Najdi forum

cimet

Pozdravljeni!

V reviji sem videla oglas za prehransko dopolnilo CimetPlus. Naj bi bil dobrodejen za diabetike. V lekarni sem vprašala, če se lahko uporablja skupaj z inzulini in farmacevtka mi je zagotovila, da se lahko. Potem sem malo razmišljala-če ima ta preparat kakšne učinke, potem se bi to verjetno lahko poznalo tudi na doziranju inzulina? oz. kako sploh opaziš kakšne učinke, če si še vedno na inzulinu? Ali je tukaj kakšna druga pot oz. prijemališče učinkovanja?
Hvala

Spoštovani!

Cimet naj bi po eni strani zvečal občutljivost receptorjev za inzulin v tarčnih tkivih (maščobne, mišične in jetrne celice), po drugi strani pa naj bi tudi povečal izločanje samega inzulina, v kolikor so celice trebušne slinavke še v tolikšni meri aktivne oz. nepoškodovane, da se lahko odzovejo na stimulirajoče signale.
Do povečanega izločanja inzulina pod vplivom cimeta, kot sem že napisal, lahko pride le bolj v zgodnji fazi nastanka sladkorne bolezni, ko je funkcija celic trebušne slinavke še dokaj ohranjena. Večjega pomena pa je morebitna povečana odzivnost celic tarčnih tkiv na inzulin (lastni ali vnešeni v telo). Zmanjšana odzivnost teh tkiv na inzulin je osrednji problem pri daleč najpogostejši obliki sladkorne bolezni – tako imenovani sladkorni bolezni tipa 2.

Iz povedanega seveda jasno sledi, da bi cimet teoretično lahko vplival na učinke inzulina na tarčnih tkivih, kar pomeni, da cimet lahko poveča učinek inzulina in posledično povzroči močnejše znižanje krvne koncentracije glukoze.

Torej, cimet lahko vpliva na krvno koncentracijo sladkorja, zato ga lahko sočasno z inzulinom uporabljate le po predhodnem posvetu z zdravnikom.
Če povem drugače. Ker cimet lahko vpliva na krvno koncentracijo sladkorja, je potrebno redno spremljanje glukoze in po potrebi prilagoditi odmerek inzulina. Glede na to, da je večina sladkornih bolnikov o svoji bolezni izjemno dobro poučena, verjetno večini bolnikov prilagoditev odmerka inzulina (v kolikor bi bila potrebna) resnično ne bi povzročala težav.

Kljub temu svetujem, da se cimet pri sladkornih bolnikih na inzulinu uporablja zgolj po predhodnem pogovoru z zdravnikom.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close