Čišča po porodu
Pozdravljeni!
Sem 10dni po porodu in včeraj sem dobila antibiotike(Anaclosil) zaradi mastitisa. Odkar jih jem imam več čišče (temno rdeča in vlečljiva-sluzasta, lahko rečem da je skoraj brez vonja), pred tem je je bilo zelo malo, barve je bila iste oziroma mogoče malenkost svetlejša. Zanima me ali je možno da antibiotiki vplivajo na količino čišče? Ali je barva čišče primerna (ne morem si predstavljati kakšna bi naj bila čišča rjave barve)? Za svežo krvavitev po mojem to ne gre glede na to da je prisotna sluz? Kakšnih velikih navalov krvi sicer ni (da bi se kri ulila mimo vložka ali da bi bil cel prepojen), se je pa več pocedi ko vstanem ali več hodim po hiši. Ali obstaja kakšna “tehnika” s katero se da ugotoviti koliko se je skrčila maternica? Trebuh imam mehak in ne občutim da bi bilo kje bolj trdo, torej kje bi bila maternica. Ali prepočasno krčenje maternice povzroča kakšne težave(npr. vnetje)? Kaj pa znaki zaostalega dela posteljice..je edini znak močna krvavitev ali lahko pride tudi do vnetja? In še nekaj..ali lahko orgazem po porodu-ko še traja čišča- kakorkoli škodi? Nimam v mislih spolnih odnosovin ne uporabe kakršnih koli pripomočkov ampak zgolj draženje ščegetavčka?
Hvala za odgovor in lep pozdrav
Andreja
Spoštovani,
po 10 dneh maternica večinoma že izgine za sramnico, zato je ne boste več našli. antibiotik ne vpliva na čiščo, rjava barva pa nastane, če je kri izpostavljena kemičnim spremembam v telesu, to pa se dogaja, če je nekaj časa v maternični votlini, v nožnici ipd. skratka, to je normalna barva čišče v 2. in 3. tednu po porodu. Orgazem sam po sebi nič ne škodi.
Zdaj imam pa še eno vprašanje..danes, torej 12dni po porodu, sem imela samo rjav izcedek in nekaj prozorne sluzi vmes. Popoldan pa se je ulilo malce sveže krvi(približno za 2-3žlice). Ali je to posledica bolj aktivnega dneva(polna hiša obiskov in se mi ni zdelo prav da bi šla ležat) ali pa kaže na kakšne ostanke v maternici? Bolečin nimam, počutje je dobro.
Lep pozdrav.
ne, takšni “polivi! ali “izlivi krvi”, zlasti med ali takoj po dojenju, so lahko še normalni tja do 6 tednov po porodu.
Pozdravljeni,
12 dni po porodu smo se prvič odpravili ven na krajši sprehod in po nekaj minutah hoje sem začela čutiti težo v mednožju, kot da bi prenašala utež. Ob prihodu domov sem opazila, da se je med sprehodom vlila kri (prej je bila krvavitev že zelo blaga, a res sem večino časa preležala/presedela in morda zato kri ni iztekala tako intenzivno). Danes, dan kasenje, se počutim ok in tudi krvavitev se umirja. Zanima me, če je opisano znak, da je še prezgodaj za sprehode ali pa morda ravno obratno, da kri mora ven in je zmerna aktivnost dobrodošla?
Vnaprej najlepša hvala za odgovor!
Spoštovani,
niti črno, niti belo. Po 12 dneh je sprehod vsekakor dovoljen in če se ob tem krvavitev malo poveča, s tem ni nič narobe. Seveda pa zaradi tega ni treba na silo hoditi ven ali se sprehajati. To počnite še naprej po lastnih potrebah in občutku.
Pozdravljeni!
Danes, 26 dni po porodu, se mi poraja novo vprašanje glede čišče. Čišče skoraj nimam več (je več ali manj samo prozorna sluz z “nitkami” rdeče in rumene barve) že en teden. Danes pa se mi je izločilo malce več temno rdeče sluzi(za eno žlico) vmes pa je bil majhen(približno 2mm širok in 1cm dolg) košček tkiva- ne krvi, ki je bil bolj vijolične barve(verjetno ostanek posteljice?). Zanima me, ali moram v porodnišnico na čiščenje ali obstaja možnost da se bodo ti ostanki sami sčistili? Težav sicer nimam- počutim se dobro, ni povišane TT, bolečin ni- razen v medenici kar je bilo tudi po prvem porodu in pa približno v višini popka(mislim da so krivi vetrovi oziroma prebava in ne kakšno vnetje ker bolečine niso vedno prisotne), čišča je skoraj brez vonja. Sicer pa..pri vnetju bi me verjetno bolelo bolj nizko, približno tam kot je mehur ane? Ali je pri vnetju vedno prisotna povišana temperatura in smrdljiv izcedek? Aja in še nekaj..kakšne barve je sveža krvavitev? Temno ali svetlo rdeče in kdaj je krvavitev preveč obilna za 3 tedne po porodu?
Hvala za odgovor in se opravičujem ker vam dajemo toliko dela večinoma zaradi nepomembnih skrbi.
Lep pozdrav!
