čišča po porodu
Spoštovani!.
Čišča po porodu je v obdobju šestih tednov bila normalna. Zatem sem imela ginekološki pregled, od 7. tedna dalje (končujem osmi teden) pa se mi pojavlja rjav izcedek, ki nima vonja. Tega izcedka ni veliko, tudi ne vsak dan, če se dobro obrišem v nožnico pa je na toaletnem papirju nekaj rjave barve. Danes se je izcedek pojavil, zato sem uporabila 1 mini vložek v celem dnevu. Le kaj bi to bilo? Spolne odnose imam, če je morda to sploh uporabna informacija.
Prosim Vas za mnenje.
Spoštovani,
v takšnih situacijah nas zanima morda še kaj relevantnega, kot npr., koliko je zdaj od poroda in če dojite ali ne. Sicer pa v času dojenja podobni izcedki in blage, neredne krvavitve niso posebna redkost in to ne rabi posebne obravnave.
Aha! Potem se morda “prebuja” sistem in se bo kmalu znova začel ciklus.
Dr. Pušenjak, odgovorili ste mi, da se “prebuja” sistem. V nedeljo zvečer s temno rjavim izcedkom, od ponedeljka do srede popoldne z močnim krvavenjem, v sredo zvečer (torej včeraj) pa ponovno malo temno rjavega izcedka, danes pa nič več. Ali je to značilno za menstruacijo (temno rjav izcedek, nato krvavitev in na koncu spet MALO temno rjavega izcedka)? Pa menstruacija le tri dni?Skrbi me, da ne bom spet imela patološkega brisa… Sem bila pred tremi leti v LJ pri dr. Možini, kjer je opravil Lletz poseg…
Lepo prosim za odgovor.
ne vem, je pa možno. Bodite potrpežljivi in ne poskušajte prav vsak dogodek takoj razložiti. Pišite si vzorec krvavitev v menstruacijski koledarček, po nekaj tednih ali mesecih pa se bo videlo, kaj se dogaja in iz tega morda dalo kaj sklepati. Ste koman 2 meseca po porodu in v tem času je mogoče marsikaj, velika večina sprememb pa je fizioloških.
Spoštovani g. Pušenjak,
sem točno 3 tedne po porodu in čišča je bila že 3dni zelo šibka, barva pa nežno bež. Danes pa sem na vložku opazila rdečo, oz. malo močnejši roza izcedek/krvavitev. Ali je možno da je to že menstruacija? Poleg tega izcedka sem imela nekje 5 minut zelo rahle a ne konstantne bolečine v trebuhu, prej pri “veliki potrebi” pa me je začelo peči v zadnjici in koža je bila zelo napeta. Rana, kjer je šiv se mi zdi da se lepo celi, nekje 2x na dan pošpricam z Cicatridina sprejem. Je možno da je ta izcedek/krvavitev/čišča znak kakšne infekcije?
do 6 tednov po porodu je vse to dovoljeno, zato bi trenutnega pojava za enkrat ne dramatiziral.
Spoštovani,
zaradi odsotne čišče ni treba takoj k zdravniku. Morda se je začasno “zamašil” izhod iz maternice s kakšnim ovojem, ki bi lahko bil zaostal v maternici, ampak se bo slej kot prej spet odprlo in bo izteklo, kar ima za izteči. Če bi slučajno prišlo do temperature ali smrdeče čišče pa bo bolje, da se še 1x pogleda v porodnišnici.
Pozdravljeni,
sem 7 tednov po porodu, še vedno pa imam rumen izcedek, ki ga sicer ni veliko. Po 6 tednih sem (v ponedeljek) imela pregled, G me je vaginalno pogledal in pretipal ter rekel, da sicer zgleda vse ok, izcedek ne smrdi, tudi bolečin nimam. A če ne mime oz. se stopnjuje moram nazaj na pregled. Krvavo sicer ni že dobra 2 tedna.
Porod je bil BP, hiter, brez rezanja ali strganin.
Koliko časa bi ta izcedek še bil lahko normalen? Ker polno dojim in sem kar oddaljena od G mi ni do tega, da bi otroka vlekla s saboj po nepotrebnem…
Sicer pa je po prvem porodu čišča tudi trajala 8 tednov.
Hvala za vaše mnenje!
Spoštovani,
morda pa vaš trenutni rumeni izcedek spada še v fazo prehioda iz rjavega v beli izcedek. Glede na odsotnost vsega ostalega, bi rekel, da lahko počakate.
Pozdravljeni.
Danes sem sedmi dan po porodu (urgentni CR, otrok ni šel skozi porodni kanal). V teh dneh je čišča od sveže prešla na svetlo rdečo, danes pa je kri zopet sveža. Ni je veliko, niti ni v kosih, me pa danes že kar nekaj časa boli maternica (kot med M). Dojim še ne polno, mislim pa, da se mi količina mleka povečuje. Je možno, da je prišlo do spremembe v čišči in do teh bolečin ravno zaradi povečanega dojenja oz. tvorbe mleka?
