cindi- prenehanje kajenja
CINDI je mednarodni program preprečevanja kroničnih nenalezljivih bolezni (Countrivide Integrated Noncommunicable Disease Interventional program), v okviru katerega pri nas poteka vrsta dejavnosti, med drugim tudi pomoč pri prenehanju kajenja. v okviru tega programa so bili izobraženi timi v osnovnem zdravstvu, ki pomagajo kadilcem, da prenehajo. Svetujem Vam,da pokličete na CINDI Slovenija v LJ. na Ulico Stare pravde (tel: 01 2307360) in povedali vam bodo, kje se te delavnice izvajajo.
Spoštovana!
Najprej se opravičujem za pozen odgovor.
Za prve informacije, kako prenehati, si lahko preberete mojo knjižico “Opustite kajenje in zmagajte”, ki je v obliki pdf. dosegljiva na tem forumu. Preberite si tudi zapisane izkušnje na tem forumu. Nato pa se lahko oglasite tudi v vašem zdravstvenem domu v Novi Gorici, kjer se dr. Vlasta Vodopivec ukvarja s pomočjo pri prenehanju kajenja. Seveda pa sem vam sam na razpolago tudi na tem forumu, da vam poskušam pomagati in odgovarjati na vaša vprašanja, ter vas vzpodbujati. Vsekaor je izjemno pomebno, da ste se odločili za prenehanje in držim pesti za vas. Prepričan sem, da vam bo uspelo.
Najhitrejši test za ugotavljanje kajenja je merilec CO (ogljikovega monoksida) v izdihanem zraku. Ta dokaj relevantno pokaže, ali je kdo kadil in se ga lahko tudi kupi (eden od uvoznikov je Pulmodata). Je pa tako, da imajo lahko pivašane vrednosti tudi nekadilci, ki so bili v zelo zakajenih prostorih.
Najbolj relevantno je merjenje Cotinina (razpadni produkt Nikotina) v slini ali urinu. Za to tudi obstajajo testi, vendar kolikor vcem, se pri nas ne dobijo. Eden od teh testov je iz skupine Accutest in se imenuje NicAlert. Predlagam vam, da pobrskate po internetu v kolikor se ti izdelki dajo naročiti.