Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija cista na ledvici

cista na ledvici

Prosim za pojasnilo.
Pri ultrazvoku trebusne votline mi je bila v levi ledvici odkrita nepravilna cisticna sprememba v velikosti 4,7 x 3,6 cm.
Poslan sem na prgled ledvic s kontrastom in je ugotovljeno>
Po aplikaciji kontrasta se takoj izpolni v.,s. desno. Votli sistem desne ledvice je morfolosko normalen. Kontrast desno neovirano odteka v mehur.
Pieloureterni vrat je lijakasto formiran. Levo je spodnja skupina kaliksov impremirana od zunanjega procesa.
Naslednja slika je podobna, sedaj se prikazejo tudi kaliksi za spodnji pol, so v mejah normale. Pieloureterni vrat ni jasnko prikazan / kaj to pomeni. Verjetno pritisk od zunaj. Slika po pol ure je enaka, tudi tu ni jasno prikazan levi pieloureterni vrat. Po 1 uri je kontrast v celoti odtekal v secni mehur.
Verjetno gre za cisto, ki lezi za pielonom in proti spodnjemu polu. Nekoliko pritiska na votli sistem ledvice.
Kaj vse to pomeni, narocili so me na kontrolo cez eno leto.

Prosim za cimprejsen odgovor.

Spoštovani!
Prosim za infomacijo
.Z UZ diagnostike sem napoten k urologu na pregled, ker je ugotovljena cistična sprememba v interpol. delu leve ledvice (nepravilna cistična sprememba (parapielična) velikosti 4,7x4x3,6 cm. (leva ledvica povečana 13,3cm)
Glede na to, da sem še mlad, bi želel, da se ta cista odstrani, saj sem slišal, da vkolikor se punktira, se ponovno lahko napolni. Ali se ta cista lahko odstran?.

Hvala za odgovor.

Spoštovani!

Cista/ ciste ledvice so pojavijo pri približno polovici ljudi, če pogledamo starejše od 50 let. So naravni proces staranja ledvic. Dokler cista ni večja od 6-10 cm ali če ne ovira odtekanja urina, ne povzroča težav – bolečin, jo zgolj opazujemo. Odstranjevanje navadne ciste/cist ne zmanjša napredovanja staranja ledvic. Če je cista velika (večja od 6 do 10 cm) in moti, jo lahko na RTG izpraznejo. Če se ponovi (pogosto), jo lahko z laparoskopsko ali odprto operacijo predremo ali odstranimo, da se ne bi več ponavljala.

IV urografija bi lahko (skupaj s citologijo urina) izključila večje dogajanje v votlem sistemu ledvic.

Potrebno pa je seveda vedeti, da gre za navdno cisto. Potrebno je namreč vedeti, da ne gre za maligno dogajanje. Možen pa je tudi drugačen, na primer infekcijski vzrok.

Če je kakršenkoli dvom, opravimo CT preiskavo s kontrastom in cisto opredelimo po Bosniaku. Če gre za cisto Bosniak I ali II, jo zgolj opazujemo, če pa je Bosniak IV – torej debela stena, vsebina… pa obstaja tveganje, da gre za cistični rak ledvice in tako cisto kirurško odstranimo (če je mogoče, če ne pa odstranimo tudi celo ledvico).
Če CT preiskave ni mogoče opraviti (alergija na kontrastno sredstvo…) se poslužimo MR preiskave.

Večina cist ledvic je nenevarnih, z njimi ne delamo nič in jih le opazujemo. Potrebno pa je seveda imeti dober izvid UZ (zaupati, da gre za navadno cisto), če je nejasno, pa so potrebne še dodatne preiskave – najprej CT in ev. tudi punkcija.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Spoštovani!

