CIN 3
Stara sem 39 let – brez otrok. Leta 1995 sem imela konizacijo. Izvid po konizaciji je pokazal, da spremembe niso bile odstranjene v celoti. Re konizacija ni bila možna, saj je bilo odstranjeno od roba do roba. 11 let je stvar mirovala, v letu 2006 pa se je vse skupaj ponovilo. Naredili so mi Letz + LV in izvid je takšen: V pregledanih rezinah konusa porcije (LLETZ) najdem na površini ob zunanjem materničnem ustju hudo displastičen večskladen ploščad epitelij z videzom carcinoma in situ (CIN 3). Spremembe se širijo v epitelij v posameznih cervikalnih žlez in segajo v zunanji resekcijski rob. Notranji resekcijski rob je prost. Sprememba ni odstranjena v zdravem. Ker sem si želela otroke, je ginekolog rekel, da bi pač hodila na preglede na tri mesece in bi spremembe opazoval, med tem pa bi pač zanosila. Izvid brisa po 3. mesecih je bil C NEG – spremenjene celice – PIL nizke stopnje in priporočen nov bris vsakih 6. mesecev. Sedaj sem bila ponovno na pregledu in pregled je pokazal spet neke spremembe (izvidov brisa še ni). V tem času sem imela čas razmišljati in nekako me je postalo strah, da se ne bi iz vsega skupaj kaj hudega izcimilo in bi bilo vse skupaj prepozno in, da je boljše, da vse skupaj dam ven. Ginekolog mi je rekel, da pač če bo bris spet kaj pokazal, bo ponovno zdravil z laserjem ne vem kaj in, da bi seveda toliko pozdravil, da bi zanosila. Sama pa sem se odločila (ne čisto, zato bi želela še vaše mnenje), da ves ta strah, ki ga doživljam ob vsakem pregledu, pa potem ko čakam na izvide in potem, ko gre kaj narobe, jok, tesnoba, da vse skupaj presega že vse moje želje po otroku. Kaj mi pomaga otrok, če pa lahko vse to ima za posledico, da pač preprosto povedano dobim raka in mogoče mi ne bo več pomoči. Lepo bi vas prosila za vaše razmišljanje o vsej stvari, čeprav vem, da je mogoče težko odgovori na to, ampak vseeno vas prosim za pomoč. Hvala vam.
Spoštovani,
zaradi brisov PAP C z nizko stopnjo sprememb bi vam res ne bilo treba razvijati takšnega strahu. Že zaradi let čmprej zanosite, če seveda ni kakšnega drugega problema, po porodu pa je seveda mogoče ukrepati bolj radikalo, če bo seveda sploh potrebno. Kontrole na 6 mesecev namreč popolnoma nadzirajo dogajanje in ob tem obstaja izredno majhno tveganje, da se bo razvil rak, ki bi ga zamudili in bi bilo zdravljenje neuspešno. Vašim podobne spremembe ima več kot 5% žensk in pri njih ne počnemo drugega kot jih videvamo na 6 mesecev. Če se pojavi kaj pomembnejšpega, se spremembo odstrani, za to pa obstajajo že dovolj konzervativni prijemi (laser, lletz), da ne povzročijo škode več kot je nujno potrebno.
Bom kar pod to temo zastavila vprašanje, ker me nekako skrbi, da je vse skupaj povezano. Do sedaj sem imela redno menstruacijo in sicer na 25 dni. Sedaj pa sem jo imela 20.07., nato sem imela zamudo in sicer sem jo dobila 26.08., potem sem jo dobila ponovno 10.08., danes pa smo 24.08. in ponovno sem dobila menstruacijo. Menstruacija traja 6 dni, tako da ni samo izcedek. Glede na to, da moram sedaj počakati, da se naročim h ginekologu in bo takoj mimo 10 dni, vas prosim za vaše mnenje, kaj mislite, da je razlog temu.
sicer ne vem in lahko zgolj ugibam, vendar pri vaši starosti lahko računate že tudi na popuščanje delovanja jajčnikov in pred klimakterične hormonske motnje. Seveda bi utegnile biti krvavitve tudi iz sprememb na materničnem vratu, vendar to potem nikakor niso menstruacije temveč patološke krvavitve, ki so praviloma brez drugih znakov, krčev, bolečin, čudnega počutja itd. itd. temveč so povsem brez simptomov.
Spoštovani,
Leta 2003 sem zaradi brisa PAP III šla na kolposkopijo in odščip. Izvidi preiskave so bili v redu. Letos sem imela kontrolo brisa na prvem pregledu po porodu, izvid je bil C NEG – spremenjene celice – PIL nizke stopnje. Sedaj sem po šestih mesecih šla ponovno na odvzem brisa.
Ker sem seveda malo zaskrbljena, me zanima naslednje:
Ali se na kolposkopiji oz. pri odčipu tkiva preverja tudi prisotnost virusa HPV. In če se – to pomeni, da ga pred štirimi leti nisem imela. Ali obstaja možnost, da je sedaj ta virus prisoten oz. da sem ga v tem času dobila kljub temu, da imam istega partnerja in da sva imela samo medsebojne spolne odnose.
Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Janca
Spoštovani,
z virusom HPV se pri rednem, preventivnem ginekiološkem pregledu ne ukvarjamo in ga tudi ne iščemo, je pa možno nanj posumiti po kolposkopski sliki ali včasih tudi iz brisa. Kaj ste ali niste imeli pred 4 leti je zdaj nemogoče reči, dejstvo pa je, da imate HPV lahko tudi že od prvih odnosov s trenutnim partnerjem.