čiščenje bojlerja
Koliko približno ste plačali za čiščenje bojlerja oz. odstranjevanje vodnega kamna z grelca? Jaz sem pred tremi dnevi dala 4.200 SIT za približno 30 – 40 minut dela (šlo je samo za delo, ker ni bil potreben noben material ). Meni se je zdelo kar precej (isti nam je pred dvema letoma zaračunal več kot pol manj), zato me zanima koliko je neka realna cena?
Za izplačano mesečno neto plačo 175.000 Sit (kar ni veliko) mora delavec dnevno opraviti 8 ur dela po ceni 2000 Sit na uro. To seveda lahko naredi, če dela v nekem podjetju v pisarni ali v proizvodnji… Delavec v storitveni dejavnosti zaradi narave svojega dela, ki nastane šele po klicu (pozivu) stranke, vmes je še odhod in prihod na delovišče, kar tudi traja, vmes so tudi obdobja, ko nima kaj delati, ne more v osmih urah opraviti resničnih 8 delovnih ur, ampak precej manj. Poleg tega mora plačevati elektriko, telefon, bencin, računovodjo, ogrevanje, komunalije, nadomestila za uporabo zemljišč in še kup drugih dajatev.
Se ti torej zdi 4.200 Sit za 40 minut efektivnega dela pri tebi doma res veliko ??? Koliko bi ti po tvoji teoriji torej moral zaračunati zobozdravnik za puljenje zoba, ki traja samo par minut? Sto tolarjev, dvesto? In pri 10 izpuljenih zob dnevno naj bi torej prejel 10.000 Sit mesečne plače? Ne pozabi, ne prodaja se delovnih minut, ampak kompleksno finančno obremenjeno storitev, znanje in pripravljenost v odvisnosti od porabljenega časa.
O tem, kaj je nekdaj bilo, pa je škoda izgubljati besede. Jaz sem svojo prvo novo stoenko nekdaj kupil za samo 5.200 DEM :))))
Že res, ampak tip ima redno službo drugje in to dela tako popoldne kot s.p, poleg tega stanuje nekaj ulic stran od nas.
Računa nam ni izstavil (vem, tudi naša napaka). Ne vem pa kaj v konkretno mojem primeru imajo tu opraviti ogrevanje, računovodja (plačilo brez računa!), bencin (poraba je bila minimalna, kot sem že napisala stanuje zelo blizu), čas, ki ga je porabil za prihod in odhod torej je bil tudi minimalni, po telefonu sem ga poklicala jaz, on ni imel nobenih stroškov s klicanjem, komunala??, poleg tega, pa tudi, če je imel na tisti dan le nekaj strank in so bila vmes obdobja, ko ni imel kaj delat – tip ima redno službo že dopoldne. Torej ima “zagarantirano” plačo – glede na njegovo delovno mesto mogoče res ni ne vem kako velika, sigurno pa dobi vsaj 120.000 (poznam situacijo). Tip pač hodi od stranke do stranke in se ne sekira a jih bo danes 10 al pa noben, vse kar dobi je velik plus zanj. Posebnih stroškov, ki si jih ti navedel zgoraj, pa pri takem delu v tem primeru nima. 4.200 pa je šlo direktno v žep (jaz jih toliko ne zaslužim v 30 – 40 min., pa imam odgovorno delovno mesto in VII. stopnjo izobrazbe).
Mirica, se čisto strinjam s teboj. Drugače bi bilo, če imel firmo. Saj ne, da človek ne bi imel, ampak, če pogledas, koliko eni takole postrani zaslužijo z delom na črno, se ti pa kar malo za malo zdi.
Drugič pa raje vprašaj, koliko stane storitev, da ne boš presenečena.
Zakaj pa čistite bojler tako pogosto?
Tega, da je šlo za delo na črno pač v prvem postu nisi napisala, zato sem ti povedal kako to izgleda v resnici, pa večina ljudi o tem sploh ne razmišlja, ampak samo merijo efektivne minute.
Za delo na črno pa je 40 minut za 4200 Sit seveda veliko. To vzami kot dobro šolo za vnaprej, da ne boš več delala tovrstnih neumnosti 🙂
Aja, še tisto o stroških. Vsaka pravna oseba (tudi s.p.) mora izpolnjevati kup pogojev da sploh lahko obratuje in vse te zadeve stanejo. Nekatere samo enkrat, druga pa trajno. Ne glede na to, koliko dela v resnici opravi mesečno.
Problem tega je preprosto cena fušarja je taka če bi pa želela delo privatnika pa bi zadevo plačala 20 procentov več ….Pokliči tiki servis v ljubljani pa boš videla da ti storitev naredijo po astronomski ceni pa še bojler moraš njim dostaviti.Zdaj pa računaj.
Ne vem kaj se razburjaš sej si vedela da dela na črno zdaj bi pa rada imela vse zastonj.Slovenska foušarija bognedaj da bi kdo še kakšen tolar zaslužil.Ti prideš domov odbrenkaš šiht.
Pa si ti kupi vse orodje pa pridi ti k meni sčistiti za tako ceno ….rade volje ti odstopim delo …
VSAK IMA AMORTIZACIJO IN DOLOČENE STROŠKE. TAKO KOT PODJETNIKI, TAKO KOT ČRNI PODJETNIKI.
KONKRETEN PRIMER; Bil sem pri frizerju 7 minut, postrigla s strojčkom .
CENA 1600 sit.
Da ne bo pomote nič pranja, sušenja. Skratka se vsedeš na stol mine 7 minut in greš.
Zdaj pa mi naj nekdo razloži kako lahko nekdo zasluži …
V eni uri lahko postriže cca 6 strank recimo po 1600 sit = 9600 na uro x 8 ur = 76800 sit ( slovenska MESEČNA plača delavca cca 80.000 sit) x 24 dni= 1.843.200 NA MESEC
SE OPRAVIČUJEM VSEM FRIZERJEM-KAM, KER JE NASTAL TALE PRIMER
BRAVO JIM!
Vsi samo gledajo, koliko nekdo zasluži! Če obrtnik korektno opravi storitev, naj tudi zasluži – za ceno se itak okvirno prej dogovoriš!
Sam sem tudi obrtnik (elektronik), pa lahko rečem, da samo “sveznalci” mislijo, da smo obrtniki oderuhi. Pa naj opravijo delo “sveznalci” sami!
Vsi mislijo, da so keramičaji, ki računajo npr. 3500sit/m2 za kvalititno polaganje keramike (sami dajo lepilo, fugirno maso…) dragi…
Prijatelj je tudi tako mislil, šel sam polagat teraso, malo “zafušal”, hodil okoli 2 tedna kot invalid (boleče noge in hrbet)… Na koncu je pa le prizal, da je to težko zaslužen denar. Takih “šol” bi lahko bilo več…