Najlepša hvala,
vprašala bi še glede občutka teže ki pritiska navzdol v mednožju, kadar sem na nogah – je to običajno 2 tedna in več po porodu? In od česa to pride in kaj lahko naredim? Prve dni po porodu sem težo začutila, čim sem vstala iz postelje – kot da hoče nekaj pasti ven … zdaj se ta občutek pojavi po nekaj minutah na nogah. Ko se vsedem ali uležem izgine. Rodila sem po naravni poti, par šivov.
Hvala in lep pozdrav!
Spoštovani,
če bi se bila čišča inficirala, bi spremenila vonj in bila bi tudi obilnejša, večinoma krvava. Mislim, da gre v konkretnem primeru za normalen pojav, ki se sme ponavljati nekje do 6 tednov po porodu.
Spoštovani,
do 6 tednov po porodu so takšni in podobni občutki normalni. Celotno medenično dno je še precej ohlapno in šele pridobiva nazaj svoj normalni tonus. Delajte Keglove vaje in ne pretiravajte z dvigovanjem (dvigujete lahko toliko kot tehta vaš otrok).
Se pridružujem kar tej debati!
Sem 13. dan po porodu. Porod bp, brez epiziotomije, posteljica popolna. Doslej čišča normalna, danes že rjavkaste barve. Zdaj zvečer sem občutila, da mi je nekaj “spolzelo” iz nožnice in zagledam kepo temno rdeče-rjave gmote, velike pb. 8X4 cm. Zajela me je panika! Kaj bi to bilo?
Je mogoče, da je košček posteljice ali le sesedena kri? Sicer zdaj normalno krvavim, kri je rdeče barve, kot do včeraj, ni zaenkrat v večji količini kot do sedaj! Naj jutri pokličem v porodnišnico in se grem pokazat ali že danes?
Hvala in Lep pozdrav!
Spoštovani,
glede gmote res ne vem. Teoretično bi lahko bilo troje: strdek, kos prosto zaostale posteljice ali v nožnici ob kakšnem šivanju pozabljen tampon. Karkoli je, zdaj ni potrebno hoditi v porodnišnico, če bi se krvavitev povečala in postala ponovno sveža, svetlo rdeča, pa se vrnite.
Pozdravljeni!
Nikjer nisem zasledila tega vprašanja zato prosim, če mi lahko pomagate z nasvetom. Imela sem carski rez in me zanima ali je v tem času po carskem rezu ko poteka čišča dovoljeno uporabljati vaginalne kapsule gynophilus? Uporabljala bi jih kot preventivo da ne pride do kakšnega vnetja saj sem imela vso nosečnost težave z bakterijami.
Hvala in lep pozdrav
Saša
Spoštovani,
prvih 14 dni po porodu (CR) bi kakršnekoli vaginalete odsvetoval, potem pa jih lahko uporabljate.
Spoštovani,
zasledila sem podatek, da naj bi bila čišča zelo infektivna in lahko povzroči infekcijo tudi pri novorojencu. če higiena rok ni primerna. Zanima me ali to drži oziroma kakšna je verjetnost, da do infekcije dejansko pride ali gre zgolj za hipotetično možnost. Zanimam me ali je potrebno biti previden do te mere, da je pri tuširanju potrebno uporabiti ločeno brisačo za nožnico in ostalo telo? Prav tako me zanima v kakšnem času se pokaže, če do infekcije pride in kakšne so lahko posledice.
Že vnaprej hvala za odgovor.
spoštovani,
mislim, da preveč komplicirate. Če bi bila čišča tako zelo problematična, človeštvo v preteklih stoletjih verjetno ne bi preživelo. Umivajte se povsem normalno, uporabljajte brisače in perilo po pameti in ne delajte iz muhe slona. Pred rokovanjem z otrokom si umijte roke z običajnim milom in toplo vodo, če želite, si jih lahko tudi razkužite z razkužilom na osnovi 70% alkohola in to bo več kot dovolj. Načeloma pa je otrok od vas za vsaj cca. 6 mesecev dobil vašo pasivno imunost preko posteljice in jo še vedno dobiva preko mleka, če dojite.
Spoštovani.
Sem 7 tednov (in 2 dni) po CR.
Čišča še traja. V zadnjih dneh je postala obilnejša. Vložek je skoraj v celoti rdeč, mogoče ne v roku 1h, v roku 2eh sigurno.
Danes se mi je poleg čišča (ki je rdeča) izločil za noht na palcu veliko tkivo, na otip je bilo trdo, na zgled mesnato.
Ali je to razlog za skrb, na kaj moram biti pozorna?
Hvala za vaš odgovor.
LP
ne vem. Ali ste že imeli prvi pregled pri ginekologu po porodu? Če ne, se naročite. Na daljavo krvavitev po porodu ni mogoče opredeljevati. Po več kot 6 tednih to čišča ni več.
Sem imela, v pon, 5 dni nazaj. Sem omenila, da imam še čišča oz. kot menstruacijo rdeča krvavitev in vprašala ali je to menstruacija aki čišča. Dr. je rekel, da naj menstruacija še nebi smela biti in da če bo “čišča” še do konca meseca ostala naj se takrat oglasim, da naredino UZ.
Kaj bi lahko bila tista trda stvar? Je lahko kaj nevarnega ali lahko počakam do ponedeljka? Vročine nimam.