Čišča in strdki
Pozdravljeni.
28.07. 2009 sem rodila zdravo punčko. Porod je bil hiter-4 ure z lastnimi popadki in brez problemov. Pri čišči sem imela prvi in drugi dan krvavitev in občasno malo strdkov. Vmes sem imela nato samo krvavitev brez strdkov. Sedaj šesti dan po porodu imam zmerno krvavitev vendar so se mi pri gibanju vlili strdki v velikosti jedilne žlice. Zanima me do kdaj je normalno, da so strdki še sprejemljivi? Naj še povem, da me je danes pregledala patronažna sestra in dejala, da se mi maternica lepo krči. Zanima me, če moram nujno čutiti krčenje maternice, ker jaz ne čutim nobenih krčev?
Hvala za odgovore in lepo pozdravljeni.
Spoštovani,
glede na to, da ste šele 6 dni po porodu, so manjši strdi ob krvavitvi še dovoljeni, po 10 dneh pa bi jih ne smeli več pričakovati. Največ strdkov ali krvavitve lahko pričakujemo v času dojenja, ker se takrat maternica najbolj krči. Običajno se krči vsaj malo občutijo, če se ne, pa tudi ni nič narobe.
Spoštovani,
po več kot 6 tednih o čišči ne moremo več govoriti, lahko pa se v času dojenja pojavljajo različni izcedki s primešano krvjo zaradi stanjšane maternične sluznice. Če imate poleg tega tudi bolečine, bi lahko šlo tudi za vnetje notranjih rodil, vendar to lahko od normalnega stanja loči le ginekolog s pregledom.
Pozdravljeni,
sem 5 mesecev po porodu, CR. Na 1. rutinskem pregledu pri ginekologu, po porodu, je opazil, da je v maternici ostal strdek. Takrat se je odločil, da še počakam, da se bo morda samo ščistilo. No, na pregledu prejšnji teden je ugotovil, da je strdek še vedno tam. Dobila sem tudi antibiotik zaradi vnetja, kmalu imam ponovno kontrolo. G je omenil nek poseg, kjer s pomočjo kamere strdek odstrani s strganjem. Mi lahko poveste strokoven izraz za tak poseg, da se malce poučim o tem?
Zanima me še tudi ali bo zaradi tega potrebno prekiniti z dojenjem. Namreč še vedno polno dojim.
Hvala!
Spoštovani,
poseg imenujemo “histeroskopija”, gre pa za optično cevko, na kateri je pritrjena kamera in se potem posneto sproti spremlja na monitorju. Če ima priprava še 2. kanal (delovni), je mogoče hkrati uporabiti še posebno orodje za striženje, rezanje in koaguliranje. Za diagnostično histeroskopijo narkoza običajno ni potrebna, za operativno pa.
Pozdravljeni,
devet dni nazaj sem rodila z urgentnim carskim rezom. Čišča je bila do dveh dneh nazaj normalna, dva dni pa se mi zdi da veliko več krvavim, barva pa je temno rdeča z tkivi. Moram pa omeniti da te dni nisem prav kaj dosti počivala. Danes zjutraj ko sem šla na stranišče pa mi je še en kos strdka v velikosti oreha padel ven. Ali priporočate, da se oglasim v porodnišnici ali je to stanje normalno?
spoštovani,
težko se je zgolj na osnovi teh informacij odločiti, če je zadeva “še normalna” ali “ni več normalna”. Vsekakor je nekje na meji. Če se v dnevu ali dveh to izpadanje koagulov ne ustavi, priporočam obisk porodnišnice, kjer ste rodili.