Najdi forum

Cista

Pred dvemamesecema mi je ginekolog na levi dojki odkril cisto veliko nekje pol cm. Pravi, da je benigna in da se jo bo samo opazovalo.
Zaradi istega mesta na dojki sem pred dvema letoma ššla na pregled in tudi mamografijo. Čutila sem nekakšen “kamen” v dojki, celo boleče mi je bilo ležati na trebuhu ali objem. Pa so rekli, da gre samo za močno povečano žlezo.
Zdaj se je iz tega izgleda razvila cista.

zanima me, če se z UZ da z gotovostjo videti, da je dobrohotna ali so možne tudi napake.
Stara sem 36 let, v družini ni raka na dojki, za seboj imam dva splava v drugem trimesečju.

Hvala za vaš odgovor.

Spoštovani,

Ultrazvočni pregled dojk je klasična dopolnilna metoda. Posebno pomembna je pri diagnosticiranju cist (lega, velikost,oblika…), z veliko verjetnostjo lahko tudi potrdi sum ali gre trenutno v dojki za benigen ali maligen proces.
Vsekakor pa je ob vsakršni ugotovljeni spremembi v dojkah priporočljiva redna sistematična kontrola. Pogostost teh kontrol je odvisna od samega procesa.
Določene cistične spremembe v dojkah lahko tudi terapevsko ozdravimo.

Dr. Kuhelj je edini v Sloveniji, ki trenutno tudi izvaja t.im. termoterapijo, s katero lahko dosežemo ozdravitev benignih sprememb (tudi določenih vrst cist) v dojki, ki so bile vzrok za temperaturna odstopanja. Rezultati teh terapij so zelo dobri (zmanjšanje napetosti oz. bolečin v dojki).
Rezultate termoterapij stalno spremljamo po metodi Breastscan.
Ta metoda je na voljo poleg klasičnih diagnostičnih metod, njeni rezultati imajo veliko zanesljivost tudi pri mlajših ženskah. Metoda BreastScan vam lahko na neškodljiv način in z veliko verjetnostjo potrdi oziroma ovrže sum na maligen proces v dojki.

Več informacij o metodi BreastScan in boleznih dojk si lahko preberete na: http://med.over.net/mo-gy/

Andreja Rajh, ing. radiologije
specialist BreastScan diagnostike

spoštovani prosim za mnenje. pod levo dojko tam ko ni več tkiva ,pod robom dojke se mi je pojavila majhna zatrdlinica na otip nekoliko mehka .le na boku kadar se uležem je za spoznanje trša.Ppokazala sem jo ginekologu pa ni preveč debatiral ,ker pač tam ni več tkiva.Zgleda majhna kot koščica od češnje vidna je tudi pod kožo tam je za spoznanje neka belkasta sled.Tudi, če grem čez z roko se lepo tiplje.kaj bi to lahko bilo ali bo iginila sama od sebe ali bo čez čas potreben kirurški poseg in ali je to sploh lahko ves čas tam ‘

Po opisu sodeč, bi lahko šlo za tvorbo maščobnega tkiva ali lipom. Take tvorbe se rade pojavljajo tik pod dojko, na samem rebrnem loku, na podlahteh, trebuhu, hrbtu. So benigne narave in niso nevarne.
Lahko so občutljive in če so, se jih lahko odstrani z liposukcijo ali z kirurško odstranitvijo.
Če sprememba ne bo izginila ali bi se povečala, jo lahko ob prvi priložnosti pokažete še splošnemu zdravniku, da potrdi mnenje ginekologa.

V upanju na najboljše vas pozdravljam,

ali lipom lahko ostane na mestu kjer je ,če ne povzroča težav ali pa ga je treba odstraniti?V koliko primer to sploh samo zgine in če sploh?

Lipom ni nevaren. Odstranjuje se ga v primerih, če povzroča težave, npr. nas fizično ovira ali zaradi estetskih razlogov. Kaj več o tem, bi vam lahko povedal vaš zdravnik, ki točno pozna vaš primer.

New Report

Close