čišča po porodu
Spoštovani g. Pušenjak,
do sedaj ste mi v času nosečnosti svetovali dvakrat, za kar bi se vam rada zahvalila (19.12. sem rodila deklico). Ker pa se seveda vprašanja in
Sedaj sem torej 9. dan po porodu. Rodila sem z majhno pomočjo Sinto* (to so dopisali na stekleničko na intravenozni). Posteljica naj bi bila BP. Ker moja mala ni hotela takoj jesti, se mi maternica ni začela dobro krčiti – najprej je babica sicer parkrat zamenjala vložke in rekla, da je vse ok, ko pa so mi zmasirali trebuh, se je izlila velika količina krvi s strdki – približno 1200 ml. Zaradi tega sem imela (in jih še imam) tudi nekaj težav z vzpostavljanjem dojenja. Ponovno so mi dali Sinto* in me obdržali v porodni sobi še nekaj ur. Po ponovnem pregledu s strani babice in drugi dan na viziti so rekli, da je sedaj z maternico vse ok in da se dobro krči.
Zadnja dva dni se je krvavitev (čišča) nekoliko povečala (kot močna mentruacija), danes pa se je izločil tudi strdek v velikosti lešnika (doslej strdkov, razen v porodni sobi, ni bilo). Čišča je rdeče in še ni bila rožnate barve, kot navaja razna literatura. Kako močno se mora v tej dobi povečati krvavitev, da je to razlog za skrb in kako hitro je priporočljivo v takem primeru obiskati porodnišnico?
Malo bolj me skrbi tudi vonj čišče. Prebrala sem, da ima čišča močan značilen vonj, ki pa naj ne bi zaudarjal. Patronažna sestra je rekla, da moram biti zaradi morebitnega vnetja pozorna na intenziven vonj po gnilih jajcih in na vročino.
Moja čišča ima intenziven vonj – ne takšen, kot pri menstruaciji, vendar ne vem, kje je meja, da lahko govorimo o zaudarjanju. Sama ne vem, kako smrdijo gnila jajca. V knjigi (Velika knjiga o dojenčku) tudi piše, da ima čišča ob stiku z zrakom neprijeten vonj. Sama se tuširam večkrat dnevno (tudi zaradi hlajenja natečenih šivov), čišča ima ta vonj takoj ob izlivu.
Vem, da je težko odgovarjati preko spleta, še bolj pa morebiti presojati vonjave, vendaro stanju na žalost ne morem vprašati patronažne sestre, saj jo lahko zaradi praznikov ponovno pričakujem šele v torek. Ali je lahko znak vnetja že neprijeten vonj sam, ali bi morala biti nijno prisotna tudi vročina (ob počitku ko se ne premikam tudi nimam bolečin v trebuhu) – te namreč nimam povišane (tudi ne jemljem lekadola ali kaj podobnega). Ali je v takšnem primeru smiselno počakati patronažno sestro in biti pozoren na višanje temperature ali je bolje vseeno čimprej oditi v porodnišnico?
Najlepša hvala za pomoč in prizadevnost.
Spoštovani,
očitno je šlo in še gre pri vas za slabo krčljivost maternice, ki je sicer prvi in najpomembnejši dejavnik ustavljanja krvavitev iz maternice, vzroka za to pa seveda po pošti ni mogoče ugotoviti. Če je vzrok za to kak zaostanek posteljice v maternici, ga bi bilo treba odstraniti, če je zgolj večji strdek, pa se praviloma izloči sam, kot se je po vašem pripovedovanju že izločal. Neprijetno zaudarjanje je tudi znak, da bi utegnilo biti kaj narobe, zato priporočam kar ponovni obisk porodnišnice.
Spoštovani g. Pušenjak,
najprej najlepša hvala za gornji odgovor. Kot ste svetovali, sem odšla še isti dan v porodnišnico na pregled, kjer me je pregledal dr. Drobnič in na podlagi UZ ugotovil, da imam res vneto sluznico ter mi zato predpisal antibiotike (dobila sem 16 kapsul Hiconcil 250mg – sicer na recept ni napisal odmerka in v lekarni niso bili popolnoma prepričani ali naj dajo 250 mg ali 500 mg, pa so potem nekako rekli, da kadar ni nič napisano, pomeni, da je zdravnik predpisal manjši odmerek). Prav tako sem dobila Sintocinon pršilo za nos. G. Drobnič mi je rekel, da v kolikor simptomi izzvenijo, ponovni pregled ni potreben.
Neprijeten vonj je zaenkrat precej manj izrazit, čišča sama pa je precej neredna – nekaj ur nič, potem pa se izloči še precej sveža kri. Prav tako čutim občasne bolečine v spodnjem delu trebuha (ne glede na to ali vstanem ali počivam; patronažna pa je rekla, da je maternica že skoraj 4 prste pod popkom, kar je kot razumem OK). Ali je takšna čišča (in bolečine) običajno? Ali je lahko to posledica zdravljenja vnetja?
