Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? cista na jetrih

cista na jetrih

Zaradi iskanja vzroka inkontinence, sem bila na ultrazvoku trebuha. Vsi organi so bp., samo na jetrih da je videti cca 1.2 cm veliko cisto. Sicer da so jetra homogene strukture, gladkih kontur, ostrih robov. Stara sem 50 let, vegetarijanka, redno telovadim, poskušam zdravo živet, že več kot 25 let ne pijem alkohola, ne kadim. Že 25 let se zdravim za ščitnico, jemljem pol tabletke Vobenola, glede na rezultate preiskave, pa na predlog specialista bi celo nehala jemati te tablete. Zanima me, kaj je z mojimi jetri. Na katere preiskave naj še grem. Kako naj ukrepam? Je možno, da se ta cista razvije v kaj drugega. Pripomnim naj, da imam v ožjem sorodstvu bolnika, ki ima raka na jetrih. Po odgovoru kirurga, ki ga je operiral, ni vzrok hepatitis B.
Vljudno prosim za pojasnila.
Lep pozdrav.

Draga Marija!

Tukaj je seveda zelo težko ugibati, za kaj gre. Ta forum ne more postavljati diagnoz. Manjka mi predvsem informacija o tem, kaj so vam o cisti povedali. Bodo izvedene kakšne nadaljne preiskave? Če ne, gre najverjetneje za »preprosto oziroma nekomplicirano cisto jeter«.

To je benigen (neškodljiv, nezločest) pojav ciste. Večinoma ne povzroča nobenih težav in jo najdemo naključno. Običajno je za postavitev diagnoze dovolj ultrazvok. Zapleti, ki se lahko pojavijo, so redki (npr. zlatenica zaradi zapore itd.), maligna sprememba pa je izjemno izjemno redka. Tudi vsi navedeni zapleti so redki, zato ste lahko brez skrbi. Posebnega zdravljenja ni, če cista ne povzroča težav. Verjetno bodo za vašo inkontinenco še iskali oprijemljivejši vzrok (jetrna cista je relativno majhna)? Za dokončno pomiritev, predvsem pa vprašanja o vaših nadljnih preiskavah se obrnite na svojega zdravnika!

Lepo vas pozdravljam,

Irena

Objava čaka odobritev
Objava čaka odobritev

Pozdravljeni,

enostavne ciste v jetrih so pogosta najdba, glede na nekatere podatke naj bi jih našli pri 15-18% ljudi. Kadar gre za enostavno cisto, ki je benigna, nadaljnji postopki niso potrebni. V nasprotnem primeru je potrebno cisto dodatno opredeliti s CT ali MR, da se izključi ali potrdi ali gre za biliarni cistadenom, ki je premaligna sprememba. Ob tem je koristno odvzeti kri za jetrne teste in tumorske markerje CEA in Ca 19-9, saj so našli povišane markerje tudi v primerih, ko cista ni bila maligna, bila pa je velika (okoli 11 cm).

Tako da svetujem odvzem krvi in nato nadaljnjo diagnostiko s CT ali MR. Zdravljenje biliarne ciste je običajno z operativnim posegom. Ker nimam podatkov ali imate bolečine ali kakšne druge težave, težko povem, kaj prihaja v poštev v vašem primeru.

Vsekakor vam želim, da uspešno razrešite situacijo in vse dobro,

Jana

 

(Rawla P et al. An updated review of cystic hepatic lesions. Clin Exp Hepatol. 2019 Mar;5(1):22-29.)

Svetlika, integrativna onkologija Jana Pahole, dr. med., spec. int. onk. I Mail: [email protected] I Telefon: 030 647 321

Pozdravljeni. Razložite, zelo prosin opis UZ jeter: “Ob falciformnem ligamentu 4.b segmentu je septirana cistična formacija velikosti 3.7 x 2.2 cm, v notranjosti brez prepričljivih mehkotkivnih vključkov ali UZ vidnih doplerskih signalov, suspektno za manjše robne kalcinacije.” Najlepša hvala za odgovor.

Pozdravljeni,

kar opisujejo na UZ jeter je navadna cista, ki je sicer septirana – to pomeni predeljena v več kamric, vendar je brez sumljivih sprememb v notranjosti ciste. V večjih cistah se lahko včasih v notranjosti naredijo zadebelitve, ki jih je potrebno spremljati, pri vas pa tega ni, kar je zelo dobro. Robne kalcinacije so še ena dodatna lastnost, ki z veliko gotovostjo potrdi, da je cista nenevarna.

Sicer je pa tako. Z leti imamo cist v jetrih, ledvicah in tudi drugje lahko vedno več. Kadar cista ne raste, se v robovih ciste začenja nabirati kalcij, podobno kot v žilah, sklepih in drugje.

Tako da brez skrbi. Je pa smiselno vsake toliko časa, npr enkrat letno, napraviti kontrolo z UZ, da se preveri velikost ciste in drugo dinamiko, če je le-ta prisotna.

 

Vse dobro,

Jana

Svetlika, integrativna onkologija Jana Pahole, dr. med., spec. int. onk. I Mail: [email protected] I Telefon: 030 647 321

Ga Jana, Najlepša hvala vam za razločno razlago. Poslali so me na CT pregled s kontrastom z oznako Zelo nujno, zato sem bila nekoliko prestrašena, da gre za nevarno tvorbo. Sedaj sem nekoliko bolj pomirjena. Še enkrat iskreno hvala vam!

