CIN III
Med nosečnostjo so mi zaradi brisa PAP C4 opravili biopsijo, ki je pokazala CIN I (v mesecu aprilu). Julija sem rodila. V mesecu novembru sem imela LLETZ in izvid je CIN III. Zanima me, ali se lahko odločim za odstanitev maternice. Bojim se namreč, da bo izvid po konizaciji zopet slab in da bom morala zopet pod narkozo. Rada bi zaključila s to zadevo in začela končno uživati s svojim malčkom…
Hvala!
Spoštovani,
hm…?…tako zlahka se pač ne odločamo za tako radikalne posege, saj ima maternica poleg svoje osnovne funkcije (donositi otroka) še druge funkcije, ki za žensko niso nepomembne (je centralni medenični organ, ki je na okolico pritrjen z vezivnim tkivom ter s tem določa položaj vsem sosednjim, tudi trebušnim organom). Za vas pomemben podatek s histološkega pregleda odstranjenega tkiva materničnega vratu bi bil ne le CIN III ampak, če je sprememba bila odstranjena v zdravo. V tem primeru, obstaja velika verjetnost, da se podobna sprememba nekaj časa ne bo ponovila. Tudi omenjena sprememba CIN III še ni rak ampak predrakava sprememba, ki bi lahko, v kolikor je ne bi odstranili, v nekaj letih res napredovala v raka.
Hvala za vaš odgovor.
Po LLETZ ni bilo odstranjeno v zdravo, zato sledi klasična konizacija. Kolikor mi je povedala ginekologinja CIN III zavzema velik del – ne vem česa. Zanima me še, koliko se mudi iti na konizacijo? Ali lahko počakam, da otrok malo zraste, ali je bolje, da se za to odločim čim prej?
Hvala
Spoštovani,
če že, ima smisel operacijo opraviti v kratkem. Sicer je odvisno tudi od tega, kje ni bilo odstranjeno v zdravem, znotraj ali zunaj. Zunanje spremembe je namreč mogoče nadzirati tudi s kolposkopijo, medtem ko so notranje spremembe očesu skrite in jih je bolje odstraniti.
to je pa odvisno od politike bolnišnice, kjer boste operirani. Pacientko je mogoče pripravit tudi ambulantno in takšna lahko pride na poseg od doma tešča, če priprave nimate, pa je običajno vsaj kak dan treba, da vas vidi internist ali anesteziolog, da se posname EKG in da se opravijo osnovne krvne preiskave, ki so potrebne pred narkozo. Tudi trajanje hospitalizacije po posegu je odvisna od vrste operacije (klasična konizacija, LLETZ, LASER konizacija itd.). Po zadnjih dveh se gre lahko domov običajno še isti dan, največ naslednji, po klasični konizaciji pa po 3 ali 4 dneh.
Pozdravljeni,
danes sem dobila patohistološki izvid, ki se glasi:
Cervikalna intraepitelijska neoplazija stopnje 3 (CIN 3).
Cin 3 je prisoten v enem od treh vzorcev. Ob CIN 3 je prisotna nezrela ploščatocelična metaplazija.
Kronični cervicitis
O CIN 3 sem dovolj prebrala (predrakave spremembe MV, ki ob nezdravljenju lahko preraste v raka), kronični cervicitis pa pomeni kronično vnetje MV. Ali je to posledica CIN 3? Kar pomeni, da ko mi odstranijo “bolno” tkivo, da tudi kroničnega vnetja ne bo več?
Ginekologinja mi tudi ni mogla povedati koliko tega tkiva mi bodo odstranili kot tudi ne ali mi bodo naredili lasersko ali klasično konizacijo. To mi bo verjetno vse razložil ginekolog kamor bom poslala napotnico a ne?
Mi lahko mogoče vi še kaj dodatno poveste glede na moje izvide ter katera vrsta operacije je bolj primerna zame,ki sem stara 32 let in še brez otrok, zanositi pa se trudim že 1 leto?
Pa še nekaj..očitno sem se okužila z virusom HPV..s partnerjem sva skupaj 8 let..ali to pomeni, da me je on okužil ali pa se je ti razvijalo 9 letali več, odkar sem nazadnje bila z drugim partnerjem?
