Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva čiščenje maternice

čiščenje maternice

spoštovani g. pušenjak,

brskala sem po starih odgovorih, vendar odgovor na svoje vprašanje nisem našla, zato vas res srčno prosim za odgovor!
Zaradi hudih krčov sem bila poslana v bolnico. Na ultrazvoku so ugotovili, da sem v 1 mesecu nosečnosti in da so zapleti. Naslednji dan je bilo ugotovljeno, da je plod odmrl in da ni več prisotna nosečnost. Nato je bilo opravljeno “čiščenje” maternice pod narkozo. To je bilo pred dvema dnevoma. Sedaj sem že doma in morem počivati, krvavim nič več.

Zanima me sledeče

Ali lahko to čiščenje, čeprav v zgodnjem štadiju nosečnosti pusti kake posledice na plodnosti ali na maternici?
Kdaj imam lahko spet spolne odnose, kdaj lahko spet zanosim?

Ker nisem dobila odgovora na ta dva vprašanja, vas vljudno prosim, če mi vi odgovorite. HVALA!

LP DAŠA

Draga Daša

abrazija (kakor rečemo strokovno “čiščenju”) zelo redko puasti posledice na plodnost, kakor se to dela danes v varnih in takorekoč idealnih bolnišničnih pogojih.
Spolne odnose imate lahko že čez en teden, oziroma ko boste prenehali krvaveti, če bo krvavitev trajala več kot en teden. Za zanositev svetujemo vsaj 2 (dva) normalna ciklusa, da se pravilno obnovi maternična sluznica.

hvala za odgovor.

Krvavela sem samo prvi dan ko sem dobila kaplice za krčenje maternice, in to močno, toda krvavitev se je ustavila čez tri ure. Sedaj ne krvavim. Ali bom še začela oziroma ali je bila to nekakšna menstruacija ali mislite, da jo bom še dobila? Občutek imam, da je moj ciklus čisto zmešan sedaj. Hvala tudi za ta odgovor.

Poabraziji se bo v 4-6 tednih ciklus obnovil. O Zmešanosti cikla po nosečnosti ne moremo govoriti, saj rodila potrebujejo nekaj časa, da se spet ujamejo v narvnem valovanju hormonov izven nosečnosti.

Imam še jaz eno vprašanje glede abrazije.

Imela sem splav v 5 oz. 6 tednu nosečnosti. Zanima me, ali je tudi po tako kratki nosečnosti potrebna abrazija.
In zanima me še, ali lahko takoj naslednji ciklus zanosim ali počakam?

Hvala vnaprej.

Ne vedno. Če na UZ vidimo, da v maternici ni ostalo nič zaostankov, lahko potek nadzorujemo tudi s kontrolami UZ in morebiti s sledenjem koncentracije beta HCG v krvi. Če ni nič posebnega je v preko 80% to dovolj, pri 20% pa je potrebno kljub temu po nekaj dneh bodisi zaradi krvavitve ali nepadajočega HCG narediti abrazijo.
Zanositev takoj v naslednjem ciklusu se odsvetuje, priporoča pa se premor vsaj 2 normalnih ciklusov.

pozdravljeni

hvala najlepša za odgovore. Samo še eno majhno vprašanje! Nisem prav razumela zadevo glede menstruacije. Ali jo bom dobila v kratkem ali v 4-6 tednih?

Hvala za odgovor in se oproščam za nadlegovanje!

DAŠA

Ne vem, lahko že v kratkem, časa zanjo pa je vsaj 4-6 tednov. Po tem času bi se “morala pojaviti”, če je nosečnost odstranjena in če je sicer vse O.K.

Draga Daša,

Tudi jaz sem imela abrazijo. Krvavela sem še tja enih 8 dni, potem pa sem menstruacijo dobila čez kake 4 dobre tedne. Verjamem pa, da je to en čuden občutek, ko ti menstruacijo nekako ‘umetno sprožijo’, potem pa se čudiš kdaj bo spet. In je! Narava očitno dela čudeže.

Brez skrbi, prej ali slej bodo spet poplave,
Atina

Živjo

samo jaz nisem vse skupaj nič krvavela, danes je že 6 dan. Vem, da bom dobila menstruacijo čez 4-6 tednov, toda a ne bi mogla krvaveti takoj po posegu?

Mi lahko kdo odgovori!
Malo sem zaskrbljena, ne zaradi menstruacije, ta bo žće še prišla, ampak zaradi te krvavitve, ki bi mogla biti takoj po čiščenju.

HVALA!

Draga Daša,

res, običajno se po abraziji vsaj malce krvavi. če krvavitve ni prav nič je možno, da je bil poseg “neuspešen” in da je nosečnost v maternici še vedno “prisotna”. Bolj verjetno pa je bila tista kratka krvavitev pač vse in bo naslednja ob menstruaciji čez nekaj tednov. Za boljši občutek naredite Clear blue test in, če je ta negativen je zelo verjetno vse O.K.

POZDRAVLJENI

Spet se oglašam jaz, in sicer sem upoštevala Vaš nasvet in naredila nosečniški test. Sicer ne CLEARBLUE, ker je le-tega zmanjaklo, ampak neki francoski, in se mi je pokazala druga črta, sicer malo manj izrazita, kot prva. Morem povedati, da sem naredila 1 teden pred abrazijo tudi test, in rezultat je bil enak. Ne tako izrazito močna črta.

Sedaj se mi pojavlja vprašanje, če je vsa stvar bila res popolnoma odstranjena oz. če je vse ok. Kaj mi predlagate? Ker odhajam čez 14 dni na morju me je še posebej strah, saj veste, kako je pri komplikacijah v tujini!

Včeraj zvečer sta me bolela tudi jajčnika, enkrat levi, drugič desni, ne preveč močno.

kaj naj storim!? Pa oprostite, ker Vas ponovno nadleguje, toda zelo me je strah!

HVALA ZA ODGOVOR!
daša

Odpravite se na ginekološko urgenco Kliničnega centra, zjutraj, tešči in bodo preverili stanje pravtako pa bodo po potrebi ponovili poseg pod kontrolo ultrazvoka.

spoštovani g. Pušenjak,

opravičujem se, ker spet pišem, vem da imate polne roke dela sedaj, ko ste prišli iz dopusta. Kljub temu vasl lepo prosim, če boste utegnili minutko, da mi odgovorite.

Kot sem že pisala, sem imela 19.6. čiščenje maternice po abortusu incompletus v 7 tednu. takrat ste mi napisali, da naj bi menstruacija prišla v roku 4-6 tednov. No ta čas je minil in nič ne kaže, da bo kaj. Klicala sem svojo ginekologinjo, ki je do sredine avgusta na dopustu in ne vem, kaj storiti!

Ali naj še počakam, in koliko časa ali ne? Vmes me je in me še zvija po jajčnikih, imam manjše krče, ker pa sem bila vmes na morju in dvakrat na hitro zaplavala se bojim, da sem se kljub topli vodi prehladila (rodila)

saj pravim, če bsote imeli kaj časa, hvala res….super ste

lp daša

Draga Daša,

od plavanja se rodila ne prehladijo! Če ni menstruacije ponovite test za nosečnost in če je ta negativen lahko stvar počaka, da se vaš zdravnik vrne z dopusta. Pomembna bi bila le nosečnost, vse ostalo ima čas. Vedno so namreč izjeme, tudi glede trajanja amenoreje (odsotnosti M) po porodu, splavu ali prenehanju jemanja KT.

New Report

Close