o.k. potrebujem nasvet za cimhitrejse in predvsem ucinkovito okrevanje. v samo treh dneh plezanja po nasih hribih sem tik pred “zidom” (?) (shujsan 4kg, dehidriran, pulz v mirovanju je precej nad povprecjem, trenutno 90(!!)hudo bolece misice nog, hrbta, nategnjen (malce zvit?) levi glezenj, pomrznjen in prepihan, rahlo prehlajen in tako naprej), cez vikend (sobota) me caka pomemben vzpon (enih 16ur), drug teden v torek in sredo pa centralne alpe.
kaj se da naredit v dveh dneh? spanje in prekomerno naziranje? kaksna hrana? najbolj mi pase pitje olja iz ribje konzerve:) mogoce mi boste svetovali rahlo vadbo na kolesu ampak jutri ne stopim iz stanovanja cetudi bo lasko v bliznjem lokalu zastonj!
kdaj vem, da nisem vec dehidriran? takoj, ko bo urin normalno obarvan?
hvala!!
rad bi slisal tudi mnenje dolgoprogasev kolesarja, stajerca in janeza
…Stane, in kako naj cimhitreje napolnim rezerve glikogena v misicah s tem? za ostale, kaksna je umetnost filanja glikogena v misicah in kako vse skupaj deluje v kombinaciji s porabljanjem mascob, katerih kurjenje poteka v najvecji meri (pri alpinizmu)
guinness napisal:
> …Stane, in kako naj cimhitreje napolnim rezerve glikogena v
> misicah s tem? za ostale, kaksna je umetnost filanja glikogena
> v misicah in kako vse skupaj deluje v kombinaciji s
> porabljanjem mascob, katerih kurjenje poteka v najvecji meri
> (pri alpinizmu)
>
Vprašajte našega največjega alpinista, zakuj mu tako prija pršut, ali pa preberite RESNICA SOLI, kjer opisujem to kurjenje, dehidracijo in še marsikaj, pa vas bo morda aroganca minila.
Zdravo
Stane
kaksna aroganca Stane? lepo te prosim, da prenehas s to soljo in da me vsa stvar ne zanima ti pa svoje naprej! reklame se mastno placuje zato prosim, da ne smetis zastonj foruma s svojimi izdelki.
mimo grede. humarju se jebe za sol. je skromen clovek in poje vse samo, da ima zelodec poln, ce bo zaradi oglasevanja soli zasluzil kaksen dodaten tolar toliko bolje, ze tako ga ima pol slovenije v zobeh. pa nimam nic proti njemu, je samo clovek, krvav pod kozo in zelo dober alpinist v svetovnega formata. kdo je najvecji bi lahko tekla debata…
Zdravo,
jaz po vzponu naredim naslednjo kuro, ki mi vedno pomaga: dva aspirina, topla kopel in masaža s kakim športnim balzamom (na tržišču je kar nekaj pripravkov s kafro, mentolovim oljem itd.) in seveda vsaj 6 urni spanec, če si ga lahko privoščiš. Seveda, pa takoj ko pridem v dolino do avta, naredim pošteno raztezanje vseh mišic. To še najbolj nuca, čeprav se mi v tistem trenutku niti najmanj ne da in so misli, kako netipično za žensko ;-), pri kakem piru.
Glede polnjenja glikogenskih rezerv. Odsvetujem ti kako prenažiranje, itak obstaja meja do kolk se zadevo da napolnit. Jaz prisegam na “počasne OH”, pred plezarijo se načrtno najem kakih sestavljenih OH, pa sabo vlačim piškote, ki jih spečem iz suhega sanja, polnovredne moke, kosmičev, medu (če mi rata). Drugače pa, ni je čez domačo klobaso, zagozde kruha, malček česna. Če me naslednji dan, dva čaka še kak vzpon, si privoščim pitje izotoničnih napitkov, domače juhce in hrane z ogljikovimi hidrati. Definitivno pa se ne bi basala s kakimi maščobami (se ti zna kasnej maščevat s kakimi dišečimi kupčki po štantih). Je pa težko, ko imaš tako našponan termin, kot ga imaš ti.