Za vsak vaš odgovor, nasvet vam bom zelo hvaležna.
Spoštovani,
od okužbe s HPV do prvih sprememb na MV lahko res preteče od nekaj mesecev do nekaj let, razvoj do CIN III pa praviloma traja več let, pogosto več kot 10. Od koga ste torej “podedovali” okužbo s HPV, bi težko rekli šele zdaj. Kateri poseg bo za vas primeren, bo povedal ginekolog, ki bo ponovil kolposkopijo in ocenil obsežnost potrebnega posega. Glede na to, da še niste rodili, bi kazalo biti kar čim bolj konzervativen, po drugi strani pa ne preveč, ker ponavljanje zaradi premajhnega posega tudi ni najboljša različica, je pa boljša kot če se že prvič odstrani preveč zdravega tkiva. Slednje je namreč lahko pomembno za zadržanje ploda v maternici.
Pozdravljen ponovno dr. Pušenjak,
danes sem bila na pregledu v Leonišču in ginekolog se je odločil na podlagi mojih izvidov (CIN 3), da se opravi klasična konizacija, tako da mi je napisal napotnico za ta poseg že v naslednjem tednu.
Ali osebno smatrate, da gre, da rečem tako, pametno odločitev ginekologa (glede na to, da imam 32 let in še nisem rodila) ali menite, da bi se bolj priporočala laserska operacija.
Verjamem, da so odločitve ginekologov lahko razlikujejo pri teh zadevah, saj lahko vsak od teh posegov prinese tako pozitivne kot negativne posledice, zato rabim t.i. drugo mnenje.
Hvala vam!
spoštovani,
o konkretni odločitvi bi težko razpravljal iz vsaj dveh razlogov:
1. ker ne vem, koliko je sprememba pri vas obsežna
2. ker ne vem, kdo in s koliko izkušnjami se je za omenjeni poseg odločil
Kar lahko rečem je le, da se pri odstranjevanju spremembe teži k takšnemu načinu, ki omogoča po odstranitvi tkiva natančen pregled tega tkiva in oceno, če je bilo vse obolelo tkivo odstranjeno v zdravo. Metode, ki to omogočajo pa so – električna zanka (LLETZ), hladna, klasična konizacija ter laserska konizacija (ne laserska evaporacija, s katero se zgolj izpari tkivo, ki ga ocenimo za obolelo, ampak ga potem ne moremo pregledati). Tudi s hladno, klasično, kirurško konizacijo se da biti do MV prizanesljiv, hkrati ta metoda nudi najboljšo možnost ocenjevanja sprememb do same rezne ploskve odstranjenega tkiva. Pri laserski konizaciji je rob odstranjenega tkiva “ožgan” in ga ni mogoče ocenjevati, prav tako je to pri LLETZ. Če zdravnik, ki se je odločil za konizacijo, sicer obvlada tudi druge metode, potem se je za slednjo odločil po tehtnem razmisleku, v kolikor sam ne izvaja drugih metod, pa se strinjam, da je izbral tisto metodo, ki jo pač obvlada in izvaja. Za ustrezen odgovor bi torej morali vprašati po tem.
Pozdravljeni,
zanima me vaše mnenje glede 2-kratnega LLETZ.
Stara sem 25 let, enkrat sem že rodila. Izvid odščipa je bil CIN 3. Ker je ginekologinja rekla da so te spremenjene celice že kar obsežne, mi je napovedala da bo potrebno 2-krat narediti LLETZ.
Rada bi dodala še to, da sem bila spolno aktivna od 18. leta, partnerjev nisem imela veliko. Z sedanjim večletnim partnerjem, tudi očetom mojega otroka, sem se razšla zaradi njegovega varanja. Je možno da pride do takšne stopnje okužbe od samo enega partnerja?
Zanima me še kakšna je kaj povprečna starost žensk, ki gredo na LLETZ poseg?
Hvala vam za vaše mnenje.
Lep pozdrav!
