CISTE
Zanima me kolikšna je možnost da se 6 cm cista na jajčniku “pozdravi” z pomočjo
kontracepcijskih tablet? (čokoladna cista)
Kolikšne možnosti oz. nevarnosti obstajajo glede zanositve, saj kontracep.tablete, ki služijo kot zdravljenje jemljem že pol leta in kaj pomeni da je maternica velbana in ne ravna?
Še to; stara sem 22 let.
Hvala
Draga Marty,
Kako veste, da imate čokoladno cisto? Tega brez operacije ni mogoče zagotovo trditi. Če gre res za “endometriom” kot taki cisti strokovno rečemo, pa vemo, da ne bo izginila po terapiji s hormoni. Običajno navadno cisto v reproduktivnem obdobju, če le ne gre za grenivko ali več veliko tvorbo, praviloma nekaj časa opazujemo in po načelu, “ne škoditi” poskusimo zdraviti s hormoni. Vsaka operacija, pa naj bo še tako banalna, nosi s seboj določena tveganja za siceršnje zdravje in življenje, zato se operira samo takrat, ko sta tveganji in koristi operacije uravnoteženi.
Kar zadeva obokanosti vaše maternice pa nimam dovolj podatkov za komentar. Zadnja leta, ko je postal ultrazvok dostopna preiskava opazujemo vse več slučajno odkritih blagih nepravilno oblikovanih maternic, ki so morda posledica nepopolnega združevanja dveh cevi v embrionalnem obdobju. Mislim, da še ni popolnoma dorečeno, kaj in koliko katere od teh blagih “drugačnosti” pomenijo. Osebno menim, da bo čas pokazal ali je pravilna maternica res tako idealne oblike, kot smo si jo do zdaj predstavljali ali pa je več možnih varijacij, ki so v nekem okviru še normalne. Ne obremenjujete se torej preveč z obokanostjo vaše maternice dokler to ne bo pomembno za morebitno zanositev, nosečnost in porod.
Iz lastnih izkušenj vem, da je pogovor s pacijenti zelo zahtevno in delikatno opravilo. Če zdravnik ne pazi kaj izreče ob tem da pacijent pogosto sliši ali pa si zapomni le nekatere izrečene besede, celo izven vsakega konteksta z obravnavanim stanjem, se dogajajo “zgodbe”, ki so skoraj neverjetne. Ne zamerite mi vendar je povsem mogoče, da se je zdravnici “čokoladna cista” zarekla ali pa je kot temu rečemo “naglas razmišljala”. Prepričan sem, da vam ni zagotovila čokoladne ciste, da pa ni izključila možnosti njenega obstoja.
Je pa res, da je ob prisotnosti endometrioze s tvorbami kot so čokoladne ciste, zanositev res bolj izjema kot pravilo. Če je torej vaš problem zanositev in imate poleg tega še stalno prisotno cisto, ki ni Graafov folikel v sredini ciklusa ali cista rumenega telesca po ovulaciji ter takoj po menstruaciji nikoli niste brez cist večjih od 4-5cm in to traja že nekaj ciklusov, potem bo verjetno potrebna operacija.
Spoštovani.
30.5.15 sem rodila fantka
19.8.15 sem imela prvi pregled po porodu pri ginekologinji (ugotovljena cista na levem jajčniku), ne vem koliko velika in kakšna po konzistenci.
Do sedaj nisem imela nikoli težav s cistami in ostalimi ginekološkimi boleznimi ( razen pri 13 letih sem imela cisto na desnem jajčniku, ki je sama počila- je pa bila tako velika da so me poslali kar na onkologijo)
Ponovno kontrolo imam pri Ginekologu čez 2 meseca. Kako naj vem da ni maligna, kajti edina 100%potrditev je histerektomija z biopsijo? Koliko časa ponavadi opazujete ciste, čakate da počijo ali se orientirate po velikosti iz meseca v mesec?
Najlepša hvala za odgovor.
Spoštovani,
če ni podatka o velikosti ciste niti o njeni vsebini (konzistenci?), potem o cisti ne vemo nič in zato tudi ni mogoče nič komentirati. kaj vse ginekologi imenujejo “cista”, pa je lahko tema za gledališko veseloigro. Če vas G. ni poslal naprej, potem je očitno ocenil, da ni nič nevarnega in se lahko opazuje in če je kontrola priporočena čez 2 meseca brez da bi v tem času preveril kakšne biokemične markerje, verjamem, dad gre za povsem enostavno zadevo, ki ne daje niti najmanjšega suma na nevarnost.