Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca Cista na ledvici

Cista na ledvici

Spostovani,

UZ je pokazal, da je v srednjem delu leve ledvice vidna cista premera 3.8 x 3 cm. Zakljucek na koncu povzema, da je “cista v levi ledvici klinicno nepomembna. V primeru vecanja in klinicnih tezav predlagajo izpraznilo punkcijo in sklerozacijo ciste na KIR.”

Ali mi lahko prosim poveste kje so vzroki za nastanek cist v ledvici (ali so to res vnetni procesi? – namrec nikoli se nisem imela nobenih tezav v uro traktu), kako nevarna je cista (ne glede na to, da pise “nepomembna”) in pri kaksni velikosti ponavadi opravijo izpraznitev? Ali se ciste ponavljajo na istem mestu ali se tvorijo potem dalje drugje? Ali je s punkcijo mozen “raznos” s tekocino, ki se je zadrzevala v cisti? Kaj, ce se ne odlocijo za izpraznitev in cista sama poci? Ali pride do zastrupitve?

Zanima me se nekaj: ali se policisticna bolezen ledvic zacne z enostavno cisto? Oziroma ali enostavna cista pomeni s casom razvoj policisticne bolezni in odpoved ledvic?

Hvala Vam za pomoc,
zbegana Tadeja

Spoštovana gospa Tadeja!

Cista, ki jo opisujete ne pomeni začetka policistične bolezni ledvic. Pri policistični bolezni ledvic gre za več cist ter poslabšanje delovanja ledvic, ki se kaže tudi z drugimi znaki in težavami.
Pri vas gre za SOLITARNO CISTO LEDVICE. To pomeni nekakšno solistko, ki je zelo majhna, majhen mehurček, napolnjen s tekočino.
Zakaj ugotavljamo zadnja desetletja več cist? Zato, ker so nam na voljo boljši diagnostični, preiskovalni postopkih. Ciste, ki so največkrat prirojene, lahko pa tudi pridobljene, pa so ljudje imeli tudi prej.
Specialist, ki vas je pregledoval, ugotavlja, da je cista klinično nepomembna, zato naj vas ne bo strah. Zelo redko se zgodi, da je potrebna izpraznitev. Ciste se prav tako ne selijo z enega mesta na drugega.

Želim vam srečno 2005 in vas lepo pozdravljam.

Asist. mag. Danica Rotar Pavlič, dr. med.

New Report

Close