Kakor sedaj kaže, ne verjamem, da bo do jutri popoldne, ko mi zmanjka antibiotikov, neprijetni vonj že popolnoma izginil. Ali moram v takem primeru nazaj v porodnišnico, ali mi lahko lahko predpiše nadaljnje zdravljenje tudi osebna ginekologinja oz. osebna zdravnica – sicer zaradi praznikov predvidevam, da bi tudi v primeru, da je to mogoče, bilo bolje zdravljenje nadaljevati takoj in bi morala v porodnišnico. Prav tako me zanima, ali je mogoče, da bi v porodnišnico samo poklicala in bi mož šel iskati recept. Vem, da se to sliši neobičajno, vendar mi je popustil zgornji šiv na presredku in moram po nasvetu patronažne sestre karseda veliko počivati, da se bo rana čimlepše zaprla. Sedenje v avtu je zame zelo neprijetno. Zdravnik v porodnišnici šiva sicer sploh ni omenil, patronažna pa pravi, da se v takem primeru šiv ne popravlja, ampak se pusti, da se rana sama zapre – ali je to res?
Najlepše se vam zahvaljujem za vašo prizadevnost in pomoč in Vam v novem letu želim veliko zadovoljstva.
Lenka.
Spoštovani,
pri rahlem razprtju šiva prereza presredka se rana sama zaraste, glede nadaljnjega zdravljenja pa predlagam, da ne ugibamo v naprej temveč počakamo, kako se bo zadeva razvila v naslednjem tednu dni. Antibiotiki so načeloma predpisani za ves potrebni čas jemanja in najkasneje takrat, ko jih zmanjka, je zdravljenje načeloma zaključeno.
Spoštovani g. Pušenjak,
prosim za nasvet še pri enem vprašanju (pa kot se mi vsaka zadeva vsaj malo zaplete, se bojim da ne bo čisto zadnje):
kot ste svetovali, sem počakala in nisem takoj hitela po dodatna zdravila. Nisem pa zdržala cel teden, ampak sem v nedeljo šla v porodnišnico, ker je bil neprijetni vonj čišče še vedno prisoten. Zdravnica me je pregledala (ginekološko brez UZ, ta je bil opravljen prvikrat) in potrdila, da vnetja ni več, vonj pa naj bi bil pač v tej meri običajen. V tem pogledu sem pomirjena, skrbi me pa, da se je po pregledu spet pojavila krvavitev. Sicer je ni veliko, ampak je kri še precej sveža. Glede na to, da je danes sreda (torej 4 dni po pregledu), me zanima ali je takšna krvavitev lahko posledica pregleda (pred tem pregledom je bilo krvi v čišči manj in je bila ta precej bolj svetla) in kako dolgo lahko takšna krvavitev še traja preden bi me moralo začeti skrbeti. Ne vem, kaj bi lahko bil še razlog za to, saj bi, predvidevam, na UZ videli, če bi imela kakšen polip oziroma ostanek posteljice. Res je sicer, da sem malenkost več pokonci sedaj, ko me šivi ne bolijo več tako, ampak samo malenkost (ne grem še ven, ta malo vzamem le redko v roke, sem pa malo več na nogah – prej sem dva tedna pravzaprav samo ležala).
Najlepša hvala za pomoč.
Lenka
Spoštovani,
del krvavitve, zlasti sveža, bi bila lahko še posledica pregleda, sicer pa čišča sme trajati tudi 6 tednov, redko dalj, zato za zdaj menim, da ni potrebe po dodatni obravnavi.
Spoštovani!
Sem 9 dni po porodu s carskim rezom. Čiščo sem imela prvih 5 dni po porodu. Njena barva se je spreminjala, količina pa vsak dan manjšala. Od 6. dneva po porodu do danes nimam več nobenega izcedka. Prosim, če mi lahko poveste, ali je to normalno, ali moram kam na pregled? Kaj bi lahko bil vzrok za izostanek čišče?
Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav
Spoštovani,
na daljavo težko ocenjujem, v skrajnem primeru pa je to lahko celo normalno stanje. Če se maternica zmanjšuje in jo le težko še otipljete nad sramno kostjo, potem je vse v redu, v kolikor je še vedno nekje v sredini med popkom in sramno kostjo pa bi bilo bolje, če se za vsak slučaj oglasite v porodnišnici, da se preveri stanje rodil.
Spoštovani,
tudi jaz imam podobno vprašanje.
Sem 4 teden po porodu. Prejšnji teden je bila čišča že rjavkaste barve in bilo je je precej malo. Včeraj pa sem imela svetlo rdečo krvavitev, danes je že temnejše barve in je močnejša-vendar ne več kot npr. menstruacija. Zanima me ali se odpravim na pregled ali počakam do 6 tedna, ko sem naročena? Naj omenim da nimam nobenih bolečin.
Hvala za odgovor,
lepo pozdravljeni.
Spoštovani,
če je bila sveža krvavitev le začasna in se spreminja podobno kot M, pregled trenutno ni potreben, v kolikor pa krvavitev nebi prenehala ali bi celo postala močnejša, pa bi pregled lahko izključil morebiten pomemben zaostanek v maternici.
možno je, da gre že za prvo M.
