Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva ciste na jajčnikih

ciste na jajčnikih

Lep pozdrav!
Vem, da ste na te teme že odgovarjali, vendar pa nisem nikjer zasledila tegale; na desnem jajčniku sem imela pred dobrim letom cisto, katere struktura ni bila določena, rečeno pa je bilo, da vodna ni. Zdravnica me je zdravila z Stedirilom in po določenem času, čez nekaj (mislim da 4) mesecev me je enkrat močno zabolelo na desni strani in čez nekaj ur se je izcedila gmota, strdek ali nekaj podobnega, krvave in rumene barve, kar sem predvidevala, da je pa mogoče to cista. Na ultrazvoku je tudi pokazalo, da je ni več in sedaj me zanima tole. Jemljem še naprej tablete, vendar sedaj Diane 35. Kaj se bi zgodilo, če bi prenehala jemati te tablete? Bi se cista spet pojavila oz.koliko možnosti je za to? In zakaj se cista sploh pojavi?
Pa še tole me skrbi, če so možne kakšne težave zaradi zanositve.

Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor, pa še tako naprej!

Draga Natalija,

za vse izjave vseh zdravnikov po Sloveniji je težko odgovarjati in dajati nanje komenstarje! Dejastvo je, da o vrsti ciste ne moremo dajati nobenih zagotovil glede vrste in vsebine brez operacije. Z UZ namreč ne vidimo, kaj je v cisti temveč kvečjemu ali je vsebina enotna ali neenotna in ali je gosta ali redka in to je vse!
Kaj bi se zgodilo ob morebitnem prenehanju jemanja KT je tudi čista špekulacija. Točen odgovor je pravzaprav: marsikaj ali nič!
Cista namreč ni nobena bolezen temveč je pojav, ki dela probleme le, kadar je zelo velika in morebiti celo povzroči, da se jajčnik obrne okrog lastne osi ter ostane brez krvi in odmre ali zato, ker včasih povzroča hormonske motnje in včasih, zelo zelo redko, ker se spremeni v raka. Sicer je cista v glavnem nenevaren pojav prehodnega značaja in v najbolj običajni obliki nastane vsak mesec pred ovulacijo ter ob ovulaciji poči! Tej cisti strokovno rečemo Graafov folikel. Ta včasih ne uspe počiti ter se spremeni v LUF (luteinized unruptured follicle) ter moti ciklus doker ne poči slučajno ali zaradi zdravil kot je KT ali kaj podobnega.
Glede zanositve v zvezi s tem tudi ni možno špekulirati na pamet. Počakajte, da bo prišlo tako daleč in bo nosečnost aktualna.

New Report

Close