Čiščenje noska-prehlad-vneto grlo?
Pozdravljeni,
zanima me kako pri 6 tednov starem dojenčku očistiti nos? Moj ima namrec zamašen nos, sliši se da težko diha. Berem namrec o izpiranju s fiziološko, pa me zanima kako se to izvede? Sama sem mu namreč brizgnila raztopino v nos, pa je začel tako jokat in hlastat da je ostal brez zraka, od takrat tega ne upam vec izvest. Občutek imam tudi da ga boli grlo, saj zelo “na debelo” požira. Vročina ki smo jo do sedaj namerli pod pazduho je bila 37,4. Vse skupaj pa traja 6 dni. Vseskozi pa je prisoten tudi jok, ki ga le s težavo pomirimo. Koža okoli ust – nad zgornjo in spodnjo ustnico do bradice – je rahlo modro-sivo obarvana.
Ali je potreben obisk pediatra oz. kaj lahko naredimo sami?
Hvala in lep dan!
Tina Novak
http://med.over.net/forum5/read.php?46,4409440
Pozdravjeni, Tina,
malemu dojenčku očisti nosek z brizgalko (inzulinko), ki vsebuje 1 ml. Večkrat dnevno nežno vbrizgajte v nosek, potem pa zavrtite v nosku svaljek vatke in potegnite smrklje ven. Če je prehlajen, obstajajo tudi posebne nosne črpalke ali aspiratorji.
Načeloma je potrebno dojenčke do 3. meseca starosti s kakršnokoli vročino (tudi pod 38) obravnavati resno, zato vam svetujem, da greste na pregled, čeprav bi se ugotovilo, da gre samo za prehlad.