cista na ledvicah- kaj narediti?
lep pozdrav mene pa zanima neki ker sem pač prebolela dva raka enega na bezgalkah in enega na ledvici ob istem času,na bezgalkah smo zdravili bolezen ledvico desno so pa odstranili.no zdej pa naj bi mela cisto se na levi ledvici in me zanima vse nasplosno kaj to pomeni za mene,ali je rakasta lahko,ali lahko ostanem se brez te ledvice…….. itd. vse bi rada vedela
Spoštovani gospod Kersnik,
prosila bi vas za pomoč pri mojem problemu, in sicer:
Od novembra dalje imam težave s koprivnico. Imela sem že alergološke teste, te so pokazali alergijo na pelode trav, odvzem krvi zaradi pregleda ščitnice – brezhibno, ginekološki pregled – ledvico imam v trebuhu, kaos v trebuhu, da se jajčniki niti ne vidijo, drugače bp. Opravila sem ultrazvok trebuha, ta je pokazal ciste na obeh ledvicah, povečano ledvico (podkvasto, veliko 16cm levo, desna pa je 8,7cm.) Priporočajo nadaljne preiskave. Septembra grem zaradi koprivnice v bolnico, na dodatne preiskave. Zanima me, na katerega strokovnjaka naj se obrnem glede cist (urolog, kje je najkrajša čakalna doba na napotnico ali kateri drug strovnjak? ) Rada bi čim prej zanosila, vendar mi to zaradi cist ne priporočajo. Zaradi koprivnice jemljem claritine tablete in tudi te niso priporočljive, ko bom želela zanositi. Celo leto že hodim okoli zdravnikov, pa me samo pošiljajo drug k drugemu.
Drugače se ukvarjam s kolesarjenjem, ne kadim, ne pijem, sem normalno prehranjena:))
Hvala že vnaprej in lep dan.
Konec novembra sem naročena pri urologu zaradi cist. V bolnici sem bila zaradi koprivnice, niso ugotovili nič posebnega ker tudi testov niso veliko naredili. Še vedno me vse srbi, a ker želim zanositi tablet ne smemjemati. Uporabljam otroški šampon in milo namesto gela, ne pomaga.Kako si lahko pomagam?
Spoštovani!
Oprostite za zapoznel odgovor.
Ne vidim povezave med cistami in koprivnico. Zdravila proti alergiji v nosečnosti niso prepovedana. Ali se vam pojavlja koprivnica po tuširanju? Potem poskrbite, da bo zrak v kopalnici čim toplejši, saj gre lahko za koprivnico na razliko toplo mraz.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Pozdravljeni!
Že 3 leta vem za cisto na ledvicah. Sprva je bila velika 4 cm, sedaj je 6,7, zraven še ena 2 cm.
Enkrat letno so jo spremljali z UZ. Ko sem bila letos ponovno na UZ, so ugotovili deformacijo votlega sistema in zastoj. Šla sem na pregled k urologu, ki mi je odredil še IVU preiskavo sečil. Ugotovili so mi povečano levo ledvico14,5×8 (desna 12×6), izrazito dilatiran pielokalicealni sistem in lokasto razmaknjene vratove kaliksov. Na PU prehodu je zožitevs katero prehaja KS le v ozkem curku. zoožen je tudi proksimalni del sečevoda v dožini cca 3 cm.
Urolog mi je na podlagi tega izvida odredil operativno terapijo zdravljenja hidronefroze, zaradi pieloureterne stenoze. Na operacijo še čakam, zaradi bakterij na kirurškem oddelku.
Zanima me, ali je operacija res potrebna, ali pa bi se morda dalo pozdaviti drugače. Bojim se, da bi staknila bakterijsko okužbo in… Zanima me tudi ali je poseg nevaren, koliko časa traja in kakšni so lahko zapleti ter kako dolgo je okrevanje.
Stara sem 39 let, imam še majhne otroke in me je posega zato še toliko bolj strah.
Hvala za vaše mnenje
Anja
pozzdravljeni
bila sem na omenjeni opraciji perativno terapijo zdravljenja hidronefroze, zaradi pieloureterne stenoze. 10.dan pop opraciji so me že hoteli odpustiti, nakar so dobili izvid, da je bila cista rakasta. takoj so me ponovno operirali in odvzeli levo ledvico. Na patohistološke izvide še čakam. Zanima me, če je normalno, da še15 dni po opraciji čutim v spodnjen levem delu trebuha kot nekakšno oteklino, oziroma mravljinčasto. otekline videti ni, le občutek je tak. kot nekakšno zategovanje. Podoben občutek se mi širi tudi proti zadnjici. nič me ne boli le očutek je sila neprijeten.
hvala za odgovor
anja
Spoštovani!
Lahko bi vam ob rezu, če op. ni bila laparoskopska, prerezali kakšne kožne živce, čemur se ne da izogniti, ali pa boečina izhaja iz križa zaradi pritisak na živce, ker ste sedaj manj razmigani. A tableta proti bolečinam, kaj pomaga.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Pozdravljena anja73,
lepo prosim, če si tako prijazna in se mi lahko javiš na mail [email protected] – če si morda pripravljena deliti tvojo izkušnjo.
Žal imam enak primer – zožitev sečevoda in hidronefroza, zraven pa še vsaj 5 ledvičnih kamnov, vstavljen imam tudi stent dvojni J. Ledvica na zunaj ni povečana, ohranjen je tudi parenhim, zato upam na najboljše. trenutno čakam odločitev konzilija glede nadalnjega zdravljenja. Ko pa tole berem se bojim, da se operaciji ne bom mogla izognit.
Spoštovani!
Ni panike. Pogost izvid na UZ pregledu. Verjetno jo bodo spremljali z občasimi kontrolami z UZ, čeprav ne pričakujemo, da bi se stanje kakor koli spremenilo. Take ciste praviloma ne delajo nobene škode, niti se ne spremenijo v kaj nevarnega.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Pred štirimi meseci so mi na levi ledvici preko UZ odkrili cisto velikosti 4,7 cm. Po štirih mesecih sem bil ponovno na UZ, kjer so ugotovili, da je ta cista sedaj velika 5,1 cm, torej se je malce povečala. Na ponovno kontrolo preko UZ sem naročen čez eno leto.
Zanima me koliko je ta cista nevarna in v kaj se to lahko razvije, star sem 42 let.