čišča po porodu
Spoštovani.
Vem, da ste že veliko pisali o tem tudi v tej temi, vendar se vseeno obračam na vas.
Imam podobne težave kot predhodnice, in sicer 24.2.2016 je bilo 6 tednov po porodu. Čišča se je nekaj dni pred koncem 6. tedna umirila, nato se je pa cca 2 dni pred pregledom pri gin (24.2.) pokazala rahla krvavitev, ki prehaja tekom dneva od sveže krvi do rahlo rjavkaste. Občasno se sveža kri večkrat pojavi pri manjši ali večji potrebi, predvidevam da zaradi pritiska. Izcedek spremlja tudi rahla bolečina v spodnjem delu trebuha kot pri menstruaciji. Občasno je vložek tudi čist. Ginekologinja mi je UZ pregledala maternico in ni opazila nič določenega, razen sveže krvi, maternica je bila čista. Predvideva, da gre za 1. menstruacijo, čeprav polno dojim.
Ali bi lahko šlo za endometritis? Vročine nimam, izcedek ima rahel vonj oz skoraj nič, razen če neredno menjujem vložek, danes čutim edino rahlo utrujenost, kar tudi pripisujem nočnemu dojenju in nerednemu spanju. Kaj pa maternični vrat, pred dvema letoma sem imela tudi poseg Lletz. Gin mi je sedaj vzela ponovni bris, v nosečnosti so bile tudi namreč ugotovljene rahle spremembe.
V naprej se vam zahvaljujem za odgovor!
Spoštovani,
endometritis to verjetno ni, bi pa lahko šlo kljub dojenju za prvo menstruacijo ali še verjetneje za krvavitev iz nestabilne, atrofične maternične sluznice ob dojenju. Skratka, najverjetneje povsem fiziološki pojav.
Najlepša hvala za hiter odgovor!
Vsekakor bom pozorna še naprej in sva tudi z gin dogovorjeni, v kolikor pride do močnejše krvavitve, da se oglasim na pregledu. Predvsem zaradi dogajanja pred in med nosečnostjo.
Imam samo še eno vprašanje. Koliko časa lahko trajajo te rahle krvavitve oz krvavitve s pavzami? In ali ne vpliva lahko tudi na anemičnost in slabše počutje?
Prijetno nedeljo vam želim.
če izguba krvi ob teh krvavo obarvanih izcedkih ni velika, anemije ne gre pričakovati. Krvavitve so zelo različne in lahko trajajo tudi tedne dolgo, teoretično lahko tudi celo obdobje dojenja, seveda pa se vsaj na začetku težko kar na pamet reče, za kaj gre, zato se mnoge, pri katerih krvavitve trajajo relativno dolgo, slej ko prej oglasi pri svojem ginekologu na pregledu.
Pozdravljeni.
Sem drugorodkain zanima me ker sem imela cisco slabih 14 dni tako kot mora biti. Se pravi najprej Krvavo-temno rjavo in kasneje rumeno. Nato se je ustavilo.
Po slabih 5 dneh pa sem ponovno zacela blago “krvaveti” ce lahko temu tako recem. Namrec kaksen dan imam drug dan nimam, ampak problem je v temu, da je to svetlo do temno rdeca kri. Tega ni veliko ampak cez dan se pozna in moram imeti vlozek. Boli me nic oziroma me obcasno samo sem ter tja malo spikne levo ali desno od jajcnikov. Kaksen dan malo “zareze”.
Drugace pa polno dojim in se doma ukvarjam se z 2 in pol letno hcerko in vem da to zna biti pogojenu tudi od napora oziroma aktivnosti. Pa vseeno me zanima ali je lahko to kaj narobe v notranjosti. Nisem bila nic rezana ali sivana.
Hvala za odgovor in lep pozdrav
Spoštovani,
vse našteto je normalno in po mojem ne kliče po dodatni obravnavi vsaj za zdaj še ne. Čišča sme trajati tudi do 6 tednov, četudi pride tu in tam do kratkotrajne prekinitve.
Pozdravljeni, zaradi zastoja čišče 5. dan po porodu se mi je vnela maternica. Danes je 13. dan po porodu. Dobila sem injekcijo za krčenje maternice, ki naj bi pomagala pri izlivu. Po dveh dneh po injekciji čišče še vedno ni, zato me jutri čaka poseg pri katerem naj bi s sondo ‘odmašili’ zadevo da se končno zlije vse ven.
Lepo prosim, če mi lahko opišete postopek tega posega, ali se dela v anesteziji, se gre po posegu navadno domov ali se ostane v bolnošnici? Strah me je…
Spoštovani,
strah je odveč. Običajno narkoza ni potrebna, ker samo “odmašitev” nič ne boli, če bi se vseeno pojavila bolečina, pa se to dela itak v operacijski, kjer je vedno prisoten tudi anesteziolog, ki lahko da narkozo tako rekoč v trenutku, obstaja pa vrsta pristopov z zdravili, tako da vam lahko selektivno odvzamejo občutek za bolečino ali zavest, odvisno od tega, kaj je potrebno oziroma smiselno.
