Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje Ciprobay

Ciprobay

Pozdravljeni. Zanima me ali so na to zdravilo Ciprobay ze bili javljeni kaksi nezazeleni ucinki oz. Jih pogosto pacienti javijo?

Spoštovani!
Antibiotik Ciprobay(ciprofloksacin) lahko povzroči pogoste neželene učinke kot so driska in slabost.Zato se svetuje sočasno jemanje probiotikov,ki jih kupite v lekarni.Jemlje se jih po navodilu v skladu z proizvajalci z vsaj dvournim zamikom glede na antibiotik.
Občasni neželeni učinki pa so lahko tudi motnje spanja,izpuščaji,srbečica,bruhanje,glivične okužbe….Če pride do teh neželenih učinkov,pa se je treba takoj posvetovati z lečečim zdravnikom.
Tablete Ciprobay se zaužije cele ne glede na obrok hrane.Z jemanjem na prazen želodec se pospeši absorpcija zdravilne učinkovine. Tablet ciprofloksacin se ne sme jemati hkrati z mlečnimi izdelki (npr. mleko, jogurt) ali pijačami, obogatenimi z minerali (npr. s kalcijem obogaten pomarančni sok)lp

Suzana Taseska, mag. farm.

Pozdravljeni,
Zaradi specifičnost in zapletenosti bolezni sem Ciprobay jemal skupno 10 tednov in lahko samo pritrdim, da ima neželene stranske učinke. Pojavijo se po 4 -5 tednih neprestanega jemanja, 2 tableti na dan na 12 ur.

Neželeni stranski učinki, ki sem jih imel in sem jih občutil so bili: piskanje v ušesih, izguba apetita, pretirano hujšanje, bolečine v sklepih in mišicah ter kosteh, boleča jetra in želodec, motnje v koordinaciji (padanje stvari iz rok), siljenje na bruhanje, bruhanje, driska, gnojni izpuščaji po telesu, povečana telesna temperatura, izčrpanost, slabost, utrujenost, zaspanost, boleči očesi, povišan očesni pritisk, srbečica in depresija (občutenje brezizhodnosti).

V navodilih je napisano, da se tableti Ciprobay lahko jemljejo ne glede na obrok hrane. Glede na lastne izkušnje je potrebno pred jemanjem zdravil obvezno nekaj pojesti. Le tako sem preprečil hujše bolečine v želodcu.

Tableti Ciprobay oz. antibiotiki na splošno uničijo tudi vse dobre bakterije v prebavnem traktu. Zato je potrebno sočasno jemanje probiotikov. V lekarnah in drugih specializiranih prodajalnah priporočajo jemanje probiotikov v obliki kapsul, tablet in praškov. Osebno sem vsak dan namesto tega pojedel en kozji jogurt na dan – enak učinek na mikro floro in favno v črevesju!

In najbolj pomembno je: ne obupat, ne glede na vse!

lp

Zaboga! Kozji jogurt s ciprobayem! Niste prebrali navodil? Dokler jemljete ciprobay, ne smeti pojesti ali popiti prav nobenega mlečnega izdelka. Ni čudno, da ste imeli toliko in takšne neželene učinke.

New Report

Close