čišča po porodu
LP!
Naslednji dan sem se res odpravila v porodnišnico, kjer so me poslali k svojemu ginekologu naslednji dan. Ta mi je opravil vaginalni pregled z nekimi “kleščami” in povedal da je vse normalno. Čišča se umirja in je že rumeno oranžna. Danes 17 dan po porodu, pa sem po tuširanju na brisači opazila kaka 2cm belo ali umazano belo zavozlano nitko debeline 1-2 milimetra. Je to še vedno normalno?
Aja pa še pred porodom sem imela vaginalno vnetje, sedaj mislim da še traja ker občasno peče pri lulanju. Sem pa pozabila omenit GIN., ko sem bila na pregledu. Lahko kljub čišči in dojenju uporabljam kremo Canesten ali raje ne?
HVALA, LP!
običajno priporočamo, da se s spolnimi odnosi počaka vsaj 6 tednov po porodu, ko se praviloma načrtuje tudi prvi pregled po porodu.
mislim, da je nitka odpadli šiv iz nožnice in zato nič posebnega. Canesten pa tudi laghko uporabite.
lahko
Pozdravljeni,
prosila bi vas za nasvet. Od naravnega poroda s prerezom presredka je minilo 5 tednov in 3 dni, čišča je bila vmes že rumena, potem pa je zopet postala rjava, občasno pa na dnevnem vložku opazim svežo kri s sluzjo in drobnimi nitkami, enkrat je bil vmes tudi majhen košček tkiva. Krvavitev ni obilna, pa vendar se sprašujem, če bi bilo smiselno obiskati ginekologa (moja je trenutno na dopustu, zato sem na poporodni pregled naročena šele čez 2 tedna), ne bi pa rada delala panike po nepotrebnem. Bolečin nimam, razen občasnega občutka, da mi nekaj sili skozi nožnico, ki pa je šibkejši kot pred nekaj tedni. Naj povem še to, da sem, na forumu dojenje prebrala, da lahko neizločitev posteljice v celoti povzroči težave z dojenjem, jaz pa imam to težavo (premalo mleka, pozen pojav, slab izcejalni refleks) že od vsega začetka. V porodnišnici so sicer dejali, da sem ginekološko zdrava, vendar me podrobneje (razen pogleda od daleč v mednožje) ni nihče pregledal. Ali se, v primeru, da ostane delček posteljice v telesu, le-ta sama izloči oz. je zadeva lahko nevarna in pripelje do večjih zapletov?
Hvala in lep pozdrav.
Spoštovani,
99,9% zadržanje koščka posteljice izključimo s pregledom vsake posteljice po njenem rojstvu, približno 1x na 500 do 1000 porodov pa kljub pregledu posteljice kasneje pride do močne krvavitve, ob kateri ugotovimo, da je v maternici ostal še kos posteljice oziroma je iz mikroskopsko majhnih koščkov posteljice, ki vedno ostanejo v maternici ter krvi in fibrina slučajno zrasel placentarni polip. Take tvorbe vsekakor povzročajo hujše težave in krvavitve kot jih navajate vi, zato mislim, da gre pri vas bolj verjetno za normalno oziroma dopustno krvavenje iz maternice v času dojenja.
polip v maternici se da ugotoviti praktično le z UZ rodil.
glede tega bi ne bil povsem gotov, le možnost je zelo majhna. Zato sem omenil UZ diagnostiko kot edino možno izključitev.
spoštovani,
sem 10 tednov po porodu, nekje do 6 tedna sem imela čiščo, ki se je postopoma spreminjala v rjav izcedek in tega pa v rumen izcedek. dan po prvem gin. pregled ( 14.10 ) sem začela krvaveti, to je trajalo dva dni potem se je krvavitev spremenila v rjav izcedek, kasneje v rumenega. čez dva tedna ( 27.10 ) se mi je krvavitev zopet pojavila in trajala 2 dni, potem pa enako kot po prvi krvavitvi, sedaj imam še vedno rumenkasto rjav izcedek.že dva dni pa v spodnjem delu trebuha občutim ostro bolečino oz. špikanje. ali bi mogoče bilo potrebno obiskati svojo G in kaj bi lahko bil ta izcedek.
