čišča po porodu
Pozdravljen,
imam vprašanje glede čišče. Danes je 22. dan po porodu. Dojila sem 3 dni in nato prešla na hranjenje z adaptiranim mlekom. Dojiti sem prenehala s pomočjo tablet Bromergon (končala pred 6 dnevi), zaradi komplikacij s preveliko količino mleka, ki so se ponovile v še večjem obsegu kot pri prvem otroku.
Čišča je zadnje dneve že skoraj izginila, izcedek rjavkasto rumen in zelo skromen. Danes se je pojavila sveža krvavitev, kri ne teče kar naprej, temveč občasno pljuskne. Posebnega vonja nima. Skrbi me, da ni morda prišlo do kakšnih komplikacij.
Ali je možno, da je to začetek menstruacije? Bolečin sicer nimam, razen občasnega špikanja v predelu maternice. Zanima me tudi, kakšen je potek čišče pri nedoječh materah in kakšni so znaki morebitnih komplikacij. Naj grem na pregled k ginekologu, glede na to, da se je krvavitev ponovno pojavila?
Hvala za vaš čas in lep pozdrav.
Spoštovani,
za prvo M je še prezgodaj. Čišča sme trajati nekje do 6 tednov in zato vaše krvavitve lahko razumemo še kot čiščo. Če bo krvavitev preobilna (koliko je to, boste morali oceniti sami), se vrnite v porodnišnico, kejr ste rodili, da se preveri, kako in kaj.
Pozdravljen,
Zaradi zgoraj omenjene krvavitve 23 dni po porodu mi je moj G naredil vaginalni UZ in me napotil v porodnišnico, saj je sumil da je ostal delček posteljice v maternici. Zadržali so me na opazovanju, sprejemna G je opravila ultrazvok (ne vaginalni) in ugotovila: uterus v AVF dolg 112 mm, pravilne oblike, enakomerno debelih sten. Odboj endometrija največ do 3,8 mm, vidna sta dva kalcinata, ni znakov za residuum placente po porodu. Diagnoza: Mtg. post partum/endometrioza?
Dobila sem terapijo Syntocynon spray, Klindamycin na 8 ur (po laboratoriju so ugotovili, da ni vnetja) in 1 x infuzijo z zdravilom za krčenje maternice.
Po dveh dneh, v soboto, se je krvavitev zmanjšala in so me odpustili, prepisujem z odpustnega pisma:UZ (ni bil vaginalni)- uterus v avf, dolg 116 mm. Odboj endometrija debeline 5 mm. Še vedno vidnih par hipoekogenih odbojev. G. je omenil, da se bo to najverjetneje izločilo z menstruacijo. Rekel je, da se je krvavitev pojavila, ker ne dojim.
Dva dni sem nato imela zelo malo svetlo rjavkastega izcedka, imela sem občutek, da se zadeva umirja, danes pa se je ponovno pojavila sveža kri.
Zanima me, ali je to normalno in koliko časa lahko še to vse skupaj traja? Ta čišča mi že počasi načenja živce, saj sem zelo zaskrbljena. Naj se grem ponovno pokazat, če se krvavitev nadaljuje?
Hvala za vaš odgovor,
Lep pozdrav.
spoštovani,
do 6 tednov po porodu je čišča možna in občasno je lahko tudi krvava. Če v porodnišnici z UZ ni bilo videti ničesar v maternici, potem bržkone tako tudi je in če ne boste res obilno zakrvaveli, dodatni ukrepi niso potrebni.
Pozdravljeni!
