Ciroza jeter
Pozdravljeni,
odločila sem se, da vas prosim za vaše mnenje na tem forumu, saj bolj primernega nisem našla, je pa posredi tudi alkohol. Gre za mojega očeta, star je 55 let in je trenutno v bolnišnici, ker se mu je pred mesecem dni začel napihovati trebuh. Trebuh je postajal vse večji in večji, vsi smo vedeli, da je to zaradi alkohola, tudi oče. Prenehal je s pitjem in začel z jemanjem tablet za odvajanje vode, trebuh pa je vseeno rasel. Najprej ni hotel k zdravniku, potem je hvalabogu pred tednom dni šel. Zdaj mu odstranjujejo vodo iz telesa, potem bodo opravili ultrazvok jeter, da vidimo v kakšnem stanju so jetra. Poleg tega izgleda ubog, vidno je shujšal v obraz in roke, je tudi rumenkast po obrazu in v očeh.
Že pred dvema letoma se mu je začela nabirati voda, takrat v prsnem košu, to so mu odstranili, v izvidu je pisalo da ima povečana jetra in da mu priporočajo popolno alkoholno abstinenco. Tega se oče ni držal, je pa pil manj kot pred tem, kljub temu pa je še vedno užival alkohol. Očeta nikoli nisem jemala kot alkoholika, ima obdobja, ko je lahko brez alkohola 2 ali 3 tedne, npr. ko je bolan in jemlje kake antibiotike. In potem ko je zdrav, pije alkohol, ali je to ko pride kdo na obisk, ali gre on kam, vedno ko je na mizi pijača, je to alkohol.
V družini nikoli nismo imeli problemov zaradi alkohola, dobro smo se razumeli, moje otroštvo je bilo lepo. Res pa je, da očetu življenje ni z rožicami postlano. Z mamo sta se ločila, trenutno živi sam, mi otroci imamo svoje družine, je tudi brez redne zaposlitve.
Zdravnik v bolnišnici mi je povedal, da je stanje zelo resno, da gre za cirozo v zadnjem stadiju in da če oče ne bo prenehal z dosedanjim načinom življenja, bo živel manj kot leto dni. Zdaj čakamo na ultrazvok jeter, da vidimo kako daleč so poškodovana. Očetu sem povedala, da je stanje slabo in je rekel, da ne bo več pil alkohola. Zanima me iz vaših izkušenj ali je možno da res ne bo več posegel po alkoholu? Bo zmožen tega sam? Otroci ga pri tem podpiramo, res pa je da živi sam. In kako daleč je napredovala ciroza, kadar so prisotni znaki, kot jih ima moj oče?
Hvala za vaš trud in odgovor,
Zaskrbljena hčerka.