Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Domače živali in veterina Činčila – kaj je narobe?

Činčila – kaj je narobe?

Na začetku naj povem, da imam dve činčili (samički): prvi je ime Čila (stara je 4 leta, imam jo 3 leta), drugi pa Stella (ne vem točne starosti, je pa ena od “srečnic”, ki je septembra lani preživela v litijskem gozdu, ko jih je nek rejec odvrgel – bilo po TV, imam jo 5 mesecev).

Problemi so se včeraj začeli pri Stelli – seveda sem jo peljala k veterinarju.
Ko sem šla mimo kletke, sem opazila mokre madeže sline, pesek je imela nalepljen po trebuščku in spolovilu (verjetno zaradi sline), tudi njene živahnosti ni več. Preden sem jo peljala k veterinarju je pojedla še 3 trave sena in do zdaj še nič (vsaj stanje v kletki tako kaže), posledica tega pa je tudi, da ni izločila še niti enega bobka blata.
Veterinar jo je temeljito pretipal, izmeril temperaturo, stehtal, pogledal žrelo, pa je bilo vse normalno. Rekel je, da ima verjetno erozijo želodca in zato je predpisal tudi antibiotik (včerajšno dozo je danes, ko sem ji dajala novo, izločila – bel urin). Dobila je tudi inekcijo.

Vem da imajo činčile občutljive želodčke. in čudi me, da se je to zgodilo Stelli in ne Čili. Čili se ni zgodilo še nič, pa res po stanovanju poje marsikaj – strupene rože (npr.taščin jezik), tapete, vogale sten, žice, omare, zemljo, časopisni papir,… Stella pa od naštetega “le” tapete, vogale sten in zelo redko žice.

Zanima me, če je kdo imel že iste probleme in kaj je vam rekel veterinar?

Upam, da se, vsaj kar se zic tice, zafrkavas … Vsekakor zice niso ravno “priporocljiva prehrana” za nobeno zival. Ce malo pomislis, si lahko predstavljas kam se lahko koscek zice zapici in kaksne so lahko posledice … Pa jaz bi na tvojem mestu umaknila stvari, ki so zivalim skodljive ali celo nevarne (strupene roze, tapete, …) oz. jima preprecila dostop do njih.

sicer pa – 01/477 92 51 dr. Racnik …
m.

------- www.kosovir.si

Elya, pozdravljena. Moj nasvet je, da cincilo cimprej spravis do dr. Goloba, ki dela v ambulanti na Muti. Njegova telefonska je 02 87 61 285 ali 041 518 939, naslov pa Glavni trg 7, Muta.

Meni je zdravil mojega cincilcka, ki je imel precej hude tezave s prebavo. In lahko ti recem, da boljsega veterinarja ne bos srecala.
V mojem primeru se je zacelo s slinjenjem in posledicno nejescostjo in hujsanjem. Najprej smo sli na veterinarsko fakulteto kjer so ugotovili, da ima predolge zobke (vendar ne sprednje, temvec zadaj – kocnike). To ni nic nenavadnega in je zelo pogost pojav pri cincilah in morskih prasickih, le da lastniki ponavadi cakajo predolgo in zivalca ponavadi izstrada do smrti. Mojemu cincilcku so zobke pod narkozo pobrusili in pol leta je bilo OK. Potem pa se je zadeva ponovila in jaz sem mislila, da so spet zobki. Sli smo ponovno na veterinarsko fakulteto, kjer je revcek prestal ponovno narkozo in brusenje. Zal pa zadeva ni sla na boljse. Revcek ni mogel jesti in nekaj casa sem ga hranila s frutkom, po nasvetu enega rejca, kar pa se jeizkazalo za hudo neumnost. Potem pa sem en dan imela vsega zadosti in sem se vsedla v avto in ga odpeljala k dr. Golobu.
Takoj ko ga je videl je rekel, da v drugem primeru niso bili zobki krivi za slinjenje, temvec tezave s prebavo. Dobili smo posebno mleto hrano, ki jo zmesas z vodo in cincilo hranis po brizgi. Poleg tega pa sem mu tudi kuhala in miksala zelenjavo, ki jo je dobil kot vmesne obroke. Enkrat dnevno pa sem mu tudi dajala laneno sluz (prevres laneno seme in poberes sluz, ki se naredi na vrhu). Tako smo se nekaj mesecev hranili po brizgi in cinco je ozdravel. :))) Zdaj ze vec kot dve leti nima nobenih tezav. lp