Lepo, čeprav mal preohlajeno plezarijo ti želim. Srečno!
guinness napisal:
> kaksna aroganca Stane? lepo te prosim, da prenehas s to soljo
> in da me vsa stvar ne zanima ti pa svoje naprej! reklame se
> mastno placuje zato prosim, da ne smetis zastonj foruma s
> svojimi izdelki.
>
> mimo grede. humarju se jebe za sol. je skromen clovek in poje
> vse samo, da ima zelodec poln, ce bo zaradi oglasevanja soli
> zasluzil kaksen dodaten tolar toliko bolje, ze tako ga ima pol
> slovenije v zobeh. pa nimam nic proti njemu, je samo clovek,
> krvav pod kozo in zelo dober alpinist v svetovnega formata. kdo
> je najvecji bi lahko tekla debata…
>
Spoštovani alpinist!
Tega o Humarju nisem vedel, niti ga osebno ne poznam. Če mi lahko posredujete njegov naslov, ga bom vprašal sam tisto o pršutu, morda se tega niti ne zaveda.
Bila bi pa res velika reklama za promocijo mojega odkritja, če bi se tudi on vklučil v brezplačen test, katerega ponujam tudi vam.
Pa brez zamere
Stane
Dragi Guinness!
Najprej tole: ne sekiraj se zaradi soli…res je da 20 k kCal ne moreš nadomestiti z litrom vode in ščepom soli, je pa stvar vsekakor dobra za žejo z dodatkom stisnjene limone seveda!
Kaj pa napraviti v tvojem primeru? Ja jaz ti bom povedal kako sem se jaz pripravil (pred dvemi leti ), ko sem šel na maraton Celje(Mozirje)-Logarska.
Najprej se ozdravi prehlada, saj veš čaj, med, limone…, pojdi v savno je dobro za mišice, noge in roke pa si vsak dan zmasiraj z Maratonik Gelom, pa malo plavaj, da razbremeniš in raztegneš mišice.
Kaj jesti? Vsekakor si ‘nafilaj glikogenske zaloge’! Jaz konkretno sem dan pred tekmo cel dan fino po malih obrokih jedel riž, testenine, črn (polnozrnat) kruh, kako konzervo tunine, puranji zrezek, pa kako sadje, oreščke…V glavnem, cel dan in po malem. Zvečer sem šel na res lahkoten trening (15 min jogginga), se stuširal pojedel še malo kruha, sadje in malo skute z jogurtom in spat. Naslednje jutro ob 4.30 auf, malo mislijev z mlekom, banana, pol litra čaja in gremo na 40 km (Mozirje-Logarska). In ti povem da je šlo fino!!!
V glavnem ne komplicirat! Jej (po občutku) kakšna dva dni prej po malem predvsem OH pa tudi B im M, seveda v pametnem razmerju, zadnji dan pa malo povečaj količine. Spij tudi kakšno Mg in Ca šumečo tableto na dan.
Jaz imam načelo, da ne komliciram preveč in se izogibam lekarnam, ipd. No kako banano, čokolado in sendvič z domačo salamo si pa le daj v ‘rukzak’!
Veliko sreče in prijeten šport, pred tem pa seveda uspešno okrevanje, ti želim!
LP Štajerc
Da še jaz dodam nekaj temu kar je bilo napisano. Kot je bilo rečeno jej vsaj 6 krat na dan po malem vglavnem OH. Takšen manjek se ne da nadoknaditi samo z “normalno” hrano. Zato boš moral pojesti tudi nekaj energetskih OH čokolad in gelov, ki se zelo hitro apsorbirajo.
Velikih količin maščob se izogibaj.