lp,
krvav izedek ali krvavitev v nepredvidljivem in nerednem ritmu se ob dojenjmu lahko pojavlja, pa to ne pomeni kaj posebnega. To običajno niso M, ker ni ovulacije temveč krvavitve iz atrofične maternične sluznice zaradi pomanjkanja spolnih hormonov.
Pozdravlejni ,
mene pa zanima (sicer sem prebrala tudi zgornja vprašanja),ampak vseeno, sem 11 dan po porodu,čišče je bilo že manj( 5. in 6.dan), babca je ugotovila,da manternica se krči,preverjala je izcedek čišče itd..Danes 11 dan pa ji vonj čišče ni bil všeč in čišča je obilna ob lulanju pa se izločajo tudi strdki. Bila sem na pregledu pri ginikologu,predpisal mi je kapljice Ergotly in tablete Zinnanat.Ugotovil ni ničesar razen,da se maternica slabo krči in sedaj me bo nadzoroval ta teden,
Mene pa zanima ali je po vašem mnenju takšan krvavitev normalna (da že čišča skoraj izgine potem pa se obilno pojavi kot npr. pri menstruaciji).Naj še povem,da otročka ne morem dojiti saj nimam dovolj mleka – si ga črpam in jem tako kot da dojim,namreč fantek mi je bradavice čisto zgrizel v porodnišnici su mu dajali dodatek in tako smo prišli do tega,da dojko odklanja saj ne priteče takoj ampak to je že nova zgodba..
Torej menite,da bi me tale čišča morala skrbeti ali je to še normalno in se maternica pač pepočasi krči?
Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav.
Spoštovani,
za zdaj vsaj nekaj dni uporabljajte kapljice za krčenje maternice in če se krvavitev ne umiri v 3 dneh, ponovno obiščite ginekologa, ki bi v tem primeru verjetno moral z UZ preveriti, če ni kaj ostalo v maternici, v kolikor tega še ni naredil že pvič.
Pozdravljeni,
ponovno jaz.Zdravnik mi je po telefonu povedal da sumi da imam endometritis. Zdraviva kot zgoraj napisano.Zanima me le še ,zakaj se le ta pojavi in je nevaren za morebitno kasnejšo neplodnost ter v kolikoh dneh okvirno se mora krvavitev ustaviti.Namreč sedaj se mi sicer zdi,da krvavim manj,vendar pri uriniranju je še vedno voda krvava in vedno se izloči kakšen kos kot pri menstruaciji ali pa nitke..veliko je tudi sluzi ..
Ponovno hvala.
Spoštovani,
izoliran endometritis brez vklučene maternične stene (metritis) in brez prizadetosti trebušne votline (peritonitis) se vedno pozdravi samo od sebe in niti ne potrebuje antibiotičnega zdravljenja. Krvavitev je namreč čistilni mehanizem tega stanja. Iskreno rečeno je to do določenem ere celo povsem normalno stanje tako ob M kot po porodu, splavu ipd. Maternična sluznica je namreč preko sicer nekoliko oteženega pristopa (maternični vrat) vseeno izpostavljena zunanjemu okolju (bakterijski flori nožnice).
Za plodnost bi lahko bilo nevarno, če se iz endometritisa razvije metritis, adneksitis in peritonitis, kar pa je teoretično vedno mogoče.
krčki so pri novorojencu lahko prisotni do 3. meseca, krvavitve po porodu in ob dojenju pa niso standardizirane ter so lahko tudi normalne. Krvavitev najmanj do 6 tednov po porodu moramo jemati kot normalne, razen, če so masivne ali v kosih.