Pol pa verjetn najbolš,da ju ne spuščam, al kako?!? Čila je zunaj res vsak dan, Stella pa na 2-3 dni (mam jo pri fantu).
Povej mi kako naj preprečim dostop do vogalov sten in tapet? Jst namreč nimam ideje.
Rože pa so itak v koritu, ki je visok 1meter – sam čila pač skoči tolk visoko.
Kljub temu, da sta vedno na očeh, jima uspe kaj ušpičiti – v eni sami sekundi (težko si je to zamislit – ponavadi priteče, samo 1x ugrizne v žico in že je na dveh delih. Preden pa jo ulovim je pa verjetno stvar že pogoltnila, a ne?).

Sem sele zdajle dobro prebrala tvoj post in se povsem strinjam z majo. Stvari, ki si jih nastela in jih tvoja cincila gloda so velik NE! Lahko si vesela, da je sploh se ziva, ker vse loncnice so za cincile strupene, prav tako tapete (ker je pod njimi lepilo), elektricni kabli pa so sploh smrtno nevarni.
Tudi jaz svoje spuscam, vendar le v sobi (vezi), ki je posebej zanj popolnoma prazna. Tako, da mi razen dveh podbojev vrat in lesenih letvic na tleh (ki niso ne barvane ne lakirane!) ni pogrizel nicesar.

Se mi pa zdi, da je bilo na pogodbi, ki si jo podpisala ob posvojitvi, napisano kateri veterinar se ukvarja s cincilami. lp

spuscaj ju v prostorih, kjer ne moreta priti do stvari, ki so zanju nevarne.
m.

------- www.kosovir.si

Eh, spet sem prehitra. Hotela sem vprasati pri katerem veterinarju si bila. lp

Nekaj mesecev zdravljenja??? Verjetno ti ni bilo lahko, ampak super, da ti je činčilček preživel.
Kje pa sploh je Muta? Kje blizu Maribora? Jst sem sicer iz Ljubljane, ampak, če ne bo s Stello nič boljše, jo bom pa res tja peljala, ker nočem, da se zadeva tragično konča. Rada bi počakala še do ponedeljka, kr antibiotik ponavadi prime šele čez dva dni.
Prej sem sicer videla, da pije (vsaj dehidrirala ne bo), vendar se mi žival smili že zaradi tega ker ima dlako čisto zlepljeno, pesek pa sem ji vzela iz kletke, da se nebi ponovila včerajšna zgodba (zlepljen pesek na dlaki). Kako naj jo očistim, kr vem da se vode činčila boji?
Čudi me, da je pri veterinarju bilo vse normalno – je bilo tudi pri tvojemu činčilčku tako (temperatura, teža,…)?

Na ježici je Veterinarstvo Trstenjak-Zajc. Pregledal jo je dr.Trstenjak.

Drgač pa ne vem zdej, kaj nej nardim glede spuščanja – čisto vse sobe so oblepljene s tapetami. A je možno, da se ji je pa zapičila kkšna trska lesa, ker zelo rada grize svojo hiško v kletki?

v Ljubljani se obrni na VF -> Ambulanta za male zivali. Kontakt imas pa ze zgoraj napisan. Ne spoznajo se namrec vsi veterinarji na vse zivali ….

Kaj pa predsoba, kopalnica (in takrat umaknes razne gobice, cistila, ….)?
m.

------- www.kosovir.si

Če sem prav seznanjen pride dr. Golob vsak teden v Ljubljano v zoo.

sej pravim – predsoba ima tudi tapete. Res je da ostane še kopalnica, sam sej mi ne boš verjela – Čila je tam tudi že zgrizla plastičen odtok wc-ja (da je pol puščal) in od takrat jima je prepovedano gibanje v kopalnici.

Grozno, ampak res nimam prostora, ki bi bil za njiju varen, samo v kletki pa tudi ne moreta biti, ker je minimalno velika (Stella ima kletko veliko le 60-40-60, Čila ima malo večjo 80-50-60).

Glede VF – sem klicala eno kolegico k študira veterinarstvo, pa mi je rekla nej jo ne peljem tja, ker bom mogla imeti srečo, da bom naletela na veterinarja, ki se bo s činčilo sploh hotel ukvarjati. Ali je to res? Zato sem jo peljala drugam.