16. avgusta sem s pomočjo nujnega carskega reza 24 dni pred PDP rodila, zdravo deklico, ki ni kazala znakov nedonošenosti. Porod je bil dolgotrajen 9 ur od sprejema v porodno so mi naredili sekcijo,( hčerka naj bi se zagozdila v kanalu, sama pa nisem imela več moči za iztis)
Čišča je bila prve dni res obilna, a je iz dneva v dan pojenjala. 6 dan po porodu sem bila odpuščena. Patronažna mi je pregledala rez in čiščo in je rekla, da je vse v najlepšem redu. Sama sem se tudi zelo dobro počutila, zato nisem pretirano počivala. Sedaj pa se mi je pojavil problem; pred 14 dnevi se čišča oz ostali izcedek zmanjšal do te mere, da sem lahko uporabljala samo dnevne vložke (bil je skoraj prozoren, redko rožnat-podoben želeju) prejšni teden pa sem ponovno začela krvaveti. Problem je v tem, da le ta krvavitev ne pojenja že 7. dan, je vseskozi podobna kot 2. dan menstruacije (imela sem precej obilne pred nosečnostjo) in ponovno se želejasti majhni strdki, ki padejo iz nožnice pri uriniranju in jih vidim na papirju.
Je to mogoče že menstruacija, ki pač traja več kot običajno, naj povem, da ni nobenih bolečin, vročine in da dojim oz so ga po potrebi črpam.
Naj še povem, da jemljem Euthirox za ščitnico in Retafer, sedaj Ferrum Lek, ker sem bila po porodu zelo slabokrvna HB 62, pred 14 dnevi na pregledu 99.
Ker moj ginekolog ta teden ne dela, me zanima, kaj bi to lahko bilo in če je potrebno, da se oglasim v porodnišnici in kaj sledi v tem primeru?
Za čimprejšni odgovor se vam že v naprej zahvaljujem!
Spoštovani,
kot prvo je do 6 tednov po porodu dovoljena čišča, k čemur prištevamo tudi občasne krvavitve. Če krvavitev ni hujša kot pišete, lahko zadeva vsekakor počaka do prihoda vašega ginekologa, če bi krvaveli v kosih in res obilno pa se vrnite v porodnišnico. Manj kot 6 tednov po porodu v M dvomim.
Spoštovani,
sem skoraj sedem tednov po porodu. Čišča je trajala dva dnio več kot šest tednov, nato cca. 24 ur ni bilo nobenega izcedka, in takrat sem imela tudi že poporodni pregled, kjer je G ugotovila, da je vse vredu ( brez UZ ). Rekla mi je , da lahko po poregledu malo krvavim. Krvavitev se je res pojavila (živo rdeča) in traja že tretji dan. Je je vsak dan malo več, vendar ni močnejša od M. Zanima me koliko časa lahko traja krvavitev, ki je posledica pregleda in ali je moje stanje normalno? ( mogoče že M?)
Hvala in lep pozdrav!
Spoštovani,
krvavitev po pregledu ne bi smela trajati dalj kot nekaj ur, največ dan z izcedkom vred.Krvavitev torej ni le od pregleda, lahko pa je že prva M. Če dojite, lahko pričakujete tudi zelo nepravilen vzorec krvavitev, ki jih je zelo težko opredeliti. Če bodo krvavitve vztrajne in nepravilne, boste morda vseeno potrebovali še kdaj kak pregled.
Pozdravljeni!
Po dobrih treh tednih po porodu se je krvavitev ustavila, le še rumenkast izcedek je bil prisoten. Potem se je čez nekaj dni (približno 3) ponovno pojavila sveža kri. Podobno kot pri menstruaciji kakšen 3. dan. Odšla sem do ginekologa, ki je opravil tudi UZ in dejal, da ni ostanka posteljice. Po kakšnem tednu dni se je krvavitev umirila. Potem je bil teden dni mir in nato ponovno sveža kri kot pri menstruaciji 3. ali 4. dan. Ta omenjena ponovna krvavitev se je pojavila ob koncu 6. tedna. Imela sem tudi poporodni pregled. Polno dojim. Te krvavitve me skrbijo. Stara sem 39 let in to je moj 3. porod. Ali je možno, da se je začelo obdobje pred menopavzo? Po dobrem mesecu dni sem imela tudi 2x mastitis, na različnih dojkah in tako pojedla dva vrsti antibiotikov.
Hvala za vaš čas in odgovor.
