cista
Pozdravljeni.
Pred sedmimi tedni sem imela umetni splav, menstruacije pa se do zdaj nisem dobila. Ginekologinja mi je na pregledu rekla, da imam cisto na jajcniku in da to mogoce zadrzuje menstruacijo. Zanima, kaj to pomeni, kaj cista sploh je in ali lahko povzroci raka. Na kaksen nacin pa umetno sprozite menstruacijo?
Ker se odpravljam na morje, pa me zanima, ce se da kako prepreciti, da bi se menstruacija pojavila v tem casu? Ce pa do menstruacije ze pride, me zanima, ce lahko plavam, ce uporabljam tampone.
Zahvaljujem se vam za odgovore na ta vprasanja, pa tudi na vprasanja, ki sem jih imela ze pred splavom. Lep pozdrav
Neza
Cista, ki nastane po ovulaciji in ostane prisotna še v nosečnosti in seveda lahko tudi po prekinitvi nosečnosti je “funkcionalna” cista in ni nevarna. Lahko nekaj časa še “oponaša” stanje v drugem delu ciklusa in preprečuje ovulacijo, s tem pa tudi nastop nove menstruacije. Sprožimo jo s hormoni, podobnimi tistim, ki jih izloča sama cista, z istimi zdravili pa tudi lahko za nekaj časa “odložimo” nezaželeno menstruacijo. Pogovorite se s svojo ginekologinjo.
Tampone lahko uporabljate, seveda jih je potrebno redno menjavati (na manj kot 6 ur), plavanje ni nobena ovira res pa je, da ob močnem krvavenju to ni vedno možno brez “sledi” v vodi. Ravnajte po občutku.
Draga Lidija,
razumem vaše skrbi vendar ste vprašanje tako splošno postavili da lahko na vse odgovorim le z “DA, možno je, če…..???” Niso namreč vse ciste enake, enako velike, enako nevarne in se jih ne operira na enak način. torej najmanj kar je potrebno vedeti je:
koliko ste stari?
kako dolgo se cisto že opazuje (nekaj tednov, mesecev?), je med tem že bila kakšna menstruacija, so te normalne ali motene?
koliko je cista velika?
je anostavna ali ima kakšne vključke, pregrade, kako so te debele ipd.
kakšna je vsebina (gosta, redka, homogena, nehomogena???
Brez tega niti ni mogoče reči ali je operacija sploh potrebna!!!
Pozdravljeni.
Pred nekaj dnevi sem bila spet na pregledu, ker še vedno nisem dobila menstruacije. Ginekologinja mi je rekla, da je cista izginila, vendar je jajčnik še vedno povečan. Zanima me, kaj to pomeni.
Dobila sem tudi tablete za vzpodbuditev menstruacije in me zanima, če lahko zanosim, ker sem imela spolne odnose nekaj dni pred začetkom jemanja teh tablet. Ali lahko zanosim, če imam spolne odnose v času, ko jemljem tablete?
Zanima pa me še, če se bo po koncu jemanja tablet moj ciklus spravil v red, ali imam lahko še naprej neredne menstruacije. Pred splavom sem imela redno menstruacijo.
Zahvaljujem se vam za odgovore.
Neza
Draga Neža,
zdravniki včasih res govorimo kar tako….v tri dni. Kaj naj si pa ženska predstavlja, če ji ginekolog reče, da ima povečan jajčnik? Seveda, da je nekaj narobe! Povečan jajčnik mora imeti omenjeno vsaj “mero” in če je recimo večji od 4 x 5 cm, potem je povečan, sicer pa tega ni vredno omenjati, ker je napaka v UZ merjenju večja od nihanja naravne velikosti jajčnikov med različnimi ženskami in tudi pri isti ženski med ciklusom. Pa tudi ljudje nismo nikoli simetrični, tako je tudi pri moških običajno en testis večji od drugega….ipd. Običajno je pri ženski en jajčnik tudi bolj aktiven od drugega. Veliko žensk nšr. pove, da jih ob ovulaciji vedno boli “na isti strani” ali vsaj večinoma.
Niste napisali katera zdravila vam je ginekologinja predpisala čeprav domnevam, da gre za gestagene ali kombinacijo ženskih spolnih hormonov (Orgametril ali Dabroston, enentualno še Cyclo-progynova). V času jemanja Dabrostona ali Cyclo-progynove lahko zanosite, Orgametrila pa ni priporočljivo jemati v nosečnosti. Če slučajno zanosite pa takoj ob pozitivnem testu pokličite ginekologinjo in se pozanimajte kako naprej.
Kar zadeva “možnosti zanositve” sem pa že več-100-x povedal, da zanositve ni mogoče izključiti, če ima plodna ženska nezaščitene odnose s plodnim moškim.