Jaz pa mislim, da je dr. Golob v ZOO stalno zaposlen
LP Irena

na VF imajo ambulanto posebej za male (oz. exoticne) zivali. Racnik, Dovceva in po novem se Zadravec dajo letno cez svoje roke kar lepo stevilo cincil (med drugim) in se z njimi povsem z veseljem ukvarjajo.
Saj ce take kozlarije pridejo iz ust bodocih veterinarjev, potem to pojasni marsikaj … (npr. vse zajcke, ki naj bi bili po slovenskih ambulantah)

m.

------- www.kosovir.si

Drugače pa mislim, da je danes (opazujem jo od 11h) malce boljša. Slini se ne več, tudi ko sem ji dajala zdravilo se je upirala (včeraj ne), vendar sem pa slišala, da je 3x kihala.
Ali je mogoče samo prehlad? Sam zakaj pol ne je?

Dobro da si povedala – nisem vedela da imajo oddelek za eksotične živali, res pa tam tudi še nikoli nisem bila.
Saj je bilo zelo grozno je bilo to slišati od kolegice, ki ima tako rada živali in svojega psa vedno pelje tja. Ampak se jo žal poslušala, ker sem mislila, da ima kar pojma. To je res povedala tako, kot da so hišni ljubljenci le psi in mačke, ostale živali pa…..no comment!

ambulanta za male zivali je v drugi stavbi (tista stavba, ki je precno postavljena na vse ostale) kot KKMZ in sicer spada pod institut za zdravstveno varstvo perutnine. Z veseljem se poukvarjajo cisto z vsakim “cudezem”, ki ga prineses pokazat. Enako resno jemljejo tako tezave par gramskih hrckov za par sto tolarjev kot tezave dragih exoticnih ptic.
To zadnje sem napisala namenoma, ker nakateri ko gre za bolezni teh malih zivali racejo, ah kaj ga bos vozil k veterinarju, ko pa nov stane bistveno manj, kot bos placal za zdravljenje. No, moje mnenje je, da s tem, ko se odlocis za neko zival, sprejmes vso odgovornost (tudi za primerno zdravstveno oskrbo), ki pride zraven.
Glede kihanja – vsaj poklici in vprasaj.
m.

------- www.kosovir.si

Mi smo imeli kuhinjo tako urejeno, da smo spuščali celo hrčka, res pa je, da ga takrat ni zanimalo grizenje, ampak divjanje:)
Poskusite zagraditi del prostora in ji tam narediti nekakšen poligon, da se bodo vseeno razgibale, pa tam nastavite stvari, ki jih činčile smejo gristi brez škode. Saj vem, da je smotano, ampak mene bi non stop skrbelo, če bi grickale take delikatne zadeve.
Ravno zato imam raje morska pujska kot zajčke – imamo celo stanovanje prepredeno s kabli.

Žal je prišel čas tudi za Stello. Poginila je že ob 19.20 uri, ko sva ravno prišli domov od veterinarja, vendar pišem šele zdaj, ko sem se nekoliko umirila. 🙁

Ker je kljub antibiotikom hirala, sem jo ob 18.30 uri peljala v Grosuplje k dr.Kastelicu (klinika Buba), ki pa mi je rekel, da je že zelo na koncu in da če preživi do jutri,da je upanje za ozdravitev.
Pri pregledu je takoj opazil razjede v ustih (zato ni mogla jesti) in plitvo dihanje, kar je posledica listerioze ledvic. To je bakterijska okužba, ki jo je Stella pridobila v litijskem gozdu, ko jo je rejec zavrgel. Ledvice ji je počasi razjedalo (5 mesecev!!!) in bolezen se je razvila šele predvčerajšnim. Dobila je tudi infuzijo, ter drug antibiotik.

Grozno mi je, da se je to zgodilo, vendar je verjetno vseeno boljše, da je poginila. Ne vem kakšne bi bile ostale posledice, če bi ozdravela (ker ledvice niso kar tako).
Takooooo zelo mi je žal zanjo, ker je bila res zelo prijazna činči in vem, da takšne več ne bom imela. 🙁

Elya! Moje iskrene sozalje! Namrec Stella je bila res posebna cincila, pa ceprav sem jo videla in bozala samo nekajkrat jo bova s fantom zelo pogresala saj je bila prau prisrcna.Ostaja pa v nasih srcih. Lp

New Report

Close