Ni nujno, da se cista, če se punktira (tako majhno redko punktiramo, za to mora biti razlog), ponovno napolni. Še posebej, če se ob punkciji aplicira v ležišče ciste sklerozacijsko sredstvo – alkohol. Cista se lahko marsupializira – z operacijo (laparoskopsko ali odprto) se pride do ciste in se del stene ciste odstrani, odpre navzven. Če je cisto potrebno odstraniti, potem je mogoče opraviti parcialno nefrektomijo, vendar seveda to le, če je res potrebno, sicer pa za vsako ceno cist ledvic ne odstranjujemo, saj s tem ledvici ne koristimo.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Pozdravljeni!

Hvala za vas odgovor, vendar me je zacudilo /(tako majhno redko punktiramo, za to mora biti razlog), ker me je taksna groza, da je ta cista zelo velika. Nekako se ne morem sprijaznit s tem in bi naredil vse, da se ta odstrani. Saj mislim, da me bo preganjalo to, da ta cista se raste v meni in ne bom imel miru.

Prosim, kaj menite kaj je najprimerneje napravit.

Hvala za vas strokovni odgovor.

Spostovani!

Pozabil sem omeniti, da imam le 26 let in torej ne more bit vzrok staranje ledvic. Kot sem ze omenil sem bil narocen na endoskopijo in s kontrastom so mi ugotovili, kot sem navedel zgoraj.Na ultrazvoku je bila ugotovljena povecana leva ledvica 13,3 cm. Cista v velikosti 4,7 x 3,6 cm. , ni znakov za litiazo.

Rad bi se pomiril, vendar se bojim da si nebi kdaj ocital, da nisem poskrbel dovolj za svoje zdravje.
Ali je do te cisticne spremembe lahko prislo zaradi kaksne okuzbe. V starosti 6 mesecev sem bil v bolnisnici zaradi bakterije e coli in so me komaj resili. Drugace pa sem do sedaj zivel zdravo, dokler nisem imel bolecine levo ledveno, ki pa so pojenjale.

Prosim za odgovor!

Spoštovani!

Glede prvega dela vašega vprašanja – tudi drugi so tako mislili, punktirali bolnike, jih spremljali in nato ugotovili, da je punktiranje kar počez cist v ledvicah nesmiselno. Temu pravimo z dokazi podprta medicina (evidence based medicine). Tudi pri popravljanju vodovodne napeljave imam lahko sam idejo, da bi šlo narediti drugače. Ampak če vodovodar pravi, da je tako…

Sprašujete, kaj narediti. Kot v vseh primerih, ko je vaš zdravnik mnenja, da je nekaj treba pustiti na miru in le npr. enkrat letno preveriti, vi pa v to dvomite – poiščite drugo mnenje. V tem konkretnem primeru bi svetoval, da greste k nefrologu – internistu, ki se ukvarja z ledvicami in mu razložite vaše strahove ter opišete problem. Verjetno bo ponovil ultrazvok in vam nato svetoval.
Lahko tudi natančneje opredelite cisto. Če še ni bil napravljen CT in ste stari več kot 40 let, potem najbrž ni dvoma – CT s kontrastom. Če ste mlajši, je morda zaradi izognitve sevanju mogoče opravit MR (preiskavo z magnetno resonančno tomografijo).

Cistična bolezen ledvic je lahko prirojena ali nastane na novo, torej enkrat se pač začno pojavljati ciste v ledvici. Če jih je z leti vedno več, je potrebno spremljanje pri nefrologu zaradi optimizacije ohranjanja ledvične punkcije.

V vsakem primeru pa se kar prijavite (če živite v delu Slo, ki ima, tako kot pri nas, čakalno dobo za UZ pol leta in več) za kontrolni UZ. Če se bo cista spreminjala ali rasla, bo seveda treba ukrepati. Lahko pa boste pridobili drugo mnenje (z vsemi izvidi itd), ki bo to predlagalo (oz. bo predlagalo dodatne preiskave, da se ugotovi, ali je res cista ali ni morda kaj drugega, npr. razširjen pielon) že prej.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

New Report

Close