Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Ustno zdravje in higiena Čiščenje okoli retencijske žičke po aparatu

Čiščenje okoli retencijske žičke po aparatu

Hi!

Dolgo let sem nosil aparat in na koncu sem na zobe zadaj dobil žičko. Ta mi drži zobe da se ne premikajo. Problem je ker me je strah pri čiščenju in se bojim da bom žico potegnil dol, če bom uporablajl nitko ali drezal v vmesne prostore.

Kaj je pravilno? Al lahko dol potegnem žico?

 

Hvala za odgovor.

 

Samo prijavljeni uporabniki lahko vidijo priponke.

Lep pozdrav!

Retencijska žička, ki se namesti na zadnje ploskve zob, služi temu, da po zaključenem aktivnem ortodontskemu premikanju zob stabilizira njihovo pozicijo. Tako je onemogočeno njihovo neželeno premikanje. Žička je nalepljena na zobe in jih med seboj povezuje, tako je oteženo čiščenje z zobno nitko kot smo ga navajeni pri prostih zobeh. Zobne nitke v medzobni prostor ne moremo vnesti od zgoraj, lahko pa jo vdanemo med zobe pod žičko.

Medzobne prostore je potrebno čistiti. Predvsem na jezični strani spodnjih sekalcev se rade nabirajo mehke obloge, ki se prav na tem mestu zelo hitro spreminjajo v trde. V bližini je namreč veliko izvodil žlez slinavk in ta del zob je stalno prekrit s slino. Minerali iz sline mehke obloge spremenijo v trde obloge. Rešitev je redno odstranjevanje mehkih oblog z zobno nitko ali medzobno ščetko.

Retencijska žička res da otežuje čiščenje, vendar se je potrebno le navaditi na nov način uporabe pripomočkov. Samo nitkanje ne bo poškodovalo retencijske žičke, če ta pade dol je to večinoma zaradi drugih razlogov. Za žičko je potrebno skrbeti in na rednih pregledih njeno lepilo pregleda zobozdravnik ali ortodont. Pogosto se dogaja, da se lepilo obrabi, odkruši, poči…takrat ga le dokaj enostavno obnoviti. V primeru, da se žička odlepi ne potegnite dol cele ampak obiščite zobozdravnika/ortodonta, ki vam jo bo zalepil nazaj. V kolikor odpade cela je potrebno namestiti novo.

Po mojih izkušnjah je za medzobne prostore pot retencijsko žičko najbolj uporabna posebna zobna nitka, ki ima odebeljen začetni del, ki ga zaradi togosti lažje uvedemo v medzobni prostor. Preostali del nitke je kot gobica in lahko natančno očisti kontakte med zobmi.
Medzobne ščetke so OK, vendar je včasih tudi najtanjše težko zriniti predvsem v tesne prostore med spodnjimi sekalci.

LP,

Miha Bobič

New Report

Close