Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Čiščenje noska

Čiščenje noska

Pozdravljeni,

pri punčki stari leto in pol, vsak mesec opazimo, da zboli za neko virozo. Ki po cca 1 tednu mine, mine vse, razen nahod. Nosek ji sploh ne neha teči, ker je že 2x imela vnetje ušes, od tega enkrat gnojno s perforacijo bobniča (iztekel je gnoj), res strikno čistimo nos.

3x na dan, spiramo z FR cca 20ml v vsako nosnico pri vsakem čiščenju. Brizgnemo z brizgo pod pritiskom, da na drugi strani udari ven FR in sluz. Potem nosek še spiha, čez nekaj časa pa nosek še samo posesamo, da je čisto čist. Če to počnemo, so ušesa ok, če ne, gre na ušesa.

Skrbi pa me, da s tem pretiravamo in še dodatno dražimo sluznico, ki si sploh ne more opomoči od prehlada, saj 3x na dan vse skupaj zdražimo s FR in pritiskom, ko spiramo.

Lepo prosim za navodilo kako čistiti nos, pri otroku starem leto in pol in kako se znebiti tega res konstantnega nahoda. Njej realno od februarja ni teklo iz noska vsega skupaj mogoče 30-50 dni (10 dnevni intervali).

Pozdravljeni,

otroci do 4 let starosti letno zbolijo vsaj 10-krat z virusno okužbo dihal. Pogoste so dodatne bakterijske superinfekcije (angine in vnetja srednjih ušes). Tako je tudi pri vaši hčerki. Imunski sitem šele dozoreva in se seznanja z virusi iz okolja.

Lep vas prosim, da ne čistite več otroku nosu na tak agresiven način in tudi ne s takšno veliko količino FR, saj s tem potiskate fiziološko raztopino in z njo bakterije tudi v Evstahijeve cevi in v srednji ušesi, sledi pa lahko bakterijska okužba srednjih ušes.

Nosek otroku smete čistiti samo povsem nežno, po kapljicah ali  z razpršilom.

Samo bolniki po endoskopski op. sinusov si morajo nos izpirati z večjo količino FR.

Imunski sistem pa se okrepi z veliko gibanja na svežem zraku in zadostnim vnosom C in D vitamina.

Lp,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close