čistila in čistilna naprava
POzdrav,
odkar smo v novi hiški, smo priklopljeni na čistilno napravo, ki si jo delimo z nekaj sosedi. Opozorili so nas, da ne smemom več uporabljati čistila z dodatkom klora, ker to pobije tudi bakterije v čistilni.
Ok, saj večino stvari že tako uporabljam bolj bio čistila – znamke Frosch: pralni prašek, mehčalec, za kopalnico, za kuhinjo, steklo. Zaplete se pri – pomivalnem stroju – a se tu sploh naj sekiram ali so čistila ok za čistilno? In seveda pri čistilu za stranišče – tam sem vzela v roke malo morje čistil – in vsa imajo noter klor.
Zanima me, če ima katera čistilno napravo, kakšna čistila uporablja (znamke), priporočam se še za kak nasvet, na kaj paziti…
Hvala že vnaprej,
Tina
Kaj pa dobavitelj oz. tisti, ki vam je čistilno napravo prodal, zmontiral?? Najbrž imajo kakšne bolj konkretne napotke, ne samo “nič klora”. Ponavadi je potreben pri takih investicijah TEMELJIT pogovor o načinu uporabe, zahtevah,…
Btw: za WC lahko uporabiš vroč kis. Ne vsebuje klora, ampak vseeno super očisti tudi vodni kamen 😉 Glede pomivalca pa nimam pojma.
Malo sem pogledala po netu. Pod biološke greznice najdeš kar nekaj strani. Če že seznama čistil ne boš dobila, boš verjetno našla vsaj seznam, kaj ni dovoljeno. Tudi jaz bi poskusila povrtati pri dobavitelju čistilne naprave. Izkoristi še modre številke na mnogih izdelkih. Poskusiš pa lahko še na Inštitutu za varovanje zdravja.
Varekine in podobno tudi sicer nisem.
Hvala vsem, ti, ki so zadevo zmonirali, so nam dali navodila, prevedena od proizvajalca, ampak glede čistil ni šlo dlje od klora (je pa pisalo, da ne smeš v sekret metat vložkov in tamponov – 8) – a ni to logično?). Ok, bomo pač deklaracije še bolj podrobno brali; če bi šlo, bi imela vse od Froscha, ki dela čistila na bazi kisa in sode. Pa za pomivalca in wc ni.
Vroč kis je pa dober predlog, tnks.
Dobra novica:
danes v DM našla tudi wc račko znamke Frosch in tudi DM-ovo WC račko z močjo citrone, ki ima deklaracijo prav takšno kot tista od Froscha, obe brez klora (samo pozor, DM ima več wc čistil in samo to je öko testirano, ostala so tudi s klorom).
Hvala tudi Daschenki, mi je marsikaj razjasnila, mislim, da bomo zdaj lahko čistilno res popolnoma izkoristili in ji nič škodili.
T.
mi v bloku takih problemov nimamo, da bi en vložek zamašil celo kanalizacijo. vseeno pa se vedno bolj trudimo npr. pri ločevanju odpadkov.
tu se ena zgraža da ljudje mečejo v wc ostanke hrane. ne mislim provocirat ali se delati norca zato vas prosim, da mi mirno odgovorite kam zlivate npr. ostanke juhe, ostanke solate, ki plavajo v kisu in olju ipd. jaz to mirne duše zlijem v wc. saj je tudi naš kakec predelana hrana ali ne? kam pa ve dajete tekoče ostanke hrane?