Spoštovani,
če je UZ pregled pokazal, da je maternična sluznica tanka, potem gre za krvavitve iz atrofične sluznice ob dojenju. To ni nevarno temveč zgolj neprijetno. Edini način za preprečitev takšnih krvavitev bi bilo dodajanje spolnih hormonov, čemur pa se ob polnem dojenju nekako izogibamo, razen, če so krvavitve tako pogoste in močne, da se razvije slabokrvnost.
Pozdravljeni.
Ponovno se vam oglašam. Ginekolog na UZ ni nič omenil tanke sluznice, temveč le da ni ostanka posteljice in da je nekaj proste tekočine. Ali in kdaj je potreben ponovni pregled pri ginekologu? Ali je možno, da gre pri meni, glede na starost (39 let), za obdobje pred meno?
Hvala za vaš odgovor.
Spoštovani,
manj kot 6 mesecev po porodu in ob polnem dojenju ni mogoče govoriti o menopavzi, ki je takoj po porodu itak zelo redka.
Pozdravljeni,
velikokrat ste mi že pomagali in tudi danes se obračam na vas.
Danes je 8 tednov in 5 dni od poroda (porod v 34t). Na začetku je za čiščo izgledalo, da jo bo hitro konec, potem pa se je kar vleklo in vleklo. pri 6 tednih sem imela pregled in je bilo vse vredu, izcedka je bilo res malo, za kakšno kapljico. Po tem sem imela spolne odnose in izcedek se je ponovno večal (pa mislim da niso ravno krivi spolni odnosi – ne vem ), spet sem začela krvaveti. Še danes krvavim, ko se obrišem izgleda sveža kri, na vložku pa je čisto črna. Dnevno zamenjam 2 manjša vložka. Bolečin nimam nobenih. počutje je dobro. Polno dojim. Pred nosečnostjo sem imela pa veliko težav z endometriozo. kaj mislite da bi bilo? je normalno?
Hvala lepa
Spoštovani,
pravzaprav ne vem in tudi ne morem ugibati. V času dojenja so izvenciklične krvavitve možne in če ni temperature, krčev in drugih pridruženih težav, gre najverjetneje za krvavitve iz atrofične maternične sluznice, kar je normalno oziroma dovoljeno. Sicer pa kaj več lahko žal pove le pregled.
Spoštovani,
6 do 8 tednov po porodu priporočamo prvi pregled neodvisno od tega, če ima ženska še težave ali ne. Če bo takrat še vedno prisotna krvavitev, bo ginekolog pač preveril, zakaj in če je za to odgovorno kakšno pomembno stanje, ki bi zahtevalo dodatne ukrepe.
Lep pozdrav,
rodila sem pred kratkim, čišča je trajala 8 dni, sedaj se 3 dni izloča le še rumenkast izcedek v mali količini, zadostuje tudi mali ščitnik perila. Je to ok? Pri prvem porodu je čišča trajala 2 tedna.
Pojavil pa se je neprijeten občutek v nožnici, kot pri vaginitisu…ali lahko uporabim vaginalete Canesten?
Hvala za odgovor!
s pičlim izcedkom ni niča narobe, vložek lahko uporabite katerikoli vam ustreza in če vas ščemi v nožnici, Canesten ni škodljiv, če je res potreben pa bi težko ugibal, ker ne vem, zakaj vas ščemi. Če so razlog glivice, bo Canesten v redu, če ne, pač ne in bi morda bilo bolje uporabiti kak bolj splošni antiseptik (npr. Floragin, Vitagyn-C ali Multigyn).
Lep pozdrav,
od poroda je minilo 3 tedne. Po 8 dneh je čišča prešla v malo rumenkastega izcedka. Po nekaj dneh se je pojavil močnejši rjav izcedek, potem spet pičel rumen. Po treh tednih se je ponovno vlilo nekaj rjavordeče krvi. Je čišča s takimi “pavzami” normalna?
MultiGyn pa pomaga 🙂
Hvala za odgovor.
meni se opisano nihanje v prvih 6 tednih po porodu ne zdi nič izjemnega. Za zdaj torej to lahko razumemo kot normalno.