Pisala sem vam že da se mi je po 5 tednih po porodu pojavila krvavitev ta traja še vedno in to že 8 dan je živo rdeče barve oz. pojavi se tudi zelo temo rdeča krvavitev. Obiskla sem svojo ginekologinjo in sestri povedala nakar me je odslovila z izjavo da gre za menstruacijo!
Ampak mene resno skrbi da ni narobe kej drugega glede na to da traja že 8 dni in nč ne kaže da bi že kej prenehala krvavet!
Hvala za vaše mnenje in odgovor!
Spoštovani,
težko vam kaj posebnega odgovorim po pošti. Drugega kot je obisk ginekologa vam ne morem priporočiti. Seveda je mogoče tudi to, da gre za podaljšano menstruacijo, vendar tega seveda po pošti ne morem niti izključiti niti potrditi. Ponovno pokličite v ordinacijo ginekologa ter povejte, da traja že predolgo in je premočno, da bi lahko bila navadna M.
Pozdravljeni,
pred šestimi dnevi sem rodila, imam en šiv. Ob izhodu nožnice se je na eni strani pojavila rdečica, ki je sedaj otekla in zelo peče. Pregledala me je patronažna sestra, ki pravi, da ne gre za nič posebnega in da bo nekaj časa peklo. Zanima me, ali si lahko pomagam s kakšnim mazilom? V lekarni so mi svetovali Bepanten plus, je to vredu?
Hvala za odgovor.
Spoštovani,
lokalno mazati ni potrebno z ničemer. Zadostuje oplakovanje z mlačno vodo. Če bi zdravnik ocenil, da gre za edem, se hladi, če gre za infekcijo, ki se širi, pa bi bil smiseln antibiotik per os.
Spoštovani!
Na vas se obračam zaradi krvavitev po carskem rezu.
Sem 25 dni po carskem rezu in se mi spet pojavlja občasno vsaj 1 krat dnevno sveža krvavitev ,ki je rdeče roza drugače pa sem že morala 2 tedna po CR nazaj v porodnišnico zaradi močne krvavitve vendar so rekli ,da se je nabrala kri v maternici oz. (povečan uterus,koaguli iz CK je diagnoza TH: methergin 3/1 amp.,in 20 enot sinto) in ko sem dobila infuzijo za krčenje maternice takrat se mi je izločila nekakšna kepa in je potem bilo vredu kakšen teden pozneje se mi je spet pojavila krvavitev in sem šla svoji ginekologinji pa me je pogledala vaginalno in ultrazvočno in je rekla ,da gre za slabše krčenje maternice in se je spet kri nabrala dobila sem spet enekcijo methergin za kčenje maternice pa še omenila je ,če bi ponovno močno krvavela pa moram nazaj v porodnišnico.
Sedaj me pa zanima ,če je normalno ,da je krvavitev včasih tudi sveža že toliko časa po CR sicer tudi polno dojim vendar skrbi me zaradi tega ,ker sem v porodnišnici tudi po CR močno krvavela in imela zdaj že večkrat te težave.
Zanima me tudi ,če je možno ,da mi je ostalo kaj v maternici pa tudi to če je to lahko kaj povezano z rano ,ker se mi je slabše celila vendar zaradi hematoma ,ki se mi je naredil po operaciji zatem se mi je rana odprla in tekla ven temno rjava tekočina kakšen teden pol se mi je pa začela celit. Drugače nimam nobenih drugih težav ,bolečin ali temparature razen v predelu rane še občasno bolečine.
V naprej se vam zahvaljujem za vaš odgovor.
Lep pozdrav!
Spoštovani,
kaj konkretno se pri vas dogaja bi težko ugibal, zato se lahko le zanesete na ugotovitve ginekologinje ali pač ne in si poiščete še 2. mnenje. Po manj kot 6 tednih (42 dneh) po CR organizacijsko še vedno padate pod porodnišnico, v kateri ste rodili z vsemi težavami, ki so tako ali drugače lahko v zvezi s porodom. Glede na slabše celjenje rane, bi lahko šlo pri slabem krčenju maternice tudi za vnetno ozadje (metritis), pri katerem se običajno maternica slabo krči. Kot še rečeno, pa po pošti med pomembnimi in nepomembnimi stanji ni mogoče ločevati, zato bi vam lahko priporočil le vrnitev v porodnišnico, če bi se krvavitve še nadaljevale nekaj dni.
Pozdravljeni!Jaz imam eno vprašanje…rodila sem 26.6.09 in sem potem še vedno krvavela,tako da sem šla 7.8.09,spet na čiščenje.Po čiščenju sem še vedno krvavela do 29.8,tako da so me še enkrat pregledali in so mi rekli,da ni več nič ostalo noter in mi predpisali tablete sumamed in primolut.Zdaj ne krvavim več že od 30.8. in me zanima,če že lahko imam spolne odnose,ker je minilo že 4.tedne od čiščenja?
Najlepša hvala za odgovor!
MV se je že zdavnaj zaprl in kakršnakoli krvavitev ne predstavlja več nič drugega kot sicer predstavlja M. Torej svojo spolnost lahko urejate tako, kot ste vajeni v času normalnega ciklusa.