Spoštovani,
mar je res tako težko počakati na prvi pregled, ki se ga načrtuje 6 tednov po porodu. V tem času lahko prakticirate vso alternativo, le vaginalne spolne odnose vam odsvetujem. Maternični vrat namreč potrebuje praktično najmanj 6 tednov, da se povsem zapre in zavzame spet funkcijo zaščite notranjosti maternice pred vsiljivimi klicami iz nožnice. Prezgodnji odnosi po porodu lahko povzročijo pelvično vnetje in posledično neplodnost.
ne drži, sicer pa je seveda veliko odvisno od načina dela. Tako kot so delali nekoč in npr. s konjskim gnojem, ki vsebuje klostridij tetanusa, je seveda tudi to lahko nevarno. na splošno in ob ustrezni zaščitni opremi pa seveda ni nevarno.
Pozdravljeni! Danes je 4 tedne od vaginalnega poroda, dobila sem raztrganine 2. stopnje. Nič me ne boli, le čišča, ki je bila že rumenkasta nekaj dni in sem bila mnenja da se zaključuje se je pred 2 dnevi spet spremenila v živo rdečkast izcedek. Zaradi tega uporabljam dnevne vložke cca 4-5 na dan. Je to normalno ali bi morala h gin? Prav tako sem opazila,da tisti zadnji šiv ki je tik ob zadnjični odprtini še ni odpadel oz. se razgradil in imam nekoliko rdeče (boli me ni nič, niti na dotik)-imam pa tam “čudno” zašito, kot bi imela nek izrastek. Ostalo je lepo zaceljeno, pa tudi iz tega mi nič ne izteka gnojno ali kaj podobnega.
Spoštovani,
omenjeni krvavi izcedek oziroma blaga krvavitev ni problematična in je dovoljena. Tudi ostanek šiva pustite pri miru. slej ko prej bo razpadel oziroma se razgradil. Po mojem lahko počakate na oričajni prvi pregled pri ginekologu cca. 6 tednov po porodu.
Spoštovani,
v bistvu ne razumem vprašanja oziroma mislim, da se bojite po nepotrebnem. Čišča ima sicer svojo bakterijsko floro, ampak ta ni patološka. Otrok je v maternici res “sterilen”, ampak čim se rodi, se kolonizira(naseli) z bakterijami iz okolice in v resnici brez njih verjetno sploh ne bi mogli živeti, ker le te v marsičem poskrbijo, da v telo dobimo vse potrebno (sodelujejo pri prebavi, izdeluejejo vitamine, tekmujejo med seboj za življenjski prostor in s tem preprečujejo pretirano razraščanje bolezenskih klic, soustvarjajo zaščitne sloje na koži in sluznicah itd. ipd.). Pretiran strah pred mikroorganizmi je torej brez smisla.
Dober dan. Sem 7 tednov in 4 dni po porodu. Cisca je prva dva dni bila zeelo mocna, tako da mi je vse premocilo cez veckrat dnevno.. Potem se je umirilo in je bila krvava par tednov. Potem je postala rjava in kasneje pri cca 5-6t pa rumena.. Potem po 6 tednu pa spet rumeno-rjavo.. In se vedno traja ta rjav izcedek.
Posteljico so po porodu pregledali in rekli da je vredu.
Moram omenit da ne dojim.. Dvakrat me je ze bolel trebuh kot da bi imela menstruacijo.. To je bilo enkrat pri 4 tednih.. Ko se je cisca pocasi umirjala, potem so se zacele menstrualne bolecine in sveza kri.. In potem kasneje se enkrat vendar je bila krvavitev takrat rjavo-rumena.
Tako da mislim da ni bila menstruacija. Ne vem..
Prvic po porodu je moja cisca trajala 4,5tedne, potem je skoraj nic vec ni bilo in po 6tednih sem dobila menstruacijo, katera je trajala vec kot 2 tedna.
Mislite da je to kar imam zdej normalno? Pregled imam sele 1.9.
Hvala in lp
Spoštovani,
hm? Težko odločim na daljavo oziroma na pamet, kakšne vrste je omenjena krvavitev. Vsekakor ni razloga, da bi ne mogli počakati do pregleda čez teden dni. Ostali simptomi pa res govorijo za glivično vnetje nožnice in spolovila, kar lahko poskusite zdraviti sami bodisi s Canestenom (vaginalete + mazilo) ali z Gynodaktarinom.
Spoštovani,
kot že večkrat doslej se ponovno obračam na vas. Sem 22 dan po porodu ( 6 nosečnost, 5 porod). ČIšča se že od začetka pojavlja v intervalih…..3 dni sem krvavela, potem je bil ze bolj rjavkast, rumenkast izcedek in nobene krvi po 3-4 dni, potem ponovno spet kri dva dni, pa spet mir itd. Ta je bila več ali manj temna. Včeraj popoldne in ponovno danes pa je kri bolj sveza. Je pa ni prav veliko, bolj opazim ko grem na malo potrebo in se obrišem, nekaj malega tudi na vlozku. Pozno zvecer se krvavitev umiri ali postane temnejša in potem je celo noč in tudi naslednji dan do popoldneva mir. BI me moralo kaj skrbeti? Prejšno nedeljo sem bila pregledana v porodnišnici ( šlo je za črevesne tezave) in je bilo vse bp. Opravljen je bil uz maternice čez trebuh in vaginalni uz in vaginalni pregled. Receno je bilo samo da je v maternici še nekaj krvi in bom še krvavela….samo tale sveza kri me malo mede. Naj še povem da polno dojim.
Najlepša hvala vam že vnaprej!! Lep dan vam zelim!