Najdi forum

cista

Spoštovani.

Imam eno vprašanje za vas. Včasih se mi nekaj premika (migeta) v levem delu trebuha, morda v jajčniku, kot bi imela nekaj notri. Čuden je ta občutek. Je možno, da je to kakšna cista ali miom? Ali ženska občuti, če se cista ali miom premika? Rodila sem pred dvemi leti, prej teh težav ni bilo. Stara sem 33 let. Noseča nisem.

Hvala za odg.

Spoštovana!

Načeloma cist ali miomov v trebuhu ne čutimo. Možno bi bilo le, če bi bil miom ali kakšen drugi tumor na peclju-v tem primeru pa se teoretično lahko giblje.

Lp,Nataša Smrekar

Kaj pa se še npr. lahko premika v trebuhu (pri meni na levi strani)? Je možno, da je kakšen živec?

Pozdravljena!

Živec se ne more premikati. V levem spodnjem kvadrantu se nahaja esaso črevo, levi jajčnik,zadaj poteka levi sečevod. Praktično nobene od teh struktur ne morete čutiti, da se premikajo, ker so fiksirane. Vsekakor je potrebno opraviti UZ trebuha in ginekološki UZ, da se resnično izključi cista ali pa nek solidni tumor.

Lp,Nataša Smrekar

Pozdravljeni!

Pred nekaj leti mi je ginekologinja odkrila v maternici miome, ki so se v zadnjem času povečali, tako da merijo: 38×31 (v sprednji steni), 31×21 (v zadnji steni intramuralno) in 61X40 (za utorusom desno). Letos jeseni bom stara 50 let in imam še vedno redne menstruacije, ki pa so verjetno zaradi miomov zelo boleče in krvavitne zelo močne. Tudi v času med ciklusi čutim pogosto bolečine v spodnjem delu trebuha. Že cca. 2 leti se mi pojavljajo predmenopavzalne težave – močni navali vročine, potenje, nespečnost, razdraženost, .. Moja ginekologinja mi je svetovala odstranitev miomov, zato sem šla na specialistični pregled v bolnišnico, kjer pa mi je ginekolog glede na že napisano svetoval odstranitev materinice in jajčnikov. Seveda bi morala potem nekaj časa jemati harmonska zdravila. Sedaj pa ne vem, ali naj se kar odločim za operacijo ali bi bilo mogoče bolje še počakati, saj sem slišala, da imajo ženske po odstranitvi
maternice kar hude zdravstvene težave. Skrbi me tudi jemanje harmonskih preparatov, saj uživam zdravila za uravnavanje visokega krvnega pritiska, PSVT (tahikardija) in bronhialno astmo.

Že vnaprej se zahvaljujem za odgovore in vse lepo pozdravljam.

Pozdravljena!

Žal nisem ginekolog, tako da težko odgovorim na vsa vprašanja. Ponavadi se miomi zmanjšajo, ko ženska izgubi menstruacijo. V primeru, da povzročajo težave, kot v vašem primeru, se odločijo za operativno odstranitev maternice skupaj z miomi.Po odstranitvi rodil pride do povešenja črevesja in pogosto pritiska na medenično dno. Pogosto se zato pojavijo bolečine in zaprtje.

Hormonska terapija ima seveda stranske učinke, izboljša pa menopavzalne težave in deluje preventivno na razvoj osteoporoze.

Lp,Nataša Smrekar

Je potem možno, da živec utripa kot npr. v očesu, ki tudi lahko utripa ali roki?

lp

Spoštovana!

Ne čutite utripanje živca, v naštetih primerih trzajo mišice. V notranjosti trebuha tega ne morete čutiti.

Lp,Nataša Smrekar

New Report

Close