Cipralex ,stranski učinki
Pozdravljeni. Moj partner jemlje antidepresive cipralex že več kot 3 tedne.po enega zjutraj. Ima kar veliko stranskih učinkov od krčov po celem telesu, nenormalne bolečine poleg že njegovih stalnih nevropatskih bolečin,ima zelo nizek krvni tlak,nič apetita itd…jemlje jih že 3 tedne in njegovo psihično stanje ni nič bolje kvečjemu slabše.grozna depresija,tesnoba,strah da bo umrl med spanjem,grozno je zaspan,čisto brez energije,spi veliko vendar se sploh ne naspi kvalitetno. Naj povem da jemlje zraven tudi lorsilan, ki mu pomaga proti bolečinam in da se vsaj malo umiri.Skrbi ga ker se je trudil dva peklenska meseca da je prišel na eno na dan.Zdaj pa zaradi te hude stiske vzame se enega popoldne. Skrbi ga kako se jih bo odvalil,ker je čisto brez energije in moči.Odvajanje od benzotov je pravi pekel za vse..od njega do vse okolice,vsi trpimo .Rada bo ga pomirila da naj še malo potrpi z jemanjem antidepresivov kljub res hudim stranskim učinkom.Koliko časa traja da pride do izboljšanja in da prime antidepresiv??molim da bo prijel,da bo lahko potem počasi začel spet nizati lorsilan.Ima kdo izkušnje s toliko stranskimi učinki ??kdaj te stranski učinki izzvenijo??ali ima potem človek kaj od življenja ko primejo??on je invalid na vozičku in zdaj je v tako hudem stanju,da enostavno ne more nikamor,ne v naravo,ne na dvorišče ne v avto,samo postelja kopalnica postelja in se tudi sprostiti ne more ker enostavno samo leži in spi…v bolečinah in skrbeh.Hvala za odgovor
Pozdravljeni. Nimam težav s strahovi pred boleznijo, ampak bolezen je na žalost že tu. Imam resne težave s srcem, atrijske fibrilacije, kardiomiopatijo, ponoči me duši… Skratka ni prijetno. Tako so me dali na Cordarone (aritmiki III), Sobycore, Xarelto… Tu se je pojavila eksistencialna kriza, saj sem oče samohranilec, moral bi delati, potrebno je plačati račune, otroka spraviti do kruha. Tako je vse skupaj lepo načelo moje duševno zdravje. Skratka, ni mi vseeno in vse bolj se sekiram, kar je pripeljalo do anksioznosti. Moja zadravnica mi je predpisala Cipralex, pa me je strah zadevo jemati, ko berem tule in na ostalih forumih o grozljivih stranskih učinkih in odtegnitvenih simptomih. Tako iskreno ne vem, ali naj sploh pričnem jemati ali ne. Ali mi kdo lahko svetuje prosim.
Pozdravljeni,
popolnoma razumljivo je, da vas ob tako resnih srčnih težavah skrbi za prihodnost, še posebej, ko ste samohranilec in morate poleg lastnega zdravja skrbeti za otroka in plačilo računov. Prav stres in neprestana zaskrbljenost lahko pomembno vplivata na poslabšanje duševnega zdravja, zato ni nič presenetljivega, da ste se znašli tudi v stiski zaradi anksioznosti.
Kar zadeva predpisan Cipralex, je res, da lahko prebiranje forumov in informacij o stranskih učinkih v človeku vzbudi dodaten strah. Resnica je, da se ti učinki pri nekaterih ljudeh pojavijo, pri drugih pa ne, zato so izkušnje precej raznolike. Včasih se na spletu najde več negativnih kot pozitivnih izkušenj, ravno zato, ker ljudje večkrat pišejo o težavah kot o uspešnem zdravljenju. Velja se spomniti tudi na to, da zdravila sama po sebi ne morejo odpraviti izvora tesnobe, pač pa pomagajo stabilizirati stanje in ublažiti simptome, da lažje funkcioniramo v vsakdanjem življenju. Če se odločite za jemanje, je smiselno, da ste ves čas v stiku z zdravnikom, da spremljate odzive svojega telesa in duševnega stanja.
Glede na to, da je vaša anksioznost povezana tudi z eksistencialnimi vprašanji – kako se boste znašli v vlogi očeta, kako boste delali in preživljali otroka v prihodnje – vam priporočam, da razmislite o psihoterapevtski podpori. Psihoterapija, zlasti poglobljena (psihoanalitična ali psihodinamska), lahko pomaga pri raziskovanju in razumevanju notranjih konfliktov, ki so se verjetno še zaostrili zaradi trenutne zdravstvene krize. Včasih se prav ob soočenju z resnimi fizičnimi boleznimi prebudijo stari strahovi in vprašanja o smiselnosti življenja, o naši vlogi v njem ter o tem, kaj vse nosimo na svojih ramenih.
Ne glede na to, kako se odločite glede zdravil, verjamem, da si zaslužite podporo pri predelavi tega, kar vas bremeni. Če se boste odločili za Cipralex, lahko o možnih stranskih učinkih in o vaših dvomih še enkrat podrobno spregovorite z zdravnico, da boste imeli čim bolj jasno sliko. Pomembno je predvsem, da ne ostanete sami z vsemi obremenitvami in da poiščete način, kako postopoma sproščati strahove, ki se vam razumljivo porajajo v takih življenjskih razmerah.
Želim vam veliko miru in čim več občutka varnosti pri sprejemanju odločitev.
S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj