cista
Lep pozdrav,
prosila bi Vas, da mi poveste vec o keratocisti – koliko moznosti je, da se ponovi, je nevarna, skratka ce mi lahko poveste kaj vec.
Stara sem 22 let in v zadnjih dveh letih sem imela ze 3 operacije – vzrok keratocista v celjusti, Verjetno me caka se ena operacija in se res ze zmedena,
ali se tega res ne da “dokonco odstranit” in se mi bo stvar ponavljala in ponavljala …
Hvala vam za odgovor,
JAZ
SPoštovana jazjazJAZ,
keratociste nastajajo iz tkiv, ki sodelujejo pri nastanku skleninskega organa – se pravi, nastanejo iz tkiv oz celic, ki sodelujejo pri nastanku zob.
Keratociste so med cistami v ustih precej pogoste, predstavljajo od 5-15% vseh cističnih sprememb. Najpogosteje jih odkrijejo med 20. in 30. letom, nekaj več pri moških. Lahko povzročijo destrukcijo kosti, čerpav imajo potek kot benigni tumorji.
Keratociste v začetku povzročijo malo kliničnih znakov, bolniki v začetku nimajo težav in se (večinoma) odkrijejo naključno.
Terapiaj je njihova popolnoma odstranitev, vedno je potrebno odstraniti tudi nekaj mm okolne kostnine, ker se pogosto ponavljajo. V petih letih je možnost ponovitve do 70%, zato so potrebne redne letne kontrole.