čiščenje keramičnih ploščic/fugirna masa
Po vseh peripetijah z različnimi ploščicami položenimi po naši hiši ti lahko povem tole:
glazirane ploščice z visokim sijajem boš očistila lahko samo z vodo s par kapljic kateregakoli čistila. Če pa imaš porozne (grobe, take, ki nimajo gladke površine) ploščice, v katere se je fugirna masa “vpila”, pa lahko polivaš gor karkoli in drgneš kot nora, pa po obdelavi s fugirno maso ne bodo nikoli več take barve, kot so bile pred polaganjem. Jaz sem poskušala s tamočnim kisom, varekino, kislino,specialnim izdelkom za ta namen…, drgnila z mrežicami…rezultat pa samo delen. Na zelo vpojnih neglaziranih ploščicah pa sploh nikakršen.
Vse ploščice, tako sijajne kot grobe imajo porcelansko glazuro (seveda, če niso kake 2.ali3.kvalitete), torej pri čiščenju nobenih ne bi smelo biti problemov. Velikokrat je problem tudi mojster, ker prepozno in premalo obriše fugo s ploščic, sploh če je le-ta zelo temne barve. Glede kisa se pa strinjam. Z njim lahko delas “cudeze”.
Mapei – Keranet, če tega ne dobiš, pa od Dyckerhoff Sopro. Sem pozabila kako se reče, imajo v Gradbinki in podobnih trgovinah. Za normalne madeže od fugirne mase na svetlečih – glaziranih ploščicah je pa recept več kot enostaven. Nikoli jih ne briši z mokro krpo, ampak z suho. Tako odstrani šodvečen prah, nato pa enkrat z mokro in to je to. če boš brisala vse z mokro, se ti bo samo mazalo …