Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija cirkumcizija

cirkumcizija

Pozdravljeni,

naročen sem na cirkumcizijo na Urologiji na ljubljanski Polikliniki.
Imam mešane in pomanjklive informacije zato bi prosil za pojasnilo.

Eno informacijo sem dobil, da pridem na Polilkiniko prvi dan, sem pregledan, mogoče operiran še isti dan, sicer pa naslednjega in potem sem še dan ali dva v bolnišnici. Tu na forumu pa sem bral, da je to ambulantni poseg. torej grem takoj domov.
Kako torej zgleda in poteka zadeva? Se lahko sam peljem domov po posegu? Grem naslednji dan v službo ali koliko časa sem še doma?
Bral sem, da šivi sami razpadejo v okrog enem tednu. Kaj pa se zgodi, če spolni ud nabrekne v tem času?

Hvala za odgovore.
M

Spoštovani!

Organizacija dela se spreminja. Načeloma pa ste isti dan pregledani, operirani in odpuščeni – če gre za običajno obrezanje oz. za manjši poseg. Za opazovanje po posegu v lokalni anesteziji bi se odločili, če bi šlo za kaj večjega ali za kakšen zaplet, morda v primeru kakšnih dodatnih bolezni…

Ravnati morate po navodilih, ki jih prejmete ob posegu. Dajo vam jih glede na posebnosti, ki so morda bile pri vas – vsak poseg je malo drugačen. Načeloma pa je potrebno dan po posegu odstraniti povoj in nato vsak dan menjavati spodnje hlače ter po uriniranju prvih nekaj dni oprati (splahniti) penis, najbolje s sveže pripravljenim ohlajenim kamiličnim čajem oziroma čisto vodo. Šivi odpadejo sami (s tem, ko redno vsakodnevno umivate) in jih čez približno 2 tedna preprosto “cuknete” stran, če pa kakšen ne gre, ga intenzivno umivate 2x dnevno in nato čez nekaj dni spet poskusite.
Idealno je, če vas domov pelje nekdo drug, saj lahko v tem primeru dobite močnejšo tableto proti bolečinam (tramadol) ali celo tableto za sprostitev (Dormicum) – običajno pa to ni potrebno in je približno tako, kot bi me spraševali, ali lahko po nekem zahtevnejšem puljenju zoba, kjer ste prejeli lokalno anestezijo, peljete domov. Teoretično da (če niste prejeli nobenih dodatnih zdravil, na primer tiste, ki jih omenjam zgoraj), praktično pa bi bilo dobro, da vas nekdo (ali pa taksi) pospremi.
Če se dobro počutite in ni težav (in imate delo, kjer vas to ne moti), bi najbrž lahko brez težav delali naslednji dan 8 ur v pisarni. Najbrž pa ne bi mogli delati kot učitelj plavanja, tudi težko fizično delo na primer na terenu, v rudniku ali na gradbišču, bi bilo najbrž prvi dan smiselno izpustiti (naprimer zato, ker morate poskrbeti za higieno).

Če pride do erekcije, ko so šivi se noter, lahko šivi popokajo. Če je to prvih nekaj ur po operaciji, je mogoče (nikakor pa ne nujno), da pride do krvavitve. V tem primeru povijete in se vrnete v urgentno službo in vam krvavitev zaustavijo – dajo šive ponovno. Sicer pa po samem obrezanju posebnosti ne bi smelo biti, drugače je, če gre za operacije na drugih strukturah penisa, kjer lahko pride do pretrganja šivov ki morajo strukture držati skupaj – v takem primeru lahko pride do poslabšanja uspeha oparcije ali do podaljšanega celjenja – včasih bolnika obdržimo v bolnišnici in damo zdravilo proti erekciji – vendar to ne velja za posege, ki se opravijo v lokalni anesteziji in seveda ne velja za tako male posege, kot je obrezanje. Važno je samo, da redno umivate penis po uriniranju, da se dobro celi in da do popolne zacelitve pri spolnih odnosih uporabljate kondom.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Pozdravljeni,

pred 3 dnevi sem opravil ta poseg v bolnišnici. Dan po posegu sem odstranil povoje pod tušem in ni bilo nobenih krvavitev vse do danes. Sem pa opazil v zadnjih 2 dneh da imam očitno otečen kolobar pod glavico okrog šivov, po skoraj celotnem obsegu. Torej na mestu pod glavico, do kjer mi je urolog odrezal odvečno kožico, se mi je najbrž vnelo okrog šivov…

Kar se tiče upoštevanja navodil o higieni, se 3x na dan tuširam in seveda spiram glavico, skoraj po vsakem uriniranju pa glavico namakam v ohlajene kamilice.Spodnje perilo si preoblečem tudi po 3x na dan, kar je najbrž že rahlo pretiravanje.

