Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje cipralex

cipralex

Spoštovani!
Ker odgovora na tole temo še nisem dobila, pošiljam vprašanje še enkrat. Se opravičujem, če je slučajno že pri vas…

Na vas se obračam s prošnjo, da mi pojasnite naslednje. Namreč, v začetku leta sem začela hujšati (90 dnevna ločevlana dieta), veliko sem bila v fitnesu, hkrati pa sem bila na akupunkturah zaradi migren, ki so se mi pojavljale zelo pogosto, sicer nekih večjih težav nisem imela. Potem pa sem junija zaključila z akupunkturami, že aprila pa s hujšanjem. Potem sem dobila napad migrene in dežurna zdravnica mi je dala tramal 100 mg – injekcijo (25. 06. 2009). Stranski učinki so bili močni, potenje, zaspanost… Ampak po štirih dneh še vedno nisem bila “ta prava” počutila sem se nekako “matasto”. Zdravnica mi je rekla, da lahko učinek traja tudi do enega tedna. Ampak mene je postajalo čedalje bolj strah, da je kaj drugega narobe, neprijetno sem se počutila, potem pa se je začela nervoza, nespečnost, nemir, tresenje. V službi nisem zdržala, saj nisem mogla biti zbrana, poleg tega pa tudi zapomnila si nisem ničesar, zato sem po dveh dneh šla k zdravnici (01.07.2009). Odvzeli so mi kri (02.07.2009), zaradi TSH-ja ker sem bila lani (19.06.2008) operirana na ščitnici (golša), ampak je izvid povsem normalen. Rekla je, da smo me izdali živci in mi da je to depresija, kljub temu, da nisem bila nič depresivna, ampak prestrašena, mogoče tesnobna. Da bi se kaj takega (stres) dogajalo se tudi ni. Dala mi je cipralex in xanax (ki ga nisem jedla zaradi zasvojitve). Po začetku jemanja cipralexa sem imela kar nekaj težav. Tesnoba se je močno povečala, me povsem ohromila, da še osnovih stvari doma nisem mogla delati, sem hodila na sprehode in kolesarila. Po treh tednih sem morala v službo. Vmes so se pojavljale negativne misli, strah, da se mi bo zmešalo, samomorilne misli, česar nikoli prej ni bilo, saj sem bila vedo pozitivna in polna energije, vse se je zdaj dokaj uneslo, le da se zjutraj še vedno (po petih tednih jemanja cipralexa) še vedno zbudim nervozna in tesnobna, kar traja skozi dan, potem pa je zvečer malo bolje. Občutek imam, da imam v glavi blokado, ki bi jo nekdo moral odstraniti in bi se počutila kot v “dobrih starih časih”. Sem tako “apatična”, ne ravno odsotna, mogoče nezmožna občutenja veselja, nič me ne razveseli, nič se mi ne da, ves čas prebiram forume in iščem, kako se pozdraviti, kar verjetno ni dobro. Tudi negativne misli se mi spet pojavljajo. V službi se nekako skoncentriram, da ne delam preveč napak.. Vendar pa sem po forumih preverjala in ugotovila, da so se večini težave vlekle mesece, leta, meni pa je kar v nekaj dneh predpisala zdravnica antidepresiv. Zato smatram, da je bilo to prehitro in vas sprašujem ali je možno, da sem znake depresije dobila kot stranski učinek zdravil, saj sem se našla v večini simptomih depresije in anskioznosti. A mislite, da bi bilo bolje brez zdravil, se je zdravnica prav odločila? S psihiatrinjo sva se dogovorili, da sem vmes poskusila nehati, a se je stanje pposlabšalo ppo samo dveh polovička (2 dni), tak da sem šla nazaj na celo tableto. Ker pa se stanje bistveno ni izboljšalo se je psihiatrinja odločila, da bi povečali na 2 tableti dnevno (20 mg). Zraven jemljem tudi Eltroxin zaradi ščitnice, pa me zanima interakcija zdravil in pa seveda, ali je možno, da mi težave povzroča cipralex, ker se mi zdi, da nisem tip, ki bi bila depresivna, vsako stvar sem vedno znala pretehtati in prenesti, kaj hudega se mi tudi ni dogajalo v življenju, da bi imela ne vem kak vzrok ali povod za depresijo, vsaj najedem ga ne? Kaj menite Se opravičujem zaradi dolžine in vas lepo pozdravljam.

Pozdravljeni!
Najprej se vam opravičujem za tako pozen odgovor. Razumem vas, da ste želeli potek in stanje vaših težav podrobno opisat zato se vam ni potrebno opravičevati glede dolžine vašega vprašanja. Psihične težave so ene izmed največjih in najtrdovratnejših težav. Navzven ni nič za pokaza v notranjosti ja pa pravi obup, ki ga tudi sami opisujete. Zelo težko je predvidevati pri katerih ljudeh se bodo težave pojavile. Ko navajate, da niste tip človeka, ki bi bil depresiven – prav vsakemu se lahko to zgodi, zato se v večini primerov vzroka ne more najti. V večini primerov se težave pojavljajo postopoma, lahko pa nastopijo kar na enkrat. To se je zgodilo tudi v vašem primeru. Da so bila vzrok vašim težavam prejeta zdravila ne verjamem. To da ste prejeli zdravilo tako hitro, je tudi prednost, da ste z zdravnico takoj pričeli zdraviti vaše težave. Čeprav se je stanje še poslabšalo, ne smete obupati. Na začetku zdravljenja se stanje lahko poslabša, kajti pravi učinki zdravila se pokažejo šele čez nekaj mesecev. Največja težava pri zdravljenju psihičnih težav je najti najbolj primerno zdravilo, ki pacientu najbolj pomaga. Zdravljenje vaših težav je dolgotrajen postopek, tako da vam polagam na srce, da redno obiskujte vašo zdravnico, držite se njenih navodil in se ob težavah posvetujte z njo. Poskusite (prisilite se) da ste čim več v naravi in ne zaprta doma v svojem svetu, kajti to samo še poglablja vaše težave. Boste rekli lahko je vam govoriti, ki niste izkusili teh težav. Potrebno se je izviti iz tega začaranega kroga s pomočjo ustreznih zdravil in nasvetov vašega zdravnika. V nasprotnem primeru se stanje samo še poglablja in vodi v čedalje večje in hujše težave. Glede jemanja Eltroxina in Cipralexa v literaturi nisem našel interakcij, zato se lahko oba jemljeta brez težav.

Želim vam da skupaj z zdravnico vztrajate naprej in ne obupate.

Lep pozdrav

Sebastijan Mršek, mag.farm., spec.

New Report

Close