Patronažna je pregledala šive CR in rekla, da je rana dobro in lepo zaceljena. Pred odhodom iz porodnišnice (3. dan) so mi naredili tudi zunanji UZ in potrdili, da je maternica “prazna” (ni krvi).
Hvala za pomoč.
Spoštovani,
Sem 8 tednov po porodu (CR), čišča je neprekinjejo odtekala do sredine 6. tedna, od takrat pa skromni svetel izcedek. Pred enim tednom pa sem na spodnjem perilu opazila kapljico sveže krvi, naslednji dan še nekoliko obarvan izcedek. Danes na perilu ponovno opažam nekoliko obarvan izcedek (ko se posuši je rob kapljice temen). Otroka ves dan dojim, zvečer pa mu dodam adaptirano mleko.
Kaj bi lahko bil razlog za kapljico krvi in opisane izcedke? Spadajo le-ti še k redni čišči?
Lepa hvala za odgovor!
Spoštovani,
do nihanj v barvi in količini krvi, oziroma čišče, včasih pač pride in zato ni nič narobe. Če krvavitev ni res ekstremna, posebna obravnava ni potrebna.
od česa konkretno krvavitev oziroma krvava sled bi lahko le ugibal, ampak zato ni potrebno nobeno ukrepanje, ker je večina teh krvavitev zgolj posledica nizke ravni spolnih hormonov v času dojenja in posledično nestabilne maternične sluznice. Skratka, nič izjemnega niti nevarnega. Če bi krvaveli zelo močno in v kosih, pa bi veljalo preveriti, da za tem ni kaj drugega.
pozdravljeni!
danes je 11 dan po porodu,pred dvemi dnevi mi je čišča “izginila” nisem potrebovala vložka ne podnevi in ne ponoči.. včeraj pa opazim da se mi je močno vlilo bila je rdeča sveža kri,ponoči pa me je trebuh bolel kot pri menstruaciji.. je možno da je to menstruacija? bolečin že nekaj dni nisem imela,zaenkrat so vzdržne.. bi morala h ginekologu?
hvala za odgovor in lp
ne. Menstruacije ne pričakujte prej kot v 4 do 6 tednih, četudi bi ne dojili, če dojite, pa je M pred 6 tedni po porodu izjemna redkost. Mislim,da je to le čišča, ki je nekaj časa zastala.
Spoštovani dr. Pušenjak,
v sredo bo minilo 10 tednov od poroda. Čišča je nepretrgoma trajala nekaj manj kot 5 tednov. Po kakšnem tednu se je zopet vrnila kot dokaj močna sveže rdeča krvavitev in trajala kakšen teden. Po 6ih tednih sem imela pregled pri ginekologinji (čišča je še trajala), ki je rekla, da ni to nič hudega in da je vse ok. Zopet je izginila, potem pa sem po spolnih odnosih najmanj dvakrat spet krvavela. Nazadnje prejšnji teden in to cca. 5 dni. Ponovno sem se oglasila pri ginekologinji, ki je opravila UZ in preverila, če sem morda zopet noseča. Test je bil negativen, krvavitev je včeraj zopet izginila. Svetovala mi je, naj 1 teden nimam spolnih odnosov, če pa se potem krvavitev ponovi, naj ponovno pridem na pregled. Med drugim je ugotovila, da se mi maternica ni skrčila, kot bi bilo treba. Ker sem bila zaradi suma na nosečnost rahlo v šoku nisem dovolj vztrajala pri obrazložitvi, kaj to, da maternica ni skrčena, sploh pomeni. Ali mi lahko prosim odgovorite na to vprašanje? Ali to lahko prinese kakšne negativne posledice? Ali obstaja način, kako maternico skrčiti? Naj omenim, da polno dojim in da nisem nikoli čutila nikakršnih bolečin, kot jih opisujejo druge ženske, ki čutijo močne krče med dojenjem. Zdravnica je le komentirala, da se je maternica delno skrčila – natančne besede so bile, da do popka sicer ne sega, ni pa skrčena kot bi morala biti. Glede tega mi tudi ni dala nikakršnih nadaljnih napotkov.
Vljudno se vam zahvalujem za vaš čas in odgovor ter vas lepo pozdravljam, K.
Spoštovani,
sami maternice seveda ne morete skrčiti, krči pa se v skladu z njeno krčljivostjo, ki je pospešena ob dojenju in normalnih aktivnostih po porodu. Če se kljub vsem preslabo krči (večja maternica, ki je posledica večje nosečnosti ali več plodov se seveda krči malo dalj kot majhna), govorimo o takoimenovani “subinvoluciji” maternice, kar lahko podaljša čiščo in tudi poprodono obdobje, ampak redko na več kot 7 do 8 tednov. V tem času so možne različne krvavitve, ki spominjajo na čiščo. Krčenje lahko povečamo tudi z zdravili, npr. s syntocinonom vsakokrat pred dojenjem in pa z Orgametrilom, ki pa nekoliko zmanjšuje izločanje mleka. Če čišča ne zaudarja, mislim, da posebne skrbi za enkrat niso potrebne.