočih mil, izpiranje nožnice in nepravilni gibi pri umivanju. Spolovilo si moramo umivati z drugo roko in v smeri proti trebuhu in obratno anus. Seveda tudi drgnjenje in boženje pri spolnih odnosi, zlasti z rokami idelano raznaša bakterije.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Spoštovani gospod doktor,
najlepše se vam zahvaljujem za odgovor. Rada bi vas še nekaj vprašala:
– Ali sem prav razumela: pomagalo bi, če bi vzela eno samo tableto Primotrena takoj, ko začutim, da bi se lahko spet pojavile težave v zvezi z mehurjem (če je tako-ali ne bom s tem ustvarila rezistence?)
– Ali je varno vzeti tableto Primotrena po spolnem odnosu v primeru, da bi želela ponovno zanositi (ker vem, da je Primotren kontraindiciran v nosečnosti)
Lepo vas prosim za odgovor in še enkrat-hvala lepa!
Lep pozdrav