Spoštovani,
točnih podatkov o povprečni starosti žensk, ki potrebujejo poseg na MV zaradi tamkajšnjih sprememb žal ne poznam dovolj za objavo, dejstvo pa je, da je takšnih vedno več. Razlogi so verjetno v vse zgodnejšem začenjanju s spolnimi odnosi, v neuporabi barijerne zaščite pri odnosih (kondoma) ter v kljub vsemu prepogostem menjavanju spolnih partnerjev. Pogostejši posegi na MV so verjetno tudi posledica mnogo manjše poškodbe, ki jo na MV naredijo novejše metode kot sta npr. LLETZ in LASER od klasične konizacije, pa se pogosto za poseg odločimo že celo pri CIN II in ne šele pri CIN III.
Nenazadnje pa pravzaprav ni pomembno koliko spolnih partnerjev se zvrsti pri ženski ampak, kaj ji tak partner prinese. Če ji tudi en sam partner prinese pravi tip HPV, potem je to dovolj, da lahko razvije predrakave spremembe v nekaj mesecih do nekaj letih, raka pa večinoma v 5 do 10 letih. Je pa HPV spolno prenosen virus, katerega v 99,9% primerih dobimo s spolnimi odnosi in mogoče v 0,01% ob rojstvu od matere in to slednje je dokazano le v nekaj primerih v svetovnem merilu.
Spoštovani,
ne vem, kakšen poseg bi to bil lahko brez operacije, oziroma kaj to pomeni. Bi moral imeti o načinu tovrstnega reševanja malo več informacij. Za odstranjevanje sprememb na MV obstaja precej načinov (laserska konizacija, laserska evaporacija, LLETZ, konizacija, zmrzovanje), ampak ni vseeno, če se pri tem pridobi tkivo za histološki pregled ali pa se tkivo zgolj uniči. Odločitev za vrsto posega je marsikdaj pomembna in je odvisna od tega, koliko je zadeva sumljiva za raka. Če je stopnja suma na raka občutna, je mnogo bolje, če se ne odločimo zgolj za uničenje tkiva ampak ga izrežemo in natančno pregledamo.
Spoštovani,
hvala za odgovor! Sicer sem že prejšnjič priložila povezavo, vendar neuspešno.
To je stran ginekologa na Dunaju. http://www.hpv-therapie.at
Sama ne vem točno za kakšen postopek gre, sem naročena 23.3. in bom več izvedela. Naj bi se pa s tem načinom zdravljenja odstranil hpv in tudi kasnejšnja nosečnost naj bi bila brez problemov.
Lep pozdrav
Iza
Spoštovani,
sem si prebral bistvene odseke o delu citiranega golega na Dunaju, gre pa za način zdravljenja, ki je bil resda objavljen v znani medicinski reviji, ampak za uveljavljene postopke in načine zdravljenja velja, da jih je treba kljub vsemu potrditi še neodvisno kje drugje. Kolikor sem razbral iz zapisanega, se iz CIN III povsem pozdravi okrog 46% obravnavanih, bistveno izboljša pa pri 76% zdravljenih, obravnava pa traja najmanj 4 mesece, MV pa se zdravi s samovstavljanjem svečk imiquimoda.
To je seveda izvenstandardno zdravljenje (ne nadstandardno), zato vam zagotovila o pričakovanih rezultatih zdravljenja težko dam in domnevam tudi, da boste pri kolegu na Dunaju verjetno morali podpisati kak dokument,da se zavedate tveganja, da terapija ne bo uspešna ter se vam v tem času stanje kljub drugačnim pričakovanjem lahko tudi poslabša. Vse drugo bi za enkrat bilo več vere v to terapijo kot je od nje mogoče pričakovati na znanosti temelječih dognanjih.
Spoštovani,
LLETZ se je skozi leta uporabe izkazal za izvrstno izbiro v rokah ustreznega strokovnjaka, saj je manj travmatičen, pusti lepšo in preglednejšo brazgotino oziroma skoraj nobene brazgotine, je tako rekoč ambulanten poseg, zadostuje lokalna anestezija in ima zelo malo zapletov, kar zadeva preglednosti in diagnostično razpoložljivost tkiva, pa je skoraj enakovreden konusu, ki ga pridobimo s hladno konizacijo.