Po velikih obremenitvah vsi takoj pomislijo na glikogene rezerve, kar je tudi prav. Večinoma pa pozabljajo na hrano za regeneracijo utrujenih in poškodovanih mišic. To so beljakovine(nemastna skuta, belo meso,ribe, beljak, ….) tudi proteinski napitek je idealen za take primere, ko nimamo časa ali možnosti, da nadomestimo beljakovine z “pravo” hrano.
Ana B. najboljse zenske, ki jih poznam pijejo pivo brez predsodkov;-) glede mastne hrane me ne skrbi. zvija me po cokolinu in pred mogocno steno Rzenika (tam imam tudi tri cmoke v grlu:))
spostovani Stane, nic ne zamerim. zal ne verjamem tej soli. verjamem v ocvirke, kot ultimativnemu viru energije, prsutu namesto energijskih tablic. vse ostalo je v zdravi glavi in to je vse kar rabim, tudi za zivljenje. Hammer (Tomazev niknejm) zivi v Kamniku, naslova ne bom dajal. zadnje case ni najboljse volje. popolnoma razumljivo. eni neuspehe utopimo in pozabimo (ker plezamo zase) on ima nad sabo celo slovenijo in pol sveta. sta pa z direktorjem avto Debevca iz domzal velika kolega. ce kaj pomaga;-)
Stajerc in Kolesar, prehlad je zgodovina. pojedel sem ogromno hrane, med drugim dve tavelki pici v naenkrat(!?) pomojem ze zadosti. manjka mi spanca. misice se nimajo kaj vec pritozevati, jutri grem na turisticni izlet na skuto in bodo imele dosti casa da se pozdravijo, pretegnejo, nafilajo z glikogenom…karkoli. aja, ce gre gdo z mano je lepo vabljen. cez Zmavcarje iz kam. bistrice, najhitrejsi, khm, najblizja pot na vrh
hvala!
guinness napisal:
> Ana B. najboljse zenske, ki jih poznam pijejo pivo brez
> predsodkov;-) glede mastne hrane me ne skrbi. zvija me po
> cokolinu in pred mogocno steno Rzenika (tam imam tudi tri cmoke
> v grlu:))
>
> spostovani Stane, nic ne zamerim. zal ne verjamem tej soli.
> verjamem v ocvirke, kot ultimativnemu viru energije, prsutu
> namesto energijskih tablic. vse ostalo je v zdravi glavi in to
> je vse kar rabim, tudi za zivljenje. Hammer (Tomazev niknejm)
> zivi v Kamniku, naslova ne bom dajal. zadnje case ni najboljse
> volje. popolnoma razumljivo. eni neuspehe utopimo in pozabimo
> (ker plezamo zase) on ima nad sabo celo slovenijo in pol sveta.
> sta pa z direktorjem avto Debevca iz domzal velika kolega. ce
> kaj pomaga;-)
>
ne pomaga nič, ker vozim star mercedes, vaši izbrani hrani bi dodal še zaseko in vino in zelo vesel bi bil, če bi hoteli preizkusiti čisto naravno zdravo sol in podati svoje mnenje, ker vidim, da imava podobne okuse. Seveda vam jo pošljem brezplačno v paketu s knjigo, če mi zaupate kam.
moj e: naslov: [email protected].
Pa veliko športnih uspehov
Stane
> Stajerc in Kolesar, prehlad je zgodovina. pojedel sem ogromno
> hrane, med drugim dve tavelki pici v naenkrat(!?) pomojem ze
> zadosti. manjka mi spanca. misice se nimajo kaj vec
> pritozevati, jutri grem na turisticni izlet na skuto in bodo
> imele dosti casa da se pozdravijo, pretegnejo, nafilajo z
> glikogenom…karkoli. aja, ce gre gdo z mano je lepo vabljen.
> cez Zmavcarje iz kam. bistrice, najhitrejsi, khm, najblizja pot
> na vrh
> hvala!
>