Kar se tiče občutljivosti, moram reči, da je občutek precej nenavaden in sem po moje še daleč od tega, da bi se navadil, da sem obrezan. Najbrž se glavica po nekaj tednih ”utrdi” in občutek pri gibanju ni več tako moteč.

Skratka, rad bi vprašal, če je ta oteklina v krogu pod glavico okrog šivov nekaj normalnega, ali bi moral obiskati osebnega zdravnika oz. urologa?

Spoštovani!

Če se pri obrezanju pusti nekaj “notranjega” lista prepucija, ta lahko oteče in ta oteklina bi lahko ustrazala temu, kar opisujete. Če gre za to (torej NE za parafimozo), potem zaenkrat ni nič za napraviti, počakajte. Če pa bi šlo za delno obrezanje na tak način, da bi “oteklina” predstavljala parafimozo (torej da bi bila kožica še vedno ozka), pa bi bilo seveda nujno takoj k zdravniku, vendar je za to verjetnost majhna.

Šivi odpadejo po 1-2 tednih, potem se brazgotina še celi. Če so sedaj šele 4 dnevi po posegu, potem se procesi celjenja šele začenjajo, prisotni so še šivi…

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

pozdravljeni:) včeraj sem bil v slovenj gradcu operiran( obrezan ) tam so mi rekli da naj danes enkrat popoldne odstranim povoje vendar je to težko saj so se zalepili? na kožo…povoji so rahlo krvavi oz gaza je 🙂 nisem pa dobil dobenih navodil za nego itd in me tudi to zanima ?

hvala za odgovore

Spoštovani!

V vsakem primeru je potrebno, da dan po obrezanju odstranite povoje! Namočite jih in pač malo stisnite zobe in odvijte! Seveda je to neprijetno – že če vam rano zalepijo ali če odstranite obliž, boli. Ampak rano je potrebno umivati – sicer se bo vseskupaj zagnojilo – zgnilo!!!

Torej namočite – npr lahko tudi s tušem ali pa potopite vseskupaj v svežepripravljen ohlajen blagi kamilični čaj in počasi odvite. Nato izperite in “popivnajte” z gazo ter oblečite sveže spodnje hlače. Lahko date med hlače in penis Mepitel (kupite v lekarni), da se bo “manj prijelo”. Potem pa preprosto, 2x dnevno, izperite, operite penis in vsak dan menjajte spodnje perilo.
Šivi odpadejo sami, ob rednem unmivanju, po kakšnih 10 dneh poskusite šive potegniti stran. Če še ne bodo šli, nadaljujte z umivanjem 2x dnevno in čez nekaj dni spet poskusite. Do dokončne zacelitve, če bi želeli imeti spolne odnose, uporabite kondom, predlagam pa, da vsaj dokler so še šivi not, počakate.

Povoj mora vsekakor dol, potem pa umivanje in čiste hlače in to je to.

Lepo pozdravljeni!

Spoštovani,

pred dvema tednoma sem bil operiran, dva šiva sta že odpadla, ostali pa so tudi precej blizu temu.Če pri enemu od odpadlih šivov na zgornji strani nekoliko potegnem kožico proti sebi, nastane od kolobarja navzdol rahla vrzel, široka približno pol centimetra. Je to normalno?

Hvala.

Pisal sem vam pred parimi minutami,… vrzel je široka le milimeter ali dva,..prej sem povsem narobe ocenil.

Hvala.

Spoštovani!

Dokler se rana ne zaraste, ni smiselno na vse pretege vleči dol in rano razpirati. Potrebno je umivati, potrebno je pokazati celo glavico (če je slučajno del nje še pokrit). Sicer pa, če je defekt, kot ga imenujemo, le na enem delu, je pričakovati, da bo sam epiteliziral.

Ampak vse navedeno govorim brez da bi videl in otipal – medicina prek interneta še ni mogoča! Če gre torej vse v redu in se zdi le mm defekt – najbrž ni problema – primeren naslov za to vprašanje pa je vaš zdravnik, ki bo pogledal in povedal, ali se rana celi primerno ali pa je potreben posvet z operaterjem oz. urologom.

Lepo pozdravljeni!

New Report

Close