Pozdravlenji. Dobila sem rezultati preizkave z CT in pomagajte lepo prosim razložiti :
“V 4b segmentu je 30 mm velika cistična sprememba, ki ima več septacij in vsebino tekočinske atenuacije. V 8 segmentu je še enostavna cista velikosti 12 mm.

Pred desno AIC 4 x 1.5 x 1 cm velika lokulirana cistična sprememba, nejasne etiologije.

Zaključek: septirana cistična formacija v jetrih in cistična lezija retroperitonealno – hidatidna bolezen?”

Hvala za pomoč

Pozdravljeni,

prva sprememba, ki je opisana, ni nič posebnega – nekoliko večja cista, ki je predeljena na več podenot – to pomeni izraz septacija.

Druga, večja sprememba, pa naj bi izhajala iz retroperitoneja, in ne v jetrih. Vzrok za tovrstne ciste je včasih težko ugotoviti, tako da je najbolje ponavljati preiskavo v določenih razmakih npr. 1-2 krat letno, odvisno od morebitne dinamike.

Omenjena je hidatidna cista oz bolezen. Gre za infekcijsko bolezen, ki jo povzroča  parazit Echinococcus, bolj natančno njegova razvojna stopnja larva. Bolezen se na človeka prenese s psov, drobnice, goveda. Bolezen je relativno pogosta, saj je pojavnost s to obliko 1-220 na 100.000 prebivalcev. Ločimo 2 obliki bolezni in sicer cistično ter alveolarno. Diagnozo se postavi na podlagi slikovnih preiskav in laboratorija. V krvi je prisotno višje število levkocitov, predvsem na račun eozinofilcev. Znižani so lahko gamaglobulini, glede na lego v jetrih pa je dobro opraviti tudi preiskave za ta organ. Imunološko se parazit dokaže s posebnimi usmerjenimi testi. Zdravljenje je kirurško, vendar šele, ko je zaradi velikosti ali lege moteno delovanje katerega od organov. Majhnih cist brez simptomov se ne operira. Druga možnost je zdravljenje z antiparazitiki, vendar je to zdravljenje dolgotrajno, agresivno in s številnimi stranskimi učinki. Novejše metode so t.i. PAIR, kjer se pod kontrolo UZ z iglo izsesa vsebino ciste.

Večinoma pa se stanje  – kot zgoraj omenjeno – spremlja, sploh, če ne povzroča težav.

Svetujem, da vam čez nekaj mesecev ponovijo ultrazvočno preiskavo – zelo zaželeno je, da se to opravi na istem aparatu kot prvič in z istim radiologom.

Vse dobro,

Jana

 

Vir: Approach to Cystic Lesions in the Abdomen and Pelvis, with Radiologic-Pathologic Correlation.Joseph H. Yacoub, Jennifer A. Clark, Edina E. Paal, and Maria A. Manning. RadioGraphics 2021

https://emedicine.medscape.com/article/178648-overview

Svetlika, integrativna onkologija Jana Pahole, dr. med., spec. int. onk. I Mail: [email protected] I Telefon: 030 647 321

Pozdravljeni

lahko prosim za razlago izvida ctja

Biliarna cista 9mm v drugem segmentu jeter.

Hipertrofičen uterus. Lahko cca 2 cm velika cista desnega adneksa.

Posamezbi divertikli sigme

Vse ostalo je ok.

 

 

Pozdravljeni,

biliarna cista pomeni razširitev katerega od delov žolčevoda. Lahko je prirojena ali pridobljena. Pomembno je spremljanje, saj se lahko v tem delu razvijejo najrazličnejše težave, od vnetja žolčnih vodov, pankreatitisa, fibroze jeter do razvoja holangiokarcinoma. Cisto je potrebno najprej bolj natančno opredeliti, potem pa se lahko v pogovoru z abdominalnim kirurgom ali morda tudi z gastroenterologom pogovorite glede ukrepanja.

Ciste adneksov so pogosta najdba okoli maternice in jajčnikov, lahko so napolnjene s tekočino ali pa so solidne. Tudi pri teh je priporočljivo spremljanje.

Divertikli pomenijo vrečasti izrastki votlega organa, težave lahko povzročijo, če se vnamejo, sicer pa so nenevarni.

Vse dobro vam želim,

Jana

 

Vir: Jabłońska B. Biliary cysts: etiology, diagnosis and management. World J Gastroenterol. 2012 Sep 21;18(35):4801-10. 

Svetlika, integrativna onkologija Jana Pahole, dr. med., spec. int. onk. I Mail: [email protected] I Telefon: 030 647 321

Pozdrav,

preiskava mi je pokazala multilukouarne ciste na jetrih, prosim za razlago,

 

hvala in vse dobro.

Jelka

Pozdravljeni,

multilokularne ciste so ciste, ki imajo pregrade (septe) in nimajo solidne (trdne komponente) – v bistvu so zelo podobne septiranim cistam, zato vas povabim na pregled odgovora nekoliko postov pred vašim z dne 16.10.2023, saj odgovori na vaše vprašanje.

Lep dan in vse dobro,

Jana

Svetlika, integrativna onkologija Jana Pahole, dr. med., spec. int. onk. I Mail: [email protected] I Telefon: